Claudiu Olteanu a descoperit foarte tarziu ca sufera de coxartroza bilaterala in stare avansata. Coxartroza este o forma de osteoartroza care afecteaza articulatiile soldului. Este cea mai frecventa boala articulara degenerativa, produsa de degradarea progresiva a articulatiei soldului si afecteaza barbatii si femeile in egala masura.
Desi avea dureri, uneori insuportabile, Claudiu nu a stiut ca ele ar putea fi cazuate de probleme la nivelul soldurilor. Tot timpul a crezut ca aceste dureri sunt provocate de o tulburare sau afectiune la nivelul coloanei vertebrale si, prin urmare, a facut numeroase investigatii pentru spate. Diagnosticul l-a primit in Anglia, unde plecase de peste 4 ani. A cautat solutii acolo pentru problema sa, insa a aflat ca trebuie sa astepte mai bine de un an de zile pentru o interventie de inlocuire a soldului: “In mod normal timpul de asteptare pentru o protezare de sold in Anglia depaseste un an de zile, iar in contextul pandemiei COVID-19, probabil ca ar fi trebuit sa astept si mai mult de atat, intrucat, la fel ca in Romania, spitalele de stat erau concentrate pe pacientii cu infectie COVID-19. Iar coxartroza nu este o urgenta medicala. Iar la privat sunt niste preturi enorm de mari”.
Din fericire, asa cum marturiseste chiar el, Claudiu s-a informat si l-a descoperit, cautand pe Internet, pe domnul doctor Robert Apostolescu. A citit despre pregatirea intensa si continua a medicului ortoped in centre renumite din SUA, Germania, Austria si Slovenia si l-a contactat: “A fost foarte amabil, m-a ascultat, mi-a dat sfaturi, mi-a spus la ce sa ma astept. Felul in care mi-a vorbit m-a facut sa am incredere deplina in ceea ce face. Iar cand am fost la primul consult, m-am dus fericit pentru ca aveam convingerea ca domnul doctor o sa ma ajute sa scap de dureri, astfel incat sa merg normal din nou”.
Coxartroza la ambele picioare era mult prea avansata pentru a permite o interventie minim-invaziva
Pandemia actuala a condus la o usoara amanare a celor doua interventii de protezare a soldului de care Claudiu avea mare nevoie. Cum zborurile si interventiile chirurgicale care nu reprezentau urgente au fost anulate in perioada starii de urgenta declarata in tara noastra, Claudiu a facut prima operatie de inlocuire a soldului drept in luna iunie, pe 22 iunie 2020, iar recent, pe 2 septembrie, a facut si interventia pentru piciorul stang. Ambele interventiile au fost clasice, pentru ca articulatiile erau mult prea deteriorate pentru a permite o interventie de protezare a soldului minim-invaziva.
“De fiecare data incerc sa ofer pacientilor mei toate informatiile de care au nevoie pentru a putea lua o decizie corecta cu privire la planul de tratament. La fel s-a intamplat si in cazul domnului Olteanu. Datorita modificarilor foarte avansate de artroza, interventia chirurgicala a fost realizata printr-un abord lateral clasic de sold”, explica dr. Robert Apostolescu, medic primar ortoped, supraspecializat in protezarea soldului si a genunchiului.
Articulatia soldului are caracteristicile sale anatomice si fiziologice specifice, care o fac susceptibila la modificari patomorfologice tipice osteoartrozei. Principalele modificari degenerative afecteaza cartilajul articulatiei, se dezvolta apoi fibroza capsulara si se formeaza osteofite de-a lungul periferiei suprafetei articulatiilor. De obicei, aceste modificarile degenerative apar in zonele cele mai folosite ale articulatiei.
Artroplastia totala de sold – una dintre cele mai eficiente si de succes interventii ortopedice
Interventia chirurgicala de inlocuire a soldului consta in indepartarea portiunilor bazinului si femurului (coapsei) care formeaza articulatia soldului si inlocuirea acestora cu proteze (implanturi). Majoritatea pacientilor sunt sfatuiti sa opteze pentru o inlocuire totala a soldului, insa exista si pacienti in cazul carora se poate realiza o inlocuire partiala a soldului (hemiartroplastie).
Dr. Robert Apostolescu spune ca artroplastia totala de sold reprezinta una dintre cele mai de succes interventii chirurgicale ortopedice: “Articulatia soldului este de tip minge-cavitate. Mingea este reprezentata de capul femural si cavitatea de acetabul. Odata cu aparitia coxartozei, cartilajul articular se degradeaza, apar durerile si reducerea mobilitatii. Nu de putine ori, din cauza degradarii osoase apare o inegaliate a membrelor inferioare cu scurtarea membrului afectat. Cea mai mare problema a domnului Olteanu, in afara durerii, era proasta mobilitate a soldurilor, practic la dansul se instalase anchiloza de sold cu lipsa oricarei mobilitati la nivelul soldurilor. Prin protezarea soldului, capul femural este indepartat si inlocuit cu o bila metalica sau de ceramica. Cartilajul articular de la nivelul acetabulului este indepartat cu un instrumentar specific si este inlocuit de o componenta metalica hemisferica acoperita de un plastic special (polietilena) sau ceramica. Astfel se formeaza o noua articulatie ce duce la disparitia durerii de sold si reluarea mobilitatii articulare”.
La doua saptamani dupa cea de-a doua interventie chirurgicala, Claudiu se simte foarte bine: “Ma ridic fara sa ma sprijin, merg in continuare folosindu-ma de carje, pentru ca domnul doctor mi-a spus sa nu renunt la ele timp de o luna de zile de la interventie. Inca din a doua zi dupa fiecare operatie eu am calcat in picior. Am calcat in picior pentru ca asa mi-a spus domnul doctor. Consider ca mana doctorului conteaza enorm, iar apoi depinde numai de tine cat de repede te recuperezi”.
Claudiu s-a simtit permanent in siguranta in Spitalul Euroclinic
In aceasta perioada, multe persoane prefera sa-si amane investigatiile si controalele medicale de frica sa nu se infecteze cu noul coronavirus. Nu este si cazul lui Claudiu, care ne-a marturisit sincer ca venind din Aglia, unde s-au inregistrat foarte multe cazuri de COVID-19, comparativ cu tara noastra, a invatat sa se fereasca. Cum anume? Urmand cu strictete regulile de igiena, distantare fizica si purtand masca de protectie inclusiv atunci cand iese pe strada.
“Observ ca nu toata lumea o foloseste, dar eu prefer sa ma feresc si sa o port inclusiv in spatiile deschise. Am venit cu un scop foarte clar, sa ma operez la solduri si sa pot merge din nou si nu am vrut sa ma expun deloc vreunui risc de a ma infecta cu noul coronavirus si, astfel sa nu mai pot face interventiile de protezare. Iar in spital nu mi-a fost deloc teama, pentru ca Spitalul Euroclinic este un spital cu o curatenie exemplara si reguli de igiena stricte, cu medici foarte buni, cu personal medical atent. Am fost placut surprins de modul in care am fost tratat acolo” sustine Claudiu.
Reamintim ca in Spitalul Euroclinic, asemenea tuturor locatiilor din Reteaua de Sanatate REGINA MARIA, siguranta pacientilor si a personalului medical si non-medical reprezinta principalele noastre prioritati. Am luat si mentinem toate masurile de siguranta necesare limitarii raspandirii infectiei COVID-19: efectuam riguros triajul pacientilor, testam toti pacientii internati, am creat circuite dedicate pacientilor suspecti COVID-19 si am implementat reguli stricte pentru igienizarea spatiilor.
Consultant: Dr. Robert Apostolescu, medic primar ortoped, cu supraspecializare in protezarea soldului si a genunchiului