Diagnosticul de cancer de san este unul dintre cele mai dificile din lumea medicala, insa sansele de vindecare sunt foarte mari, daca boala se depisteaza in stadiu incipient. Analiza care ofera cea mai buna imagine asupra sanilor si care poate salva viata pacientelor este mamografia. Din nefericire, foarte putine femei aleg sa faca o mamografie, de teama durerii sau pentru ca au impresia ca este o analiza care iradiaza mai mult decat ar fi necesar. In cele ce urmeaza, vom combate cateva dintre informatiile false despre mamografie, pe acelea care impiedica femeile sa se prezinte la timp la medic, si iti vom spune tot ce trebuie sa stii despre aceasta investigatie.
- Top 3 intrebari despre mamografie
- Cand se face mamografia si cui ii este recomandata?
- Cum se face mamografia?
- Mamografie 2D sau 3D, cu tomosinteza?
- Mituri demontate despre mamografie
- Tot ce trebuie sa stii despre pregatirea pentru mamografie
- Ce urmeaza dupa mamografie?
- Factori de risc pentru cancerul de san
Top 3 intrebari despre mamografie
Mamografia este o investigatie cu raze X cu ajutorul careia se obtin imagini clare ale structurii sanului. Acestea sunt preluate cu ajutorul unui aparat care comprima sanii pentru cateva secunde.
Cand se face mamografia si cui ii este recomandata?
Mamografia este recomandata atat ca investigatie de screening, cat si ca investigatie pentru confirmarea sau infirmarea unui diagnostic. Mamografiile se recomanda ca screening tuturor femeilor cu varsta de peste 40 de ani. De obicei, mamografia se efectueaza la 2 ani, insa exista si cazuri cand poate fi necesara mai des.
Daca deja exista unele formatiuni ce trebuie tinute sub observatie, medicul va recomanda mamografie chiar si la 6 luni, pentru a stabili modul in care evolueaza si daca este cazul sa se intervina.
Mamografia se recomanda si femeilor sub 40 de ani, cand exista o suspiciune de cancer de san, in urma unei alte investigatii imagistice. De ce s-a ales varsta de 40 de ani drept reper temporal pentru inceperea screening-ului cu ajutorul mamografiei? Deoarece dupa aceasta varsta, structura sanului se modifica, iar tesuturile nu mai sunt atat de sensibile la iradiere ca la 20 sau 30 de ani. Un alt motiv este faptul ca, statistic, cancerul de san apare dupa varsta de 40 de ani.
Cum se face mamografia?
Procedura este destul de simpla, chiar daca pare putin infricosatoare la prima vedere. Vei intra in sala unde se afla aparatul pentru realizarea mamografiilor, te vei dezbraca de la brau in sus si te vei pozitiona in dreptul aparatului. Sanii sunt pozitionati pe aparat (ca pe un stativ) si apoi vor fi comprimati pentru preluarea imaginilor. Toata procedura dureaza cateva secunde.
Mamografie 2D sau 3D, cu tomosinteza?
In functie de aparatul folosit, mamografiile pot fi:
- mamografie 2D (bidimensionala);
- mamografie 3D (mamografie cu tomosinteza).
Din punct de vedere imagistic, mamografia cu tomosinteza este superioara celei 2D. In urma mamografiei 2D se vor obtine patru imagini ale sanilor, care vor fi analizate. Mamografia cu tomosinteza foloseste o tehnica speciala, care imparte sanii in „felii”, practic, mai multe imagini ce vor compune, la final, o singura imagine clara a sanului. Astfel, se analizeaza in detaliu structura sanului si se pot observa leziuni pe care, uneori, mamografiile 2D nu le arata.
Mituri demontate despre mamografie
Avand in vedere ca multe persoane nu ajung la timp la medic din cauza miturilor despre mamografie, in continuare vom demonta trei dintre acestea si speram ca informatia sa iti fie de ajutor.
Mamografia este dureroasa
Desi mamografia este o analiza care poate salva vieti, permitand observarea cancerului de san in stadiu incipient, multe femei se tem de investigatie, crezand ca este dureroasa. Mamografia dureaza cateva secunde, iar durerea este subiectiva, insa nicidecum de nesuportat. Este un anumit grad de disconfort, dar dureaza foarte putin. Pentru a te asigura ca durerea va fi cat mai mica, este important sa te programezi la mamografie imediat dupa menstruatie, cand sanii nu sunt atat de sensibili.
Mamografia iradiaza
Un alt aspect important pe care trebuie sa ti-l mentionam si de care probabil te temeai si tu este mitul despre iradiere. Este adevarat ca mamografia iradiaza, fapt pentru care este contraindicata femeilor insarcinate, Insa doza de radiatii este mica: intre 0,1 - 0,4 milisieverti, in timp ce, in fiecare zi, in mediul natural, iradierea este de 2 milisieverti. Asadar, nu trebuie sa iti faci griji din acest punct de vedere.
Mamografia e suficienta pentru diagnostic
Pana la 40 de ani, este recomandata ecografia de san ca metoda de screening, iar dupa 40 de ani, cele doua examene imagistice se completeaza foarte bine. In unele cazuri, daca exista suspiciuni, se recomanda RMN, biopsie si examen anatomopatologic pentru diagnosticarea si stadializarea bolii, astfel incat sa fie initiat cat mai repede un protocol de tratament eficient.
Vezi AICI oferta noastra de INVESTIGATII IMAGISTICE.
Tot ce trebuie sa stii despre pregatirea pentru mamografie
Nu este nevoie de o pregatire riguroasa, insa sunt cateva reguli de care trebuie sa tii cont, astfel incat imaginile sa iasa cat mai clare si gradul de confort sa fie unul ridicat:
- programeaza-te la mamografie dupa menstruatie;
- nu folosi deodorant la axila in ziua mamografiei;
- nu utiliza creme de corp;
- nu folosi pudra de talc.
Poate te intrebi de ce nu poti folosi aceste produse de igiena si ingrijire. In compozitia acestora sunt niste ingrediente care pot afecta imaginile. De asemenea, ar fi bine sa te imbraci lejer in ziua investigatiei, cu o tinuta formata din doua piese, deoarece te vei dezbraca de la brau in sus.
Si partea psihologica este importanta, asa ca incearca sa inlaturi emotiile si gandurile negative. Tot procesul, din momentul in care vei intra in cabinet si pana vor fi gata imaginile, dureaza maximum 15 minute, cu mentiunea ca mamografia in sine dureaza cateva secunde.
Ce urmeaza dupa mamografie?
Dupa ce imaginile sunt preluate, in functie de disponibilitatea medicului, pot fi analizate preliminar, pentru a vedea daca este nevoie de o mamografie suplimentara. Este mai comod asa, deoarece, daca este nevoie de o incidenta suplimentara, nu iti va afecta programul. Rezultatul il poti obtine pe loc sau in 24 de ore, din nou, in functie de timpul avut la dispozitie si de imagini, deoarece unele ar avea nevoie de o analiza in detaliu.
Asadar, avand in vedere factorii care influenteaza aparitia cancerului de san si faptul ca nu poti controla decat foarte putini dintre acestia, cea mai buna „arma” in lupta cu aceasta patologie ramane screeningul: autopalparea lunara, ecografia de san pana in 40 de ani, mamografia si ecografia dupa 40 de ani, precum si vizita la medic, imediat ce simti modificari.
Descopera AICI echipa noastra de MEDICI.
Factori de risc pentru cancerul de san
Cancerul de san este un diagnostic infricosator, insa trebuie sa stii ca medicina a evoluat foarte mult si solutii exista. Iata cativa dintre cei mai comuni factori de risc:
- predispozitia genetica (genele BRCA-1 si BRCA-2);
- daca ai rude de gradul I care au avut cancer de san;
- obezitatea;
- sedentarismul;
- menopauza tardiva;
- prima menstruatie precoce;
- nuliparitatea (femeile care nu au copii);
- lipsa alaptarii.
Unii factori pot fi controlati, asa cum sunt obezitatea si sedentarismul, pe cand altii nu depinde in totalitate de tine sau nu pot fi deloc controlati.