Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

De ce imi tremura mainile?

De ce imi tremura mainile?

Intrebare: Am inceput sa observ un usor tremurat la mana cu care scriu. Este un semn normal de inaintare in varsta sau ar trebui sa merg la un consult?

Raspuns:

Daca tremuratul este brusc sau recent, ar trebui sa mergi sa te vada un medic. Poate sa nu fie ceva serios – de exemplu, un efect advers a unui medicament sau o consecinta a consumului exagerat de cofeina. Insa, tremuratul ar putea fi si un semn timpuriu al unei boli severe precum Parkinson. In acest caz, este bine sa beneficiezi de un diagnostic precoce si sa incepi tratamentul.

In general, tremuratul este determinat de o problema cu radacini in profunzimile cerebrale – care controleaza miscarile. Tremuratul este frecvent in randul persoanelor de varsta mijlocie si al varstnicilor, insa poate sa apara la orice varsta. Afectiunea afecteaza barbatii si femeile in mod egal. Tremuratul este un simptom care nu ameninta viata, insa poate fi stanjenitor si chiar debilitant, facand dificila sau chiar imposibila ducerea la indeplinire a sarcinilor cotidiene.

Cauza exacta a tremuratului nu este cunoscuta cu certitudine, inse tremorul esential – aceasta este denumirea medicala – devine mai frecvent odata cu inaintarea in varsta si poate fi mostenit genetic. Tremuratul in tremorul esential este mai pronuntat atunci cand te misti, mai ales cand te intinzi dupa un obiect sau cand torni un lichid. Cofeina si anxietatea au tendinta de a agrava acest tremor. O persoana care sufera de tremor esential poate observa schimbari in ceea ce priveste scrisul, care va parea dezordonat.

In comparatie cu tremorul esential, tremorul din boala Parkinson este de obicei prezent in repaus si se imbunatateste in timpul unor activitat. Scrisul de mana poate deveni mai mic. In plus, boala Parkinson se mai manifesta si prin intepenire musculara si probleme de mers. Tremorul estential nu reprezinta debutul bolii Parkinson, insa uneori cele doua afectiuni pot fi confundate. Exista cateva diferente generale in modul de manifestare a tremorului, iar problemele neurologice sunt in general absente in tremorul esential. In ambele afectiuni, tremorul se poate agrava in timp, iar medicamentele contribuie la ameliorarea acestuia.

Nu doar afeciunile neurologice (scleroza multipla, accident vascular cerebral, traumatism cerebral, boli neurodegenerative precum Parkinson) determina tremorul, ci si alte cauze, precum folosirea anumitor medicamente (in special, cele pentru astm, amphetamine, coferina, corticosteroizi, medicamente pentru anumite tulburari psihiatrice si neurologice), abuzul de alcool sau abstinenta, otravirea cu mercur, tiroida hiperactiva, insuficienta hepatica sau renala, anxietatea sau panica. Exista si tremurat care poate fi declansat sau agravat in momente de stres sau emotii puternice, cand persoana este epuizata psihic sau cand persoana se afla intr-o anumita postura sau face anumite miscari.

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu

www.ninds.nih.gov