Tomografia computerizata toracica ofera informatii importante pentru stadializarea tumorii pulmonare, descrierea detaliata a leziunii primare si a leziunilor satelite (metastazele si leziunile ganglionare).
In ceea ce priveste leziunea primara pulmonara, tomografia computerizata ofera informatii privind dimensiunile acesteia, localizarea la nivelul unui segment sau unui lob pulmonar. In cazul in care tumora pulmonara invadeaza mediastinul, invadeaza peretele toracic sau diafragmul, toate acestea sunt diagnosticate prin intermendiul tomografiei computerizate pulmonare.
O tomografie computerizata (CT) reprezinta o metoda de diagnostic imagistic ce foloseste razele X pentru a realiza imagini detaliate ale structurilor corpului.
In timpul unei investigatii prin tomografie computerizata, pacientul este pozitionat pe o masa glisanta, atasata la scanner-ul CT, care este un dispozitiv de forma circulara. Scanner-ul CT trimite raze X prin zona corpului care urmeaza a fi studiata. Fiecare rotatie a scanner-ului dureaza mai putin de o secunda si ofera o imagine in sectiune transversala a regiunii de examinat. Toate imaginile sunt salvate ca un grup pe un computer si pot fi supuse postprocesarii in vederea obtinerii de reconstructii in orice plan, utile pentru medic in vederea stabilirii diagnosticului. De asemenea, ele pot fi imprimate pe film si scrise pe un CD.
Deseori este necesara administrarea unei substante de contrast pe baza de iod pentru a face structurile, organele mai usor de vizualizat pe imaginile CT. Substanta de contrast poate fi utilizata pentru a pune in evidenta sistemul vascular principal si pentru a depista tumorile sau alte entitati patologice. Exista mai multe tipuri de substante de contrast, cu utilizare in moduri diferite. Aceasta poate fi introdusa intr-o vena (IV) in brat sau poate fi introdusa in alte parti ale corpului (cum ar fi intrarectal sau intraarticular) pentru a vedea aceste zone mai bine. Pentru unele tipuri de tomografie computerizata, substanta de contrast trebuie administrata per os. Imaginile CT pot fi achizitionate inainte si dupa administrarea substantei de contrast.
Prin tomografie computerizata se poate examina oricare segment al corpului, cum ar fi capul, regiunea cervicala, toracele, abdomenul, pelvisul sau membrele. Pot fi investigate in amanunt diferite organe ale corpului, cum ar fi ficatul, pancreasul, intestinele, rinichii, vezica urinara, glandele suprarenale, plamanii si inima. De asemenea, pot fi studiate vasele de sange, oasele si maduva spinarii.
O tomografie computerizata poate fi folosita pentru a studia orice zona a corpului si membrelor:
- Craniul: O tomografie computerizata poate pune in evidenta modificari degenerative, procese expansive (tumori), accidente vasculare ischemice sau hemoragice. Este de asemenea utila in evaluarea traumatismelor locale si in patologia din sfera ORL (sinuzite).
- Toracele: O tomografie computerizata poate fi folosita pentru a detecta probleme cu plamanii, inima, esofagul, vasele mari de sange (aorta, vasele pulmonare, venele cave), sau tesuturi de la nivelul mediastinului.
- Abdomenul: O tomografie computerizata poate scoate in evidenta chisturi, abcese, infectii, tumori, un anevrism, adenopatii (cresteri de volum ale ganglionilor limfatici) intraabdominale, corpuri straine, hemoragii intraabdominale, diverticulita, bolile inflamatorii ale intestinelor si apendicita.
- Ficatul: O tomografie computerizata poate pune in evidenta tumori hepatice, hemoragii intrahepatice, boli hepatice cronice (hepatita, ciroza hepatica, steatoza hepatica). O scanare CT a ficatului poate ajuta la determinarea cauzei icterului.
- Pancreasul: O tomografie computerizata poate scoate in evidenta o tumora sau un chist in pancreas, precum si inflamatia pancreasului (pancreatita).
- Vezica biliara si ductele biliare: O tomografie computerizata poate fi folosita pentru a verifica blocajul ductelor biliare. Unii calculi biliari pot fi de asemenea vizualizati pe o examinare CT.
- Glandele suprarenale: O tomografie computerizata poate gasi tumori sau variatii dimensionale ale glandelor suprarenale.
- Splina: O tomografie computerizata poate fi folosita pentru a diagnostica o leziune sau cresterea de volum splinei.
- Tractul urinar: O tomografie computerizata a rinichilor, ureterelor si vezicii urinare se numeste "urograma CT". Acest tip de examinare poate diagnostica tumori, calculi, dilatatii sau blocaje ale tractului urinar.
- Pelvisul: O tomografie computerizata poate fi folosita pentru evaluarea patologiei organelor de la nivelul bazinului. Pentru o femeie, acestea includ uterul, ovarele, trompele uterine si vaginul. Pentru un barbat, organele pelvine includ glanda prostata si veziculele seminale.
- Membrele: O tomografie computerizata poate descoperi probleme ale membrelor superioare si inferioare, inclusiv umar, cot, incheietura mainii, sold, genunchi, glezna.
Tomografia computerizata foloseste raze X pentru a produce imagini detaliate ale mai multor structuri din interiorul corpului, inclusiv organele interne, vasele de sange si oasele. Scanarea CT este cea mai frecvent utilizata tehnica imagistica pentru diagnostic si pentru a ghida deciziile de tratament.
Razele penetreaza corpul diferit, in functie de densitatea tesuturilor. Rezultatul este o imagine alb-negru, formata din mai multe nuante de gri, dintr-o portiune interioara a corpului. CT combina utilizarea unui computer digital cu un dispozitiv cu raze X rotativ pentru a crea imagini sectionale transversale detaliate (cunoscute si sub forma de sectiuni) ale diferitelor organe si parti ale corpului, cum ar fi plamanii, ficatul, rinichii, pancreasul, pelvisul, extremitatile, creierul, coloana vertebrala si vasele de sange.
In plus, aparatele CT din REGINA MARIA sunt dotate cu aplicatia inteligenta DoseWatch, ce permite optimizarea scanarii si reducerea dozei de iradiere cu pana la 50%.
Tomografia computerizata in cancer
Medicii pot apela la tomografia computerizata (CT) pentru a depista cancerul atunci cand anumite simptome indica asta. De asemenea, il folosesc pentru a afla mai multe despre cancer dupa ce diagnosticul a fost facut. Mai exact, in cancer, CT este folosit pentru:
- diagnostic si stadializarea bolii;
- identificarea regiunii potrivite pentru biopsie – biopsie ghidata CT;
- planificare radioterapie;
- evaluarea eficientei tratamentului pentru cancer pe perioada de monitorizare;
- evaluarea eficientei tratamentului pentru cancer dupa finalizarea sa sau in timpul perioadei de urmarire;
- pentru a ghida anumite tratamente locale, cum ar fi crioterapia, ablatia cu radiofrecventa;
- pentru a detecta reaparitia unei tumori.
Unul dintre riscurile investigatiei CT este expunerea la radiatii, in special pentru copii. Insa, beneficiile potentiale ale unei scanari CT depasesc de obicei riscurile. De asemenea, scanarile cu doze scazute de radiatii sunt utilizate in multe cazuri pentru copii.
Scanarea CT cu substanta de contrast
In tomografia computerizata, tesuturile dense precum oasele sunt usor de observat, fata de tesuturile moi. Pentru a spori claritatea imaginilor, se foloseste un colorant special numit substanta de contrast, care ajuta la evidentierea vaselor de sange, a organelor si a altor structuri.
Substantele de contrast sunt de obicei din iod sau sulfat de bariu si se pot administra prin injectare (pentru a examina vase de sange, tractul urinar, ficatul, vezica biliara), oral (se bea un lichid cu materialul de contrast ce poate imbunatati scanarea tractului digestiv) sau clisma (pentru a examina intestinele).
Alergia la substanta de contrast
Dupa tomografia computerizata, va trebui sa beti multe lichide pentru a ajuta rinichii sa elimine materialul de contrast din corp. In cazuri foarte rare, agentii de contrast utilizati in CT pot provoca reactii alergice. Unele persoane experimenteaza mancarimi usoare sau urticarie (mici umflaturi pe piele). Printre simptomele unei reactii alergice mai grave se numara scurtarea respiratiei si umflarea gatului sau a altor parti ale corpului. Oamenii ar trebui sa spuna imediat personalului medical daca au vreunul dintre aceste simptome, pentru a putea fi tratati prompt. Foarte rar, agentii de contrast utilizati in CT pot provoca, de asemenea, probleme renale la anumiti pacienti.
Pregatirea pentru examenul CT
In functie de ce parte a corpului este scanata, vi se pot solicita urmatoarele:
- indepartarea anumitor obiecte vestimentare;
- indepartarea obiectelor din metal – curele, bijuterii, proteze, ochelari, fermoare – ce ar putea sa interfereze cu rezultatele scanarii;
- abtinerea de la consum de alimente sau lichide cu cateva ore inainte de scanare.
De asemenea, se poate administra un material de contrast: administrare intravenoasa, oral sau clisma. Informati medicul daca sunteti gravida sau ati putea fi. Scanarile CT nu sunt recomandate de obicei femeilor insarcinate, decat daca este o situatie de urgenta, deoarece exista unele riscuri ca razele X sa afecteze copilul. De asemenea, informati personalul medical daca va confruntati cu anxietate privind procedura sau claustrofobie.