Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Comunica mai bine

Comunicarea eficienta este un instrument puternic. Acesta ajuta la pastrarea la distanta a stresului pe care il resimti din cauza unui comportament fie prea pasiv, fie prea agresiv. Invatarea ascultarii active si comunicarea asertiva iti pot ameliora capacitatea de a gestiona conflictele, de a preveni escaladarea unor situatii si de a reduce probabilitatea unor neintelegeri stresante.

  • Pentru a asculta in mod activ, aprecieaza realitatile altor persoane fara a emite judecati sau a intrerupe. Acest tip de ascultare empatica necesita practica, insa poate reprezenta o diferenta in tonul adoptat in cadrul discutiilor.
  • Pentru a vorbi cu asertivitate, foloseste un limbaj calm, lipsit de emotie, care recunoaste perspectiva altor persoane si iti permite ca propria ta parere sa fie auzita. Facand acest lucru, transmiti mesajul ca „Eu contez si tu contezi”.

Incearca acest exercitiu pentru a practica ascultarea activa si exprimarea cu asertivitate. Mai intai, gaseste un partener. Incepe prin a-ti asuma rolul de comunicator, in timp ce partenerul tau este cel care asculta. In calitatea de comunicator, spune-i partenerului tau despre o experienta stresanta sau frustranta. Foloseste un limbaj clar, calm, asertiv.  Evita acuzatiile precum „Ma faci intotdeauna sa ma simt…” si pastreaza exprimarea la persoana I, precum „Ma simt ____ atunci cand tu ______". Intre timp, persoana care asculta trebuie sa asculte si sa reziste dorintei de a te intrerupe. Apoi schimbati rolurile. La finalul exercitiului, parafrazati pe rand ceea ce a auzit fiecare spunandu-i-se si cum credeti ca s-a simtit celalalt. Cereti o validare. Cum te-ai simtit sa fii ascultat fara intrerupere sau fara a fi judecat? Gandeste-te la modul in care poti folosi aceste tehnici in situatii din viata reala, in special acelea pe care le consideri stresante sau marcate de controverse.