Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Chisturile de san – manifestari clinice, diagnostic si tratament

Articol de Dr. Gheorghe Gerald Filip Medic primar Chirurgie generala
Chisturile de san – manifestari clinice, diagnostic si tratament

Chisturile de san sunt formatiuni la nivelul glandei mamare cu perete propriu, rotund-ovalare, pline cu lichid, dezvoltate din structuri ducto-lobulare proprii glandei mamare.

Chisturile de san se pot prezenta ca formatiuni solitare sau ca grupuri de mici chiste, organizate in placarde, unilateral sau bilateral. Pot avea multiple forme de prezentare in functie de numar, marime si localizare.

Chisturile de san pot apare la orice varsta (cel mai frecvent intre 35 si 50 ani) si  au evolutie influentata de variatiile hormonale. De cele mai multe ori, chisturile sunt diagnosticate prin autopalpare, dar pot fi identificate si prin ecografie sau mamografie.

Cum se manifesta chisturile de san?

Chisturile sunt deseori identificate prin palpare – mici tumori rotunde, bine delimitate ca niste margele (izolate sau grupate), nedureroase sau discret sensibile. Pot avea dimensiuni de la cativa milimetri la cativa centimetri. Cresterea brusca a unui chist poate fi insotita de durere semnificativa. Cresterea in volum si durerea apar frecvent premenstrual si uneori se mentin si dupa terminarea menstruatiei. Chisturile de san sunt prezente bilateral si pot fi multiple chiste in aceelasi san.

Cum sunt diagnosticate chisturile de san?

Orice leziune de san trebuie investigata prin ecografie si mamografie. In functie de aspectul chistului  la ecografie, se clasifica in:

  • Chist simplu - continut lichidian, fara vase in interior sau in pereti. Este un chist tipic benign. Poate prezenta in interior un sept subtire
  • Chist complicat - chist cu continut neomogen, dar fara septuri groase, cu perete subtire, fara vase
  • Chist complex - chist cu continut neomogen, dar cu septuri groase si perete gros

Care este riscul chisturilor de san sa se transforme in cancer de san?

Riscul de cancer de san este foarte mic  (aproape inexistent)  in cazul chistului simplu, dar creste la 25% in cazul chistului complex, mai ales daca la examenul ecografic chistul prezinta continut neomogen, vegetatii, perete si septuri groase, vascularizate.

Ce afectiuni pot fi asemanatoare chisturilor de san?

Chistul de glanda mamara poate fi confundat cu alte leziuni de san, care la examenul clinic prezinta aceleasi semne. In aceste cazuri se va face punctia formatiunii sub ghidaj ecografic.

  • Abcesul de san: aparitia lui este insotita de dureri violente, semne de inflamatie locala si febra
  • Hematomul: apare dupa un traumatism sau o interventie chirurgicala la nivelul sanului; contine sange modificat
  • Necroza de tesut adipos: apare dupa un traumatism de san si poate fi confundata cu un cancer de san
  • Galactocelul: apare dupa lactatie, contine lapte si este produs de obstructia unui canal galactofor
  • Chistul uleios: este un chist care contine grasime lichefiata; poate apare secundar traumatismului de san
  • Dilatatia ce canal galactofor: apare secundar obstructiei unui canal galactofor prin fibroza sau polip
  • Cancerul de san: se prezinta rar sub forma unui chist de san

Cum se trateaza chisturile de san?

Daca examenul clinic, ecografia si mamografia stabilesc diagnosticul de chist de glanda mamara, sunt posibili urmatorii pasi:

  • Chisturile mici: supraveghere si control periodic
  • Chisturile voluminoase simple: punctie aspirativa pentru evacuare si analiza continutului in cazul chisturilor dureroase sau cele care comprima tesutul mamar. Daca aspiratul din chist este sangvinolent sau chistul nu colabeaza dupa punctie, se recomanda excizie chirurgicala cu examen histopatologic
  • Chisturilor complexe (mai ales cu perete si septuri groase, vascularizate) sau complicate: punctie biopsie sau excizie chirurgicala cu examen anatomopatologic, pentru a exclude cancerul

Tratamentul cu produse antiinflamatorii locale sau hormonal este indicat doar dupa efectuarea examenului medical si a investigatiilor imagistice care sa confirme diagnosticul de chist simplu si care sa excluda diagnosticul de cancer.

Ponderas Academic Hospital ofera pacientelor cu chisturi mamare atat investigatii imagistice de inalta performanta, cat si posibilitatea efectuarii de punctie aspirativa, punctie biopsie sau excizie bioptica a chistului de san, atunci cand sunt indicate aceste proceduri.