Interventiile chirurgicale la nivelul toracelui se pot face prin proceduri care presupun o agresiune mai mica pentru pacient. Este vorba despre chirurgia toracica video-asistata (VATS) disponibila in cadrul Ponderas Academic Hospital, despre care ne vorbeste Dr. Felix Dobritoiu, medic specialist chirurgie toracica.
Este important pentru pacienti sa stie ca au la dispozitie proceduri minim invazive pentru depistarea si tratarea bolilor pulmonare.
Ce este chirurgia toracica video-asistata si care sunt diferentele fata de chirurgia toracica traditionala?
Dr. Felix Dobritoiu: Chirurgia toracica video-asistata (VATS) trateaza aceeasi patologie care este rezolvata prin chirurgia deschisa, dar foloseste tehnici, instrumente si o alta abordare. Doua diferente sunt foarte importante: inciziile chirurgicale sunt mult mai mici si coastele nu se mai departeaza cu departatoare mecanice. Ele raman astfel in pozitia lor anatomica. Aceste doua diferente fac ca durerea resimtita de pacient postoperator sa fie mult redusa, foarte usor de controlat, incomparabil cu durerea dupa toracotomie – chirurgia toracica deschisa care se efectueaza cu o incizie mare, care presupune departarea coastelor cu producerea de fracturi.
Ce tip de proceduri se pot efectua in scop diagnostic prin chirurgia toracica video-asistata?
Dr. Felix Dobritoiu: Tot ce se poate diagnostica si prin chirurgia toracica clasica. Se pot efectua toracoscopic in scop diagnostic biopsii pulmonare, mediastinale, de pleura parietala sau perete toracic.
Ce afectiuni se pot trata prin chirurgie toracica video asistata?
Dr. Felix Dobritoiu: In cea mai mare parte, este vorba de patologia neoplazica: neoplasme pulmonare primare sau metastaze. Se pot trata si tumorile pulmonare benigne, bronsiectaziile, afectiunile mediastinale benigne si maligne, tumori de pleura parietala, tumori diafragmatice. Se pot face si interventii in scop paliativ.
Orice tip de tumora pulmonara se poate aborda prin chirurgie toracica video asistata?
Dr. Felix Dobritoiu: Orice tip de formatiune tumorala care are indicatii chirurgicale clasice poate fi abordata minim invaziv. Exista insa niste limite, care tin de dimensiunea tumorii si de invazia structurilor vitale. Daca o formatiune pulmonara este dispusa central, in hilul pulmonar, in apropierea vaselor de sange mari de la acest nivel, este foarte greu de controlat un eventual accident vascular. In aceste situatii, este nevoie de un abord larg, care sa-ti permita sa poti interveni oricand in caz de urgenta. Astfel de cazuri sunt rezolvate prin chirurgia clasica. Nu se inlocuiesc indicatiile de chirurgie clasica cu cele de chirurgie video-asistata, acestea fiind metode complementare care intregesc chirurgia toracica. Fiecare caz este analizat in detaliu si este aleasa cea mai adecvata solutie. Totusi, chirurgia toracica video-asistata, avand aceste importante avantaje, merita din plin sa fie efectuata in cat mai multe cazuri, care sunt evaluate foarte bine inainte de a alege abordarea minim-invaziva sau deschisa.
De cate zile de spitalizare este nevoie dupa o interventie efectuata prin chirurgia toracica video-asistata?
Dr. Felix Dobritoiu: Mult mai putine. Daca, de pilda, la o lobectomie clasica (operatia de indepartare a unui lob pulmonar), media de spitalizare este de 7 zile, in chirurgia toracica video-asistata se ajunge la 4 zile.
Ce este lobectomia si ce indicatii are?
Dr. Felix Dobritoiu: Lobectomia este eliminarea in totalitate a unui lob pulmonar. Principalele indicatii sunt: neoplasmele pulmonare, bronsiectaziile, infectiile pulmonare – abcesele sau tuberculoza pulmonara, tumorile pulmonare benigne. In cazul cancerului pulmonar, lobectomia este indicatia de electie din punct de vedere oncologic.
Operatia de lobectomie se face cu anestezie generala?
Dr. Felix Dobritoiu: Obligatoriu cu anestezie generala, cu intubatie selectiva. Este un tip special de anestezie care permite „dezumflarea” completa a plamanului afectat, care este operat. Este greu sa lucrezi pe un plaman care se umfla si se dezumfla cu fiecare miscare respiratorie. In plus, este nevoie de un spatiu de lucru in torace. Este foarte importanta colaborarea continua a medicului chirurg toracic cu medicul anestezist.
Care sunt avantajele lobectomiei video-asistate in comparatie cu lobectomia clasica?
Dr. Felix Dobritoiu: Exista multe avantaje care rezulta din diferentele tehnice. Durerile postoperatorii minime sunt, de departe, cel mai important avantaj. Nepunand un departator metalic intre coaste, nu se mai produc injurii la nivelul coastelor si nervilor intercostali. In plus, folosirea departatorului se poate solda cu fracturi costale. Multi pacienti se plang de dureri toracice dupa ani de la interventia clasica. In chirurgia VATS, nu mai este cazul de asa ceva.
In al doilea rand, orice leziune la nivelul coastelor determina o insuficienta respiratorie: cu cat lezarea toracica este mai mare, cu atat pacientul respira mai ineficient. Pacientul operat prin chirurgie toracica video asistata nu mai are aceasta insuficienta respiratorie pentru ca traumatismul toracic este minim. Dupa operatie, el poate sa tuseasca si sa respire fara probleme.
A treia diferenta este legata de marimea inciziei: cu cat aceasta este mai mare, cu atat este mai dureroasa si mai greu de vindecat. Deoarece durerile postoperatorii in chirurgia video asistata sunt usor de controlat cu antialgice uzuale nu mai apar complicatii datorate folosirii opioidelor, cum ar fi morfina, de exemplu.
Nu in ultimul rand, numarul zilelor de spitalizare este redus, iar timpul de recuperare postoperator si timpul de reintegrare sociala sunt mult mai mici.
In plus, exista studii care arata ca pacientii operati prin tehnicile VATS au un raspuns mult mai bun la tratamentul oncologic. Asadar, vorbim despre o intreaga serie de avantaje.
In ce consta pregatirea preoperatorie in cazul unei lobectomii VATS?
Dr. Felix Dobritoiu: In ceea ce priveste pregatirea preoperatorie, nu este nicio diferenta intre operatia clasica si VATS. Pacientul este investigat cu ajutorul tehnicilor imagistice moderne, este evaluat bronhoscopic, din punct de vedere al functiei pulmonare, cardiologic, se evalueaza intreaga stare generala de sanatate, sunt controlate afectiunile asociate, se estimeaza riscul anestezico-chirurgical, totul in functie de complexitatea cazului. Pacientii fumatori sunt sfatuiti sa renunte la fumat o perioada cat mai lunga inaintea interventiei chirurgicale. Acest lucru ii ajuta foarte mult in recuperarea postoperatorie.
Ce complicatii pot sa apara in timpul unei lobectomii VATS?
Dr. Felix Dobritoiu: Sunt aceleasi complicatii ca si in cazul chirurgiei clasice. Cele mai importante sunt accidentele hemoragice. In rezectiile pulmonare mari se abordeaza elementele anatomice din hilul pulmonar: vasele de sange pulmonare - artere, vene – si bronhiile primitive sau lobare. Dificultatea consta in faptul ca exista un spatiu de cativa centimetri intre cordul care bate continuu si plaman, unde trebuie sa faci disectia acestor elemente. De aceea, riscurile sunt foarte mari. In momentul in care se produce un accident hemoragic la acest nivel, se poate ajunge la sangerari de litri in cateva minute, sangele fiind pompat direct din cord.
Sunt frecvente astfel de complicatii?
Dr. Felix Dobritoiu: Din fericire, nu. Complicatiile scad odata cu progresul tehnologic. De cele mai multe ori, ele tin de pozitia formatiunii tumorale, de invazia acesteia in structurile vasculare, de bolile asociate ale pacientului, de cum arata hilul lui pulmonar. De exemplu, in cazul pacientilor care au avut tratament chimioterapic in antecedente, elementele vasculare pot fi aderente, greu de disecat si atunci riscurile sunt mult mai mari. La fel si in cazul pacientilor care au avut inainte infectii repetate sau la cei la care formatiunea tumorala este situata aproape de hil.
Este nevoie de o echipa multidisciplinara in cazul unei lobectomii video asistate?
Dr. Felix Dobritoiu: Obligatoriu. In general, ar trebui sa existe echipe multidisciplinare cand vorbim de medicina moderna. E nevoie de o colaborare foarte stransa intre pneumolog, anestezist, chirurgul toracic si medicul oncolog, daca este vorba de neoplasme pulmonare. Acesti patru specialisti fac o echipa in jurul pacientului pentru ca lucrurile sa fie facute conform standardelor medicale actuale.
Care sunt recomandarile pentru pacientii care au trecut printr-o lobectomie video-asistata?
Dr. Felix Dobritoiu: In principiu, recomandarile depind de tarele asociate. Daca pacientii nu au alte afectiuni si se efectueaza o lobectomie video-asistata, nu exista multe recomandari postoperatorii. Nu au restrictii la alimentatie, nici la activitati fizice. Acesti pacienti isi reiau, de regula, repede activitatea de zi cu zi. Sigur ca nu vor face la o luna postoperatorie eforturi foarte mari. Sunt pacienti care, dupa o saptamana de la interventie, sunt deja la serviciu. In cazul pacientilor neoplazici, lucrurile sunt mai complicate, pentru ca ei au nevoie sa faca tratamentul oncologic ulterior, care nu este usor de tolerat. Tratamentele actuale au rezultate din ce in ce mai satisfacatoare.
In cancerul pulmonar, lobectomia se face inaintea chimioterapiei?
Dr. Felix Dobritoiu: Sunt diverse situatii ce tin de stadiul bolii, de starea generala, de afectiunile asociate, de istoric; de aceea, este nevoie de o echipa multidisciplinara in centrul careia este pacientului. Sunt situatii cand chimioterapia se face inainte, altele cand se abordeaza mai intai chirurgical si apoi chimioterapic. In ultima perioada, se foloseste foarte mult metoda „sandvici” – chimioterapie, chirurgie, chimioterapie. Chimioterapia initiala se face doar dupa ce pacientul are un diagnostic de certitudine pus pe baza biopsiei.
Este chirurgia toracoscopica video-asistata o optiune pentru pacient?
Dr. Felix Dobritoiu: Cu siguranta, atunci cand indicatia este adecvata, avantajele chirurgiei VATS pentru pacient sunt enorme. In Ponderas Academic Hospital facem chirurgie VATS conform recomandarilor din ghidurile medicale. Fiind foarte multe situatiile in care pacientii ar putea beneficia de abordarea VATS, este importanta consultarea unui chirurg toracic cu experienta in acest domeniu.