Una din complicaţiile severe şi des întâlnite ale diabetului zaharat este piciorul diabetic. Prezenţa dezechilibrului glicemic, arteriopatiei și neuropatiei diabetice, infecţiilor determină apariţia piciorului diabetic la pacienţii cu diabet zaharat.
Fiind o cauză importantă de morbiditate și mortalitate, afecțiunile piciorului diabetic duc la cheltuirea unor sume importante prin spitalizări prelungite, recuperare, îngrijire la domiciliu și scăderea capacității de muncă.
Studiile clinice arată că neuropatia periferică este cel mai puternic factor care inițiază ulcerațiile la piciorul diabetic. Aproximativ 15% din persoanele cu diabet zaharat pot suferi de ulcerații la picioare în timpul vieții lor. Șapte procente vor dezvolta complicații severe ce vor necesita amputații la piciorul diabetic (Stocki, , et. al. 2004). În decurs de 5 ani după prima amputație, 21-50 % din persoane vor necesita a doua amputație. Rata de 5 ani supraviețuire după amputație este de numai 27% (Stocki, et. al., 2004).
Pentru prevenirea piciorului diabetic, persoana cu diabet pe lângă menţinerea unui bun control glicemic va respecta următoarele 10 porunci de autoobservare și autoîngrijire a picioarelor:
- Inspectaţi-vă zilnic picioarele, folosind o oglindă sau rugaţi o altă persoană să vă ajute.
- Spălaţi-vă zilnic picioarele cu grijă.
- Ştergeţi-vă picioarele cu atenţie. Umezeala favorizează apariţia micozelor.
- Pentru îngrijirea pielii aplicaţi pe picioare creme hidratante. Pielea uscată favorizează apariţia fisurilor care se pot infecta.
- Unghiile trebuie pilite pentru a nu avea colţuri ascuţite.
- Folosiţi incălţăminte adecvată fără barete.
- Pantofii noi se vor purta progresiv pentru acomodare. Nu umblaţi desculţ sau doar cu ciorapi.
- Folosiţi ciorapi care absorb transpiraţia, care permit picioarelor să se aerisească şi să se menţină uscate.
- Când aveţi senzaţia de “picioare reci” nu încercaţi să le încălziţi prin apropierea de foc sau folosind cărămizi sau sticle calde deoarece se pot produce arsuri grave.
- Prezentaţi-vă imediat la medic atunci când:
- apar dureri în picioare
- picioarele şi-au pierdut sensibilitatea
- apar fisuri, deformări, vezicule, ulceraţii, roşeaţă, hemoragii la nivelul picioarelor
- apar atrofii musculare la nivelul picioarelor