Afla cum iti afecteaza metabolismul greutatea, care este, de fapt, explicatia stiintifica pentru metabolismul lent si cum sa arzi mai multe calorii.
Probabil ca ai auzit unele persoane dand vina pentru greutatea lor pe metabolismul lent. Ce inseamna acest lucru? Este intr-adevar metabolismul vinovat? Si daca este asa, este posibil sa-ti accelerezi metabolismul pentru a arde mai multe calorii?
Este adevarat ca metabolismul este asociat cu greutatea. Insa, contrar parerii generale, un metabolism lent este rareori cauza surplusului ponderal. Desi metabolismul influenteaza nevoile energetice de baza ale organismului, insa factorii care determina in final greutatea pe care o ai sunt combinatia de cat mananci si bei alaturi de cat de multa activitate fizica depui.
Metabolismul inseamna transformarea alimentelor in energie
Metabolismul este procesul prin care organismul transforma in energie ceea ce mananci si ceea ce bei. In timpul acestui proces biochimic complex, caloriile din alimente si bauturi se combina cu oxigenul pentru a elibera energia de care organismul are nevoie pentru a functiona. Chiar si cand esti in repaus, corpul are nevoie de energie pentru toate functiile sale “ascunse”, precum respiratia, circulatia sangelui, echilibrul hormonal, cresterea si repararea celulelor. Numarul caloriilor pe care organismul le foloseste pentru a indeplini aceste functii de baza este denumit rata metabolismului bazal, cunoscuta, pe scurt, ca metabolism.
O serie de factori determina metabolismul bazal individual. Dintre acestia:
- Dimensiunea corpului si structura corporala. Persoanele mai masive sau care au mai multi muschi ard mai multe calorii, chiar in repaus.
- Genul. Barbatii au in general mai putina grasime si mai multi muschi decat femeile de aceeasi varsta si greutate, ceea ce inseamna ca barbatii ard mai multe calorii.
- Varsta. Pe masura ce inaintezi in varsta, cantitatea de muschi tinde sa scada si grasimea detine o pondere mai mare, incetinind arderea caloriilor.
Nevoile energetice pentru functiile de baza ale organismului raman destul de constante si nu se pot schimba cu usurinta. Alaturi de rata metabolismului bazal, alti doi factori influenteaza cate calorii arde organismul tau in fiecare zi:
- Prelucrarea alimentelor (termogeneza). Digestia, absorbtia, transportul si depozitarea alimentelor pe care le consumi sunt procese care ard, de asemenea, calorii. In jur de 10% din caloriile carbohidratilor si proteinelor pe care le consumi sunt utilizate in timpul digestiei si absorbtiei alimentelor si a substantelor nutritive.
- Activitatea fizica. Activitatea fizica—tenisul, mersul la cumparaturi, joaca impreuna cu animalul de companie sau orice alta forma de miscare — contribuie la restul caloriilor, pe care organismul le arde in fiecare zi. Activitatea fizica este de departe cel mai variabil dintre factorii care influenteaza cate calorii arzi in fiecare zi.
Cercetatorii numesc activitatea pe care o faci toata ziua si care nu este miscare deliberata termogeneza prin activitate care nu este exercitiu fizic Exemple sunt mersul dintr-o incapere in alta, gradinaritul si chiar starea de vanzoleala. Acestea consuma zilnic 100-800 de calorii.
Metabolismul si greutatea
Poate fi tentant sa invinuiesti metabolismul pentru kilogramele in plus. Dar, pentru ca metabolismul este un proces natural, organismul are multe mecanisme pentru a-l regla astfel incat sa indeplineasca nevoile. Sunt rare cazurile cand greutatea in exces se produce ca urmare a unei probleme medicale care incetineste metabolismul – cum sunt sindromul Cushing si hipotiroidismul.
Din nefericire, cresterea in greutate este un proces complicat. Este cel mai probabil o combinatie de factori genetici, hormonali, alimentatie, impactul mediului asupra stilului tau de viata, dar si boli preexistente sau cantitatea de somn, activitate fizica si stres.
Toti acesti factori determina un dezechilibru in ecuatia energiei. Te ingrasi daca consumi mai multe calorii decat arzi – sau arzi mai putine calorii decat consumi.
Este adevarat ca unele persoane par sa slabeasca mai repede si mai usor, insa toata lumea slabeste daca arde mai multe calorii decat consuma. Mecanismul este urmatorul: pentru a slabi, trebuie sa creezi un deficit de energie consumand mai putine calorii sau crescand numarul de calorii pe care le arzi prin activitate fizica. Ori ambele.
Metabolismul si alimentatia
Bazeaza-te pe proteine. Nevoile proteice se dubleaza dupa 65 de ani, insa, la orice varsta, acestea contribuie la dezvoltarea masei musculare. Solutia este sa te axezi pe proteine usoare, din peste gras sau piept de pui, si pe cele vegetale, din leguminoase (fasole, mazare, linte) si branza tofu.
Condimenteaza-ti mancarea. Capsaicina, substanta care se gaseste in ardeiul iute sau in fulgii de ardei iute, se spune ca accelereaza metabolismul.
Evita grasimile saturate. Inlocuieste-le cu cele polinesaturate. Un studiu arata ca persoanele care au consumat mai multe grasimi saturate au fost mai predispuse la acumularea de grasimi in zona abdominala, in timp ce acele persoane care au ales grasimile polinesaturate au castigat masa musculara.
Metabolismul si activitatea fizica
Nu prea ai control asupra ratei metabolismului bazal, insa poti controla cate valorii arzi prin activitatea fizica. Cu cat esti mai activ, cu atat arzi mai multe calorii. De fapt, unele persoane despre care se spune ca au un metabolism rapid sunt probabil mai active – si poate se agita mai mult – in comparatie cu ceilalti.
Poti sa arzi calorii prin:
- Exercitiu aerobic regulat. Reprezinta cea mai eficienta modalitate de a arde calorii si include activitati ca mersul, bicicleta si inotul. Fa-ti un plan care sa includa cel putin 30 de minute de activitate fizica in rutina ta zilnica. Daca doresti sa slabesti sau sa atingi unele teluri specifice, ai nevoie sa cresti durata activitatii fizice. Daca nu ai timp pentru un antrenament mai lung, incearca sa imparti in calupuri de 10 minute de-a lungul zilei. Tine minte – cu cat esti mai activ, cu atat ai mai multe avantaje!
- Antrenament de rezistenta. Specialistii recomanda exercitii de rezistenta, precum ridicarea unor greutati, de cel putin 2 ori pe saptamana. Poti merge la sala si folosi aparatele sau acasa, cu niste sticle de plastic umplute cu apa, pe post de greutati. Poti de asemenea sa folosesti propriul corp ca rezistenta, sprijinindu-te pe maini de un perete. Acestea sunt importante pentru ca ajuta la prevenirea pierderii musculare asociate cu inaintarea in varsta. Si pentru ca tesutul muscular arde mai multe calorii decat o face grasimea, masa musculara este un element-cheie in procesul pierderii in greutate. Mai este un aspect aici, deloc de neglijat – specialistii spun ca grasimea abdominala este un indicator mai eficient privind riscul de boli decat greutatea in sine. Masoara-ti talia periodic pentru a ajunge la dimensiunea optima. Afla mai multe de aici: ce spune circumferinta abdominala despre talia ta.
- Activitati de zi cu zi. Orice miscare in plus contribuie la arderea caloriilor. Cauta prilej sa mergi pe jos si sa te misti cu cateva minute in plus in fiecare zi fata de ziua precedenta. Urcatul treptelor mai des si parcarea masinii mai departe de magazin sunt metode simple prin care poti sa arzi mai multe calorii. Chiar si activitati precum gradinaritul, spalatul masinii si munca in gospodarie ard calorii si contribuie la pierderea kilogramelor in plus.
Nu exista solutia-minune
Nu cauta suplimente alimentare care sa te ajute la arderea caloriilor sau la slabire. Produsele care sustin ca accelereaza metabolismul sunt adeseori mai mult reclama decat un ajutor eficient, iar unele pot sa provoace efecte adverse nedorite sau periculoase. Anunta intotdeauna medicul in legatura cu suplimentele pe care le iei.
Pentru a slabi, nu exista calea usoara. Bazele slabirii ponderale continua sa fie despre activitate fizica si alimentatie. Consuma mai putine calorii decat arzi si vei slabi. Dietary Guidelines for Americans din 2015 recomanda reducerea cu 500-700 de calorii zilnic pentru a pierde 0,5 – 0,7 kilograme saptamanal. Daca poti sa completezi ziua cu activitate fizica, iti vei atinge scopul de a slabi chiar mai repede.
Surse de informatie: