Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cancerul de prostata: ce este si la ce ajuta ajuta prostatectomia robotica?

In tratarea cancerului de prostata, chirurgia robotica vine cu o serie de avantaje in comparatie cu metoda chirurgicala laparoscopica: rezultate clinice superioare, risc reduc de complicatii, perioada de recuperare mai rapida, cicatrici minime. Interventia este executata de catre o echipa de medici experimentati in lucrul cu robotul da Vinci Xi, in cadrul Ponderas Academic Hospital.

Caracteristicile procedurii

Prostatectomia robotica este o prostatectomie radicala (indepartarea in totalitate a prostatei impreuna cu veziculele seminale, cu pastrarea integrala a sfincterului urinar si, pe cat posibil, a nervilor destinati erectiei). Scopul tratamentului este indepartarea cancerului prostatic din organism, prezervarea tesuturilor normale si a organelor adiacente (tradus in practica prin lipsa incontinentei urinare si revenirea functiei sexuale normale), vindecarea totala a cancerului prostatic (cu reducerea PSA < 0,1) si preventia tratamentelor suplimentare (precum radioterapia). La nevoie, pot fi extirpati si ganglionii limfatici din vecinatate.

Interventia este efectuata prin abord laparoscopic, minim-invaziv, utilizand cel putin 5 mici incizii ale peretelui abdominal, prin care se introduc mici trocare (elemente de lucru in care se plaseaza camera si instrumentele robotice de lucru).

Sfaturi inainte de interventie

Mergeti la un control la medicul urolog. In cele mai multe cazuri, este necesar ca, inainte de internare, sa aveti efectuat un examen RMN de prostata. Ulterior, veti fi examinat de catre medicul anestezist. Veti fi internat in ziua premergatoare operatiei.

Cum decurge interventia

Iata cateva informatii despre ce presupune procedura robotica:

  • Operatia va fi efectuata sub anestezie generala si va dura, in functie de caz, 2-3 ore.
  • In cadrul interventiei, vor fi folosite antibiotice, pentru a preveni complicatiile determinate de posibile infectii.
  • Instrumentele functionale extrem de mici fac posibila o operatie de inalta precizie, ceea ce faciliteaza prezervarea nervilor responsabili de functia erectila si de continenta urinara.
  • Prostata va fi excizata in totalitate, insa sfincterul urinar va ramane intact, iar vezica urinara se anastomozeaza (se leaga chirurgical) cu uretra.
  • Operatia fiind extrem de precisa, se face cu pierderi minime de sange si fara a fi lezate organele invecinate.
  • La finalul interventiei, inciziile vor fi inchise. Cand va veti reveni in urma anesteziei, va veti afla la sectia de Terapie Intensiva pentru o monitorizare atenta, iar in acel moment veti avea o sonda urinara (in unele cazuri, si un tub de dren).

Perioada post-operatorie

In prima zi dupa operatie:

  • Majoritatea pacientilor vor fi transferati de la sectia de Terapie Intensiva pe sectia de Urologie. In aceasta zi veti efectua analize de sange.
  • Va veti putea ridica deja din pat si, cu putin ajutor, veti putea face cativa pasi in salon sau pe culoarul spitalului. Veti putea bea lichide si veti putea manca.
  • Perfuzia va fi mentinuta pentru siguranta. Daca evolutia dumneavoastra este favorabila, este posibil sa fie indepartata in cursul dupa-amiezii.

In zilele urmatoare:

  • Va veti simti din ce in ce mai bine, veti fi din ce in ce mai mobil.
  • Marea majoritate a pacientilor nu au dureri. Tranzitul intestinal poate intarzia cateva zile, insa, pentru a ameliora aceasta problema, veti primi medicamente.
  • Majoritatea pacientilor se pot externa dupa 2-3 zile, pastrand sonda urinara, care va fi fixata pe picior cu plasturi, pentru a o proteja suplimentar.
  • De regula, la 10 zile dupa operatie, veti merge in policlinica pentru scoaterea sondei de catre medicul urolog. Veti folosi la inceput tampoane igienice sau scutece igienice tip chilot, in perioada initiala fiind posibile pierderi de urina. Dupa scoaterea sondei veti primi antibiotice pentru 24 de ore.
  • In cazul in care sunteti deja acasa si aveti intrebari, veti putea contacta urologul de garda din spitalul nostru.
  • La aproximativ 2 saptamani de la externare, puteti primi rezultatul examenului histopatologic al prostatei. Pe parcursul timpului, va fi necesar sa efectuati examenul PSA (antigen specific prostatic) in mod regulat, la recomandarea medicului curant.

Efecte secundare si complicatii post-operatorii

  • Imediat post-operatoriu, incontinenta urinara este prezenta la majoritatea pacientilor, prin urmare, este necesar sa folositi scutece de unica folosinta in aceasta perioada. Pierderea de urina poate varia de la cateva picaturi pana la un volum mai ridicat. Revenirea continentei se face treptat: la inceput, controlul asupra sfincterului va reveni noaptea, apoi dimineata si, ulterior, seara. Acest proces dureaza de la cateva zile la cateva luni. Riscul de incontinenta definitiva este de 1-2% dupa 1 an;
  • Ejacularea va fi “uscata” (veti avea numai senzatia de ejaculare, dar fara a elimina lichidul seminal);
  • In functie de posibilitatea prezervarii de bandelete neurovasculare, este foarte probabil ca imediat dupa interventie sa suferiti de disfunctie erectila, care, in timp, se poate ameliora, insa procesul de vindecare poate dura pana la 2 ani;
  • Intr-un procentaj foarte redus, pot aparea edeme dupa limfodisectie. Acestea vor putea fi tratate conservativ, marea lor majoritate rezolvandu-se in cateva saptamani;
  • In ceea ce priveste lezarea altor organe - este un risc extrem de scazut, la pacientii nostri operati robotic aceasta complicatie nu a fost prezenta in ultimii ani.

 

Pentru mai multe informatii despre prostatectomia robotica, apelati Call Center Ponderas Academic Hospital: 021.9886.

 

Surse de informatie:

https://www.roboticoncology.com/robotic-prostate-surgery/

https://www.roboticoncology.com/da-vinci-robotic-prostatectomy/

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.