Aceste doua tipuri de cancer de piele nu pun de obicei viata in pericol si sunt tratate in moduri similare.
Cancerul de piele de tipul carcinomului bazocelular si cu celule scuamoase este in crestere de multi ani. Acest lucru se datoreaza probabil depistarii crescute, unei mai mari expuneri la soare si imbatranirii populatiei. In fiecare an, mai mult de doua milioane de barbati si femei sunt diagnosticati cu cancer de piele (excluzand melanomul) in Statele Unite. Dar numai aproximativ 1.000 de oameni mor in fiecare an din cauza acestor tipuri de cancer, iar cele mai multe dintre aceste decese au loc in randul oamenilor care au sistemul imunitar compromis din cauza varstei sau a altor afectiuni.
Carcinom bazocelular
Forma cea mai benigna a cancerului de piele - si cea mai putin probabil sa se raspandeasca in alte parti ale corpului - este carcinomul bazocelular. Este si cea mai raspandita forma reprezentand aproximativ 80% din cazuri. Carcinomul bazocelular isi are originea in celulele bazale situate adanc in epiderm. Cauza cea mai frecventa a acestui tip de cancer este efectul nociv cumulat produs de expunerea la soare. Carcinomul bazocelular poate aparea la inceput sub forma unui "cos" sau nodul perlat, a unei cicatrici de culoare alba sau galbena sau a unei placi rosie, solzoasa. Unele tipuri de cancer bazocelular apar sub forma unui ulcer care nu se va vindeca. Cancerul bazocelular creste foarte incet si nu se transforma intr-un melanon potential fatal.
Simptomele carcinomului bazocelular:
- Umflatura mica, neteda, alba sau roz
- Se poate transforma in ulcer sau o rana deschisa
- Mai putin frecvent, o cicatrice sau o pata mica, plata, rosie care recidiveaza
Carcinom cu celule scuamoase
Aproximativ 15% din cazurile de cancer de piele sunt carcinoame cu celule scuamoase. Aceasta forma de cancer apare din celulele plate, asezate in straturi, din epiderm. Desi cancerul cu celule scuamoase nu este de obicei fatal, acesta poate pune in pericol viata daca se extinde la ganglionii limfatici sau organele interne. Dar chiar si atunci, rata de vindecare este de aproximativ 50 %. Carcinomul cu celule scuamoase este de patru ori mai frecvent la barbati, decat la femei. Apare de obicei sub forma unei umflaturi mici, solzoase si creste treptat pana cand seamana cu un ulcer sau cu un "neg". Cancerul cu celule scuamoase apare de obicei pe fata, buze, urechi sau dosul mainilor si de asemenea, este cauzat de efectul nociv cumulat ca urmare a expunerii la soare. Depistarea precoce este esentiala pentru a preveni raspandirea cancerului cu celule scuamoase. Asemanator cancerul bazal, acesta nu se va transforma in melanom.
Simptomele carcinomului cu celule scuamoase:
- Umflatura cu cruste
- Dimensiunea variaza de la marimea unui bob de mazare la cea a unei nuci
- Mai putin frecvent, o zona a pielii plata sau usor reliefata
Tratamentul carcinomului bazocelular si cu celule scuamoase
Optiunile de tratament pentru cancerul bazal si cel cu celule scuamoase sunt similare. In functie de marimea si localizarea tumorii, ambele tipuri pot fi indepartate chirurgical. Procedura implica excizia tumorii impreuna cu o portiune de tesut din jurul ei, numita marginea de siguranta, pentru a fi siguri ca toate celulele canceroase au fost indepartate. In caz contrar, va fi nevoie de inca o interventie. Un dermatolog experimentat va aprecia bine marginea de siguranta adecvata. Poate fi nevoie de cateva luni pentru ca cicatricea ramasa dupa operatie sa se vindece, mai ales daca tumora a fost indepartata de pe fata.
Urmatoarele optiuni chirurgicale si medicale fac parte din gama larga de tratamente disponibile pentru aceste tipuri de cancer de piele. Alegerea tratamentului adecvat depinde de factori cum ar fi dimensiunea si locatia tumorii, daca aceasta a recidivat dupa un tratament anterior si de varsta si starea generala de sanatate a pacientului.
Excizia. Tesutul canceros este indepartat, impreuna cu o mica (3 pana la 10 milimetri) margine de tesutul sanatos. Apoi pielea este suturata. In cazul in care este indepartata o suprafata mare de piele, se poate folosi piele din alta parte a corpului pentru a acoperi zona (o grefa de piele).
Chiuretaj si electrodesicare. Tesutul canceros este indepartat si se foloseste un electrod pentru a distruge eventualele celule canceroase microscopice ramase.
Criochirurgia. Congelarea tesuturilor canceroase cu azot lichid distruge celulele. Acest tratament este de obicei folosit pentru afectiuni precanceroase sau pentru tumori foarte mici.
Radiatii ionizante. Tesutul canceros este distrus cu o serie de raze puternice provenite din afara corpului.
Chirurgia micrografica Mohs. Tumoarea este indepartata prin taiere in straturi subtiri, pe rand, fiecare strat fiind verificat imediat la microscop. Acest lucru permite chirurgului sa pastreze cat se poate de putin din pielea sanatoasa, in acelasi timp asigurandu-se ca a indepartat intreaga tumora. Este cea mai folosita procedura de tratament pentru cancerul de piele de dimensiuni mici sau localizat in zone delicate, cum ar fi fata si degetele.
Alte tratamente. Acestea includ medicamente citostatice, cum ar fi fluorouracil sau imiquimod aplicate direct pe piele.
Text: www.health.harvard.edu