Dr. Ioana Panazan, medic specialist chirurg si gastroenterolog, parte a echipei multidisciplinare pentru cancerele digestive din Spitalul Euroclinic spune ca in cancer echipa multidisciplinara este esentiala! Permite evaluarea corecta si exhaustiva a pacientului si personalizarea protocolului de tratament. Cancerul colorectal a luat amploare in Romania, iar solutia pentru imbunatatirea statisticilor ar fi screeningul, care si-a demonstrat rezultatul in tarile care l-au aplicat: mortalitatea a scazut. La noi, pana la masurile autoritatilor, fiecare trebuie sa fie educat despre ce testele de screening sunt indicate pentru depistarea precoce a cancerului colorectal si sa mearga la medic la primele semne ca ar putea fi ceva in neregula.
Din punct de vedere al numarului de cazuri de cancere cu localizare digestiva, considerati ca se manifesta o crestere?
Se constata o crestere importanta a cazurilor de neoplazii digestive, mai ales cancere colorectale, in detrimentul celor gastrice. Cancerul colorectal este in prezent cea mai frecventa neoplazie digestiva in Statele Unite si Europa si pe locul doi intre celelalte cancere, atat la barbati, dupa cancerul pulmonar, cat si la femei, dupa cel mamar. As mai mentiona numarul relativ important de cancere hepatice si de pancreas.
Cu ce localizari, in ce stadii?
Din pacate, in tara noastra cele mai multe cazuri sunt depistate tardiv, din cauza lipsei unei politici de sanatate publica dedicate acestei maladii. Populatia are o educatie redusa din punct de vedere medical si are un acces relativ limitat la servicii medicale.
Desi cancerul de colon este o afectiune care se preteaza la screening, iar in tarile unde se practica screeningul mortalitatea a scazut in mod considerabil, in tara noastra nu exista un program national de screening pentru cancerul colonic si nici pentru alte neoplazii – col uterin, san, plaman.
Subliniez importanta screening-ului cancerului colorectal, recomandat atat populatiei cu risc standard intre 50 si 75 de ani, cat si segmentului de populatie cu risc crescut.
Care ar fi motivele, in opinia dvs?
Stilul de viata actual, modern – cu alimente intens procesate, bogate in aditivi, conservanti, coloranti, alimentatia de tip fast food, lipsa activitatii fizice, obezitatea – este dovedit ca incriminat in etiologia cancerului colorectal.
Pe de alta parte, evolutia stiintei medicale a determinat aparitia unor metode de diagnostic inalt performante, care au dus la depistarea unui numar crescut de neoplazii.
Ce ne puteti spune despre evolutia modului in care sunt depistate si abordate cancerele digestive, in ultimii 10 ani?
Mijloacele de diagnostic s-au perfectionat mult si in ultimii ani, variate metode de diagnostic s-au dovedit extrem de utile in managementul cancerelor digestive. Procedurile endoscopice se afla pe primul loc. As mentiona tehnicile moderne cum ar fi: NBI si endoscopia cu magnificatie, de care dispunem in reteaua noastra medicala. As mentiona si imagistica: tomografia computerizata, deja banala ecografie, rezonanta magnetica nucleara, PET-CT-ul; nu mai putin importante sunt testele de laborator, histopatologia, imunohistochimia. Din fericire, lucrez in Spitalul Euroclinic in care echipa este sudata, dotarile sunt performante si diagnosticarea cazurilor se face dupa un algoritm care functioneaza foarte bine.
Cat de importanta este echipa multidisciplinara in chirurgia oncologica digestiva? Ce se face diferit, luand deciziile in echipa multidisciplinara?
Echipa multidisciplinara – “tumor-board-ul”, cum ii spunem noi, dupa modelul de-afara – este esentiala. Discutarea fiecarui caz in parte si abordarea sa prin prisma fiecarei specialitati implicate permit evaluarea sa corecta si exhaustiva si personalizarea protocolului de tratament si monitorizare.
Ce rol are gastroenterologul in cadrul echipei multidisciplinare, care e traseul pacientului si unde si cum intervine gastroenterologul?
Gastroenterologul are un rol important in diagnosticarea cancerelor digestive. Endoscopia digestiva superioara si colonoscopia reprezinta “gold-standard” in diagnosticul cancerului esofagian, gastric, de colon si rect. Pe langa depistarea tumorilor si prelevarea probelor pentru examenul histopatologic, gastroenterologul efectueaza tatuajul endoscopic al tumorilor mici, protezarea tumorilor stenozante, urmarirea postoperatorie.
Cine are ultimul cuvant in abordarea terapeutica a cazului – chirurgul, oncologul, medicul imagist, gastroenterologul?
Tumor-boardul este o echipa multidisciplinara si deciziile se iau in echipa. Totusi, in opinia mea, rolul de coordonator, de “pilot”, trebuie sa ii revina oncologului.
Inclusiv prin prisma experientei dvs, care considerati ca vor fi avantajele echipei multidisciplinare pentru pacient? Ce probleme sunt evitate prin acest mod de luare a deciziilor terapeutice?
Abordul in echipa permite cunoasterea fiecarui caz prin prisma fiecarei specialitati si cooperare in alegerea strategiei optime a secventelor de tratament si urmarire.
Ce ne puteti spune despre urmarirea post tratament, daca are loc, cum. Vin sau nu pacientii sa fie monitorizati?
Urmarirea este esentiala pentru detectia precoce a recidivelor, a tumorilor sincrone si a metastazelor, precum si a unor eventuale alte complicatii postprocedurale. De regula, pacientii oncologici sunt instruiti sa constientizeze necesitatea si importanta supravegherii postprocedurale.
La ce semne ar trebui sa fie oamenii atenti? Ce ne-ar putea indica un cancer digestiv?
Oamenii trebuie sa fie atenti la orice semn, de la o banala stare de oboseala, o discreta modificare a culorii tegumentelor, o scadere nejustificata in greutate si continuand cu orice simptom digestiv persistent, toate acestea trebuie sa ii determine sa se prezinte in timp util la medic. De asemenea, trebuie sa mentionam utilitatea controalelor medicale de rutina, profilactice.
Care ar fi sfaturile dvs. pentru o mentinere a unei stari de sanatate bune a sistemului digestiv? Care sunt ultimele recomandari, tendinte?
Recomandarile generale sunt pentru o alimentatie echilibrata, bogata in fibre vegetale, aport corespunzator de lichide, evitarea alimentelor bogate in conservanti, coloranti, aditivi etc., evitarea abuzurilor de orice fel, activitate fizica sustinuta, mentinerea bunastarii emotionale si psihice, echilibru si masura in toate.
Interviu realizat de Delia Budurca, Senior Medical Editor