Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Beneficiile vaccinarii antigripale ca angajat

Beneficiile vaccinarii antigripale ca angajat

Gripa este o afectiune potential severa care poate duce la spitalizare si uneori chiar deces, insa cel mai adesea, determina absenteism de la locul de munca in contextul imbolnavirii de gripa sau al aparitiei complicatiilor asociate. Vaccinul antigripal anual reprezinta cea mai buna modalitate de a te proteja de gripa.

Cum functioneaza vaccinul

Vaccinul antigripal determina anticorpii sa se dezvolte in organism la aproximativ doua saptamani de la vaccinare. Acesti anticorpi ofera protectie impotriva infectiei cu virusurile din compozitia vaccinului. Sezonul gripei incepe din octombrie si tine pana in mai, insa specialistii recomanda vaccinarea inainte de debutul sezonului gripei pentru a-i oferi organismului sansa sa isi construiasca imunitatea pentru virus. In mod uzual, vaccinarea antigripala ar trebui sa se efectueze pana la finalul lunii octombrie , dar chiar si vaccinarea dupa aceasta data este benefica.

Exista mai multe tipuri de vaccinuri disponibile. Unul dintre tipuri (denumit trivalent) protejeaza impotriva a trei tulpini ale virusului gripal. Un alt tip de vaccin antigripal (denumit tetravalent) protejeaza impotriva a patru tulpini ale virusului gripal.

Beneficiile vaccinarii

Vaccinarea anuala trebuie sa fie o componenta principala din calendarul unui angajat pentru numeroasele beneficii oferite, de la reducerea absenteismului pe caz de boala si a necesitatii vizitelor la medic la imbunatatirea starii generale de sanatate. Iata care sunt, pe larg, avantajele vaccinarii cu vaccinul antigripal daca esti angajat:

  • Previne gripa. Vaccinul antigripal previne imbolnavirea de gripa si numeroasele vizite la medic, care determina absenteism de la serviciu. De exemplu, potrivit datelor CDC (Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor din SUA), in sezonul 2016-2017, vaccinarea antigripala a prevenit aproximativ 5,3 milioane de imbolnaviri cu gripa, 2,6 milioane de vizite la medic asociate imbolnavirii cu gripa si 85,000 de spitalizari asociate gripei. De asemenea, s-a demonstrat ca vaccinul antigripal reduce riscul de a necesita consult medical de la 40 la 60%.
  • Reduce riscul de spitalizare asociata cu gripa. Datele CDC mai arata ca intre 2012 si 2015, vaccinarea antigripala la adulti a scazut riscul de a se prezenta la unitatea de primiri urgente cu 82%.
  • Previne complicatiile aparute in contextul unor boli cronice. Vaccinarea a fost asociata cu un numar mai redus de complicatii cardiace in randul angajatilor cu boli cardiovasculare, in special in randul celor care au trecut printr-un episod cardiac in ultimul an. Totodata, vaccinarea antigripala a fost asociata cu reducerea numarului de spitalizari in cazul persoanelor cu diabet si boli pulmonare cronice.
  • Reduce severitatea bolii in cazul in care se declanseaza gripa. Un studiu din 2017 arata ca vaccinarea antigripala a redus numarul vizitelor la unitatea de primiri urgente, precum si durata totala de spitalizare in cazul pacientilor cu gripa.

Nu in ultimul rand…

Vaccinandu-te, te protejezi pe tine, dar si pe cei din jurul tau, inclusiv colegii sau persoanele mai vulnerabile la gripa, precum sugarii, copiii mici, varstnicii sau persoanele cu anumite boli cronice.

Copiii mai mici de sase luni poti fi protejati de gripa doar prin evitarea contactarii virursului, de aceea se recomanda vaccinarea antigripala a persoanelor care il ingrijesc sau sunt in contact cu bebelusul.

Surse de informatie:

www.cdc.gov

 

Grija pentru ceilalti incepe cu tine! Vaccineaza-te la timp!

Inscrie-te acum pe site si te sunam noi pentru a stabili data si ora consultului si a administrarii vaccinului gripal.