În cadrul consultului medical, pacientul este evaluat inițial prin intermediul unei anamneze și al examenului clinic. Ulterior, acestuia îi sunt recomandate o serie de analize medicale cu scopul de a stabili diagnosticul de certitudine. Citește acest articol și află mai multe despre principalele analize recomandate pentru durerile de picioare.
Pregătirea pentru analizele medicale
Înainte de recoltarea probelor de analize pentru dureri de picioare, medicul oferă informații pacientului despre:
- modul de desfășurare al procedurii;
- scopul testului;
- restricțiile alimentare sau hidrice care preced recoltarea.
Este important ca pacientul să informeze medicul despre suplimentele alimentare și tratamentul pe care îl urmează. În cazul în care administrarea acestora poate modifica rezultatul analizelor, este indicată întreruperea temporară.
Hemoleucograma completă - analize dureri de picioare
Hemoleucograma completă reprezintă o analiză medicală esențială care oferă informații despre caracteristicile elementelor sanguine. Aceasta permite evaluarea hematiilor prin intermediul următorilor parametri:
- numărul eritrocitelor;
- hematocritul;
- concentrația de hemoglobină;
- hemoglobina eritrocitară medie (HEM);
- volumul eritrocitar mediu (VEM);
- concentrația medie de hemoglobină (CHEM);
- lățimea distribuției eritrocitare (RDW);
- numărul reticulocitelor.
Populația de celule albe (leucocite) și trombocitele pot fi evaluate prin intermediul următoarelor elemente ale hemoleucogramei:
- numărul de leucocite;
- lărgimea distribuției trombocitare (PDW);
- volumul trombocitar mediu (VTM);
- formula leucocitară;
- numărul de trombocite.
👉 Durerea este un simptom frecvent asociat picioarelor umflate. Află care sunt cele mai frecvente cauze care duc la apariția picioarelor umflate, modul în care se stabilește diagnosticul și opțiunile de tratament.
Ureea și creatinina - Evaluarea funcției renale
Evaluarea funcției renale este un parametru important în procesul de stabilire al diagnosticului, în cazul persoanelor cărora medicul le recomandă analize pentru dureri de picioare. Pentru aceasta este importantă dozarea ureei și a creatininei.
Afecțiunile renale sunt asociate cu valori anormale ale celor doi parametri și prezintă frecvent următorul tablou clinic specific:
- edem la nivelul picioarelor (umflături) sau palpebral;
- paloare tegumentară;
- durere;
- prurit tegumentar.
👉 Funcția renală este un parametru esențial care asigură homeostazia organismului. Verificarea integrității acesteia se realizează prin intermediul clearance-ului creatininei. Citește articolul „Clearance creatinina” și află mai multe despre indicațiile și interpretările acestui test!
Hemoglobina A1c - analize dureri de picioare
Hemoglobina glicozilată (Hb A1c) reprezintă un marker important utilizat pentru controlul glicemiei. Acesta oferă informații despre concentrația medie a glucozei de la nivel sanguin din ultimele 2-3 luni.
Dozarea hemoglobinei A1c este efectuată pentru stabilirea diagnosticului și monitorizarea eficienței tratamentului în cazul pacienților cu diabet. Aceștia se pot prezenta la medic având dureri, furnicaturi, pierderea sensibilității și edeme caracteristice la nivelul membrelor inferioare, din cauza complicațiilor vasculare sau neuropatiei diabetice.
👉 Procesul de diagnosticare și monitorizare al diabetului este unul complex. Acesta se realizează în funcție de tabloul clinic, istoricul pacientului, valoarea glicemiilor, dar și de nivelul hemoglobinei A1c. Citește articolul „Hemoglobina glicozilata HbA1c” și află mai multe despre rolul Hb A1c și indicațiile de dozare ale acesteia!
Colesterolul seric - analize dureri de picioare
Medicul generalist îți poate recomanda o serie de analize de sânge din care se vor măsura nivelurile de colesterol total, de colesterol bun (HDL) și de colesterol rău (LDL). Valorile crescute ale colesterolului total și ale celui rău (LDL) se asociază cu agravarea plăcilor de aterom din pereții arteriali care poate duce la creșterea tensiunii arteriale și reducerea fluxului sanguin la nivelul membrelor inferioare.
Afecțiuni care se asociază cu dureri de picioare
Durerile de picioare pot apărea ca urmare a unor patologii care se manifestă atât la nivel sistemic, cât și local. Pentru stabilirea diagnosticului de certitudine, medicul va recomanda, în funcție de semnele și simptomele pacientului, o serie de analize și investigații medicale specifice.
Cele mai frecvente afecțiuni care se asociază cu dureri de picioare sunt:
- tulburările de coagulare (tromboza venoasă profundă);
- patologiile musculo-ligamentare;
- bolile sistemului nervos;
- afecțiunile degenerative articulare (coxartroză, gonartroză);
- traumatismele;
- bolile inflamatorii (artropatia psoriazică, poliartrita reumatoidă);
- afecțiuni ale vaselor de sânge de tip arterial (claudicația intermitentă);
- fracturile;
- infectiile localizate la nivel tegumentar;
- guta.
Tromboza venoasă profundă (TVP)
Tromboza venoasă profundă este o patologie frecventă, care afectează gambele, coapsele și pelvisul. Aceasta se manifestă prin formarea unui tromb la nivelul sistemului venos profund.
Medicul recomandă dozarea nivelului sanguin al D-dimerilor, în cazul persoanelor care prezintă un tablou clinic specific trombozei venoase profunde. Printre semnele și simptomele caracteristice se regăsesc:
- edeme;
- durere la nivelul picioarelor;
- creșterea temperaturii tegumentului (pielii);
- eritem (roșeață).
👉 Tromboza venoasă profundă și trombembolismul pulmonar reprezintă afecțiuni severe care sunt diagnosticate în stadii avansate. Află mai multe despre cauzele trombozei venoase profunde, simptomele specifice, modul de stabilire al diagnosticului și tratamentul aplicat!
Neuropatiile - analize dureri de picioare
Neuropatiile sunt afecțiuni care se caracterizează prin deteriorarea progresivă sau distrugerea structurilor nervoase. Acestea prezintă un tablou clinic complex care se manifestă la nivelul membrelor inferioare.
Pacienții pot prezenta, în stadii incipiente, durere. În evoluția bolii, neuropatiile se manifestă prin apariția paresteziilor (senzație de furnicătură, arsură, înțepătură, amorțeală, pierderea sensibilității zonei afectate). Pentru diagnosticarea bolii, medicul recomandă efectuarea electromiografiei (EMG) și a studiilor de conducere nervoasă.
Bolile autoimune - analize dureri de picioare
Afecțiunile autoimune se caracterizează prin sinteza unor anticorpi, care atacă țesuturile proprii ale organismului. Cele mai frecvente patologii care se asociază cu apariția durerilor de picioare sunt lupusul și artrita reumatoidă, dar și vasculitele (inflamațiile vaselor) autoimune.
În cazul pacienților care se prezintă cu un tablou clinic specific afecțiunilor autoimune, medicul recomandă dozarea factorului reumatoid și a anticorpilor antinucleari. De asemenea, aceste analize sunt utilizate pe parcursul tratamentului pentru a verifica eficiența tratamentului. Analizele pentru dureri de picioare sunt importante în diagnosticarea acestor afecțiuni.
Fracturile osoase - analize dureri de picioare
Fracturile osoase sunt afecțiuni frecvente cauzate de acțiunea unor agenți externi (traumatisme) sau ca urmare a alterării structurii osoase. În funcție de mobilitatea fragmentelor osoase, acestea pot fi fără deplasare sau pot întrerupe continuitatea tegumentului.
Tabloul clinic al fracturilor osoase localizate la nivelul membrelor inferioare este dominat de apariția impotenței funcționale a piciorului și a durerii. Pentru stabilirea diagnosticului, medicul poate recomanda efectuarea unei radiografii și a analizelor de sânge de rutină (hemoleucograma). Și alte traumatisme ale membrelor inferioare se pot solda cu dureri, de ex. entorsele, contuziile sau luxațiile. De asemenea, patologii infecțioase, inflamatorii sau tumorale pot produce durere la acest nivel, de aceea, medicul va face diagnosticul diferențial pentru a identifica cauza exactă a durerilor de natură osteoarticulară.
Arteriopatia periferică - analize dureri de picioare
Arteriopatia periferică este o afecțiune care se manifestă prin alterarea structurii pereților vasculari. Aceasta se manifestă frecvent la nivelul membrelor inferioare. Afecțiunea se regăsește sub denumirea de:
- boala periferică vasculară (BPV);
- arteriopatia obliterantă periferică;
- boală ocluzivă arterială periferică.
Claudicația intermitentă reprezintă simptomul tipic, care însoțește arteriopatia periferică. Aceasta este definită prin apariția, după un număr de pași, a unei dureri sub formă de crampă, care obligă persoana afectată la oprirea mișcării, reluarea acesteia fiind posibilă după un interval de repaus. Se poate asocia cu:
- disconfort;
- paloare tegumentară;
- reducerea temperaturii pielii la nivelul membrului afectat (picioare reci);
- parestezii;
- scăderea sau absența pulsului la nivelul membrelor inferioare;
- reducerea pilozității;
- vindecare întârziată a plăgilor localizate la nivelul picioarelor.
Medicul va recomanda efectuarea unei oscilometrii sau a unei ecografii Doppler care poate cuantifica reducerea fluxului sanguin la nivelul arterelor membrelor inferioare, sau analize mai complexe cum ar fi arteriografia, angio-CT sau angio-RMN pentru evaluarea obstructiei.
Durerile de picioare pot fi cauzate de o gamă largă de afecțiuni din sfera neurologică, musculară sau vasculară. Diagnosticarea acestora în stadiu incipient permite ameliorarea simptomatologiei și îmbunătățirea calității vieții pacientului. Pentru aceasta, este necesar ca după efectuarea anamnezei și a examenului clinic, pacientul să efectueze analizele medicale recomandate de către medic.
Bibliografie:
- www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/creatinine-blood, accesat la data 18.06.2024;
- www.lhsc.on.ca, https://www.lhsc.on.ca/critical-care-trauma-centre/critical-care-trauma-centre-30, accesat la data 18.06.2024;
- www.medlineplus.gov, https://medlineplus.gov/lab-tests/creatinine-test/, accesat la data 18.06.2024;
- www.medlineplus.gov, https://medlineplus.gov/lab-tests/complete-blood-count-cbc/, accesat la data 18.06.2024;
- www.austinvaricosevein.com, https://austinvaricosevein.com/leg-pain/, accesat la data 18.06.2024;
- www.webmd.com, https://www.webmd.com/pain-management/pain-management-diagnosing, accesat la data 18.06.2024.