Si cum spunea un scriitor roman in antichitate, “femeia fara machiaj e ca mancarea fara sare”, deci nu trebuie interzise produsele de machiaj potrivite tipului de piele si anotimpului. Asadar, in zilele toride de vara putem folosi un fond de ten fluid sau un bb cream, care ne pot proteja pielea de efectele neplacute ale razelor solare. In ceea ce priveste ingrijirea gatului si a decolteului, zone foarte delicate ale corpului nostru, acestea trebuie protejate cu produse cu filter UV si hidratate in fiecare seara. Trebuie acordata atentie speciala si ingrijirii mainilor, care au nevoie de hidratare zilnica si manichiura anatomica.
Sunt si creme, lotiuni si proceduri estetice care trebuie evitate pe timpul verii, cum ar fi produsele de exfoliere folosite in exces, peelingurile si tratamentele cu laser. Mult mediatizatele creme cu cortizon, eficiente in diverse boli de piele, utilizate fara indicatia medicului dermatolog pot avea numeroase reactii adverse induse de fotosesensibilizarea pielii cum ar fi aparitia petelor inestetice si a acneei postcortizonice.
De asemenea, cum vara se intampla sa transpiram foarte mult, trebuie sa acordam o atentie deosebita si antiperspirantului folosit. Recomand evitarea produselor care contin saruri de aluminiu in concentratie crescuta, implicate in patologia cancerului de san.
Este important sa ne alegem cu grija si tinuta. O alegere inteligenta, sunt hainele ale caror tesaturi sunt prietenoase cu pielea, cum ar fi bumbacul, inul, matasea, care au capacitatea de a absorbi transpiratia si sporesc confortul organismului. In cazul tesaturilor sintetice, pielea intra in contact cu substantele chimice din care sunt confectionate, prin urmare in mod frecvent putem dezvolta alergii sau dermatite de contact. In plus, materialele sintetice favorizeaza transpiratia, creand mediul propice dezvoltarii infectiilor micotice, bacteriene si a eczemelor iritative.
Picioarele au si ele nevoie de ingrijire adecvata, in special pe timpul verii. Ar trebui evitata purtarea indelungata a incaltarilor inchise, a tocurilor prea inalte sau a tenisilor, deoarece pot favoriza aparitia verucilor plantare si a micozelor piciorului.
Sa recunoastem semnele imbatranirii pielii
Inaintarea in varsta urmeaza procesul de imbatranire a pielii, care se manifesta prin modificari ale structurilor cutanate. Asadar, in timp apar semnele imbatranirii pielii, initial mult mai evidente pe zonele expuse radiatiilor ultraviolete, respectiv fata, decolteu si maini. Procesul de imbatranire a pielii debuteaza cu accentuarea ridurilor de expresie, care devin din ce in ce mai evidente, scaderea tonusului facial cu adancirea santurilor nazogeniene si, in timp, cu inversarea triunghiului fetei.
Pe parcursul vietii, pielea trece prin numeroase schimbari cauzate de mai multi factori: mediul inconjurator si expunerea la soare, bagajul genetic, alimentatie, etc. Astfel, pe masura ce inaintam in varsta:
- Stratul exterior al pielii (epiderma) se subtiaza
- Numarul de celule care contin pigmenti (melanocite) scade
- Modificarile tesutului conjunctiv reduc rezistenta si elasticitatea pielii
- Vasele de sange ale pielii devin mai fragile, fapt care in timp poate favoriza aparitia vanatailor, sangerarilor sub piele, alunitelor rosii (angioame cutanate) si altor leziuni similare
- Glandele sebacee produc mai putin sebum
- Stratul de grasime subcutanat se subtiaza
Solutii pentru a combate sau intarzia efectele imbatranirii asupra pielii
Limitarea expunerii la razele ultraviolete
Exista cateva mijloace de lupta impotriva imbatranirii cutanate cum ar fi fotoprotectia vestimentara, foarte utila pentru limitarea suprafetei fotoexpuse precum si limitarea expunerilor UV inutile. De asemenea amintesc ca ar trebui utilizate cu precautie medicamentele fotosensibilizante in sezonul cald.
Interventiile estetice
Pornind de la interesul in continua crestere pentru aspectul fizic s-a dezvoltat si continua sa se dezvolte o intreaga industrie de produse cosmetice si de mijloace de intinerire cutanata. In aceste conditii, rolul dermatologului este unul destul de dificil. Interventiile estetice trebuie sa tina cont de dorintele pacientului, afectiunile pielii si modificarile fiziologice ce impun o asemenea terapie.
Peelingurile chimice.
Reprezinta primii pasi in terapiile estetice, iar revolutia anti-aging a debutat odata cu introducerea acizilor alfa-hidroxicarboxilici (Tretinoin si AHA) in tratamentele cosmetice. AHA sunt acizi carboxilici care au rolul de a regla grosimea epidermului si a dermului, imbunatatind calitatea fibrelor elastice. Atat AHA, cat si beta-hidroxiacizii, cei mai cunoscuti fiind acidul glycolic si acidul salicylic, sunt folositi frecvent in peelingurile chimice superficiale.
Mezoterapia.
Este un tratament anti-aging eficient, care aduce o imbunatatire globala a calitatilor pielii. Produsele utilizate in cadrul tratamentelor sunt cocktailuri mezoterapeutice cu multiple substante active (acid hialuronic, aminoacizi, vitamine, etc) avand rolul de a stimula regenerarea, hidratarea tesuturilor superficiale, stimularea formarii colagenului. Tratamentele se aplica prin microinjectii, nu sunt dureroase si nu presupun o anumita perioada de recuperare. Nu prezinta efecte adverse, insa in unele situatii pot aprea la locul injectarii mici echimoze. O sedinta de mezoterapie dureaza in medie 30 minute, iar zonele pe care se poate aplica sunt: fata, cearcane, gat, decolteu, maini.
Toxina botulinica.
Printre primele semne asupra pielii ale inaintarii in varsta se numara modificarile texturii cutanate cu dezvoltarea ridurilor. In terapiile de corectare a ridurilor se inscrie si toxina botulinica - preferata in tratamentul “privirii obosite”.
Volumetrie faciala.
Reprezinta o ajustare a imperfectiunilor fetei accentuate de procesul de inaintare in varsta. Cu ajutorul volumetriei faciale pot fi ajustate forma pometilor, a liniilor mandibulare si a regiunii temporale. Tratamentul consta in utilizarea produselor cu acid hialuronic, acesta fiind un constituent natural al pielii care se degradeaza in timp. Injectarea acidulul hialuronic se face pentru reconturarea si volumizarea structurilor fetei (pometi, buze), umplerea santurilor si a ridurilor de dimensiuni diferite, obtinerea conturului si a volumului buzelor.
PRP (Platelet Rich Plasma) – Terapia Vampir.
Terapia cu plasma proprie imbogatita cu trombocite cunoscuta si sub denumirea de Terapia Vampir reprezinta o procedura medicala minim-invaziva injectabila. Utilizata in multe domenii medicale in scopul regenerarii tisulare la locul de injectare, PRP este un tratament sigur fara reactii secundare notabile. Se adreseaza tuturor celor care doresc rejuvenare cutanata, acesta fiind un tratament anti-aging eficient.
Procedura consta in recoltarea sangelui de la pacient si centrifugarea probei recoltate, respectiv plasma si trombocitele sunt separate de celelalte elemente sangvine. Produsul final va contine plasma bogata in trombocite si cytokine, celule care contin factori de crestere ce stimuleaza regenerarea si vindecarea tesutului afectat. Acesta va fi injectat intradermic, sub anestezie locala. Efectele pot fi vizibile de la prima sedinta si se pot mentine cateva luni.
O sedinta dureaza 45 – 60 min si se poate repeta la 3-4 saptamani sau de cateva ori pe an. Efectele secundare pot fi reprezentate in cazuri exceptionale de o iritatie discreta la locul injectatrii, care poate persisita 1-2 zile.
Terapia PRP poate fi utilizata in special pentru fata, gat, decolteu si maini, dar si pentru alte zone. De asemenea, este o procedura folosita la nivelul scalpului pentru stoparea caderii parului. Este foarte important sa stim ca PRP este o terapie ce se poate asocial cu alte proceduri de rejuvenare cutanata. Nu se recomanda persoanelor cunoscute cu boli autoimmune, neoplazii, boli metabolice si sistemice severe.