Sindromul vederii la computer (SVC sau sindrom de oboseala vizuala)
Cu cat folosim mai mult aceste dispozitive, cu atat creste riscul sa dezvoltam acest sindrom, care inseamna un grup de afectiuni oculare aparute pe fondul utilizarii indelungate a acestor instrumente digitale. Studiile arata ca pana la 90% dintre utilizatori se confrunta cu SCV, care se manifesta prin reducerea capacitatii vizuale sau vedere incetosata, senzatie de arsura sau intepatura oculara, sensibilitate la lumina, cefalee, durere de spate si de gat. In cazul in care aceste simptome te afecteaza, oftalmologii recomanda sa urmezi aceste sfaturi:
1. Ajusteaza-ti unghiul de vedere
Unghiul din care privesti are un rol-cheie in SCV. Pentru a obtine cel mai bun unghi, centrul monitorului, tabletei sau telefonului ar trebui sa fie la distanta de 50-70 de cm de ochi si la 10-12 cm sub nivelul ochilor. In cazul in care folosesti si ecranul si documente pe care le citesti, incearca sa reduci la minimum miscarea capului.
2. Regleaza contrastul de lumina
Literele de pe un ecran nu sunt atat de clare ca literele dintr-un document scris. Un contrast prea redus determina ochii sa faca un efort mai mare. Rezultatul este sensibilitatea la lumina. Specialistii ne sfatuiesc, de asemenea, ca, atunci cand folosim dispozitivele digitale, sa reducem lumina provenita de la sursele de lumina sau de la fereastra. In cazul in care nu este posibil, foloseste un filtru pentru ecranul computerului.
3. Aplica regula 20-20-20
Daca folosesti computerul timp indelungat, ia pauze regulate pentru a-ti proteja ochii. La fiecare 20 de minute, priveste la 20 de metri distanta timp de 20 de secunde, pentru a oferi ochilor posibilitatea sa se concentreze pe altceva. Dupa doua ore de utilizare continua a computerului, odiheste-ti ochii timp de 15 minute.
4. Clipeste des
In mod normal, clipim de aproximativ 18 ori pe minut, insa utilizatorii de computer au tendinta sa clipeasca mult mai rar, ceea ce creste riscul de uscaciune oculara. Pentru a reduce acest risc, clipeste mai des si improspateaza-to ochii cu ajutorul unor picaturi oculare, ne sfatuiesc expertii oftalmologi. Dupa ce inchei lucrul la computer pe seara, mentine nivelul de umiditate din dormitor de cel putin 40% pentru a reduce riscul de uscaciune a ochilor.
5. Efectueaza controale oftalmologice
Problemele de vedere necorectate pot contribui la senzatia de corp strain in ochi si chiar durere musculoscheletica. Chiar daca nu ai nevoie de ochelari sau lentile de contact in activitatile zilnice, este probabil sa fie necesare atunci cand lucrezi la computer. Daca esti purtator de ochelari sau lentile de contact si esti nevoit sa iti apleci capul pentru a vedea ecranul mai bine, este probabil sa ai nevoie de o noua prescriptie. Mergi la un control oftalmologic pentru a te asigura ca ochelarii sau lentilele sunt potrivite. Controlul oftalmologic poate, de asemenea, sa previna durerea de gat, umeri sau spate care apare ca urmare a contorsionarii corpului inspre ecran.
6. Redu timpul petrecut la computer
Desi societatea de azi este complet digitalizata si ne suprasolicita din momentul in care ne trezim dimineata pana mergem la culcare, este important sa reduci timpul petrecut in fata ecranelor, deoarece nu este daunator doar pentru ochi, ci si pentru somn. Astfel, creierul nu are posibilitatea sa incetineasca si te tine treaz mai mult timp noaptea, impiedicandu-te sa te odihnesti suficient. Redu treptat timpul petrecut in fata ecranelor inainte sa mergi la somn. Incepe prin a lasa telefonul deoparte 30 de minute inainte sa te culci, pe urma creste acest timp la 1 ora. Cand vine vorba de sanatatea ochilor, social media si e-mailurile pot astepta.
Surse:
https://health.clevelandclinic.org