Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre anestezie

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre anestezie

Multe interventii chirurgicale necesita anestezie, adica utilizarea de medicamente pentru a preveni sau pentru a reduce durerea. Indiferent ca este administrata printr-o injectie sau prin inhalarea sub forma de gaz ilariant sau vapori, anestezia afecteaza sistemul nervos prin blocarea impulsurilor nervoase si, prin urmare, prin blocarea durerii.

Anestezia iti poate amorti o parte a corpului sau te poate adormi complet. Depinde de tipul procedurii medicale. Scopul anesteziei este de a te ajuta sa te simti cat mai confortabil posibil in timpul unei interventii, care, uneori, poate fi greu de tolerat din punct de vedere fizic sau emotional.

"Folosim anestezia din patru motive principale: sa reducem sau sa eliminam durerea, sa ne asiguram ca pacientul este intr-o stare de somn sau inconstient in timpul interventiei, ca sta nemiscat pe masa de operatie in timp ce medicul chirurg opereaza si pentru a elimina posibilele amintiri neplacute din timpul procedurii", sustine dr. Kristin Schreiber, medic anestezist la Brigham and Women’s Hospital din Boston, Massachusetts, Statele Unite ale Americii.

Anestezia are putine riscuri

Pentru unele persoane, anestezia este una dintre cele mai infricosatoare parti ale unei operatii. In realitate, riscurile anesteziei sunt destul de scazute. Nu numai ca numarul erorilor a scazut de-a lungul timpului, ci expertii americani considera ca anestezia este una dintre cele mai sigure proceduri medicale.

In opinia medicului anestezist Christopher Troianos de la Cleveland Clinic orice persoana trebuie sa stie cinci lucruri extrem de importante despre anestezie.

1. Anestezia nu te adoarme intotdeauna

Exista 4 tipuri diferite de anestezie, insa unul singur te adoarme si te lasa inconstient in timpul interventiei chirurgicale. Tipul de anestezie folosit depinde de procedura pe care urmeaza sa o faci, starea de sanatate si, de multe ori, de preferintele personale.

Anestezia generala
Este cel mai cunoscut tip de anestezie si consta in administrarea intravenoasa a unei combinatii de medicamente pentru a te adormi si pentru a reduce la minimum durerea. De multe ori este oferit si un medicament pentru relaxarea muschilor, astfel incat sa nu te misti in timpul interventiei chirurgicale. Deoarece anestezia generala afecteaza multe organe ale corpului, este asociata cu mai multe efecte secundare, inclusiv greata sau delir. Discuta cu medicul anestezist despre riscurile anesteziei generale si despre cum pot fi acestea reduse la mininum!

Anestezia generala este folosita de obicei pentru interventii chirurgicale majore la nivelul abdomenului, toracelui sau creierului. De asemenea, medicii pot recomanda anestezia generala in cazul unei interventii chirurgicale lungi (de peste 2 ore) sau complexe.

Anestezia locala
Acest tip de anestezie implica amortirea unei parti a corpului pentru a preveni durerea in timpul interventiei chirurgicale sau a unei alte proceduri. Este adesea folosita inainte de realizarea interventiilor stomatologice, prin injectarea solutiei anestezice (de ex. xilina) in apropierea zonei care trebuie tratata, efectul fiind limitat la aceasta zona. Desi nu vei simti durere in zona tratata, s-ar putea sa simti o presiune, iar daca doresti, ti se poate administra un sedativ pentru a te relaxa.

Anestezia locala este administrata, de obicei, de un cadru medical - asistenta medicala sau medic. 

Anestezia regionala
Blocheaza durerea pe o suprafata mai extinsa a corpului, cum ar fi un brat, un picior sau jumatatea inferioara a corpului. In anestezia regionala, sunt injectate anestezice locale in apropierea grupelor de nervi, pentru a amorti o portiune mai extinsa a corpului. Un exemplu clasic in care se foloseste anestezia regionala este o interventie chirurgicala la nivelul mainii sau bratului.

Anestezia neuraxiala 
Include anestezia epidurala si anestezia realizata la nivelul canalului rahidian in coloana vertebrala (rahianestezia). In rahianestezie, medicamentul este injectat in apropierea radacinilor nervoase de la nivelul coloanei vertebrale, amortind o portiune si mai mare decat in cazul anesteziei regionale.  

2. Anestezia este o procedura sigura

Desi in trecut anestezia era asociata cu numeroase riscuri, in prezent este considerata o procedura medicala sigura. Si asta datorita progreselor realizate in domeniul tehnologiei si in procesul de dezvoltare a medicamentelor. 

"Daca in anii 1960-1970 avea loc un deces legat de anestezie la fiecare 10.000 sau 20.000 de pacienti, acum se inregistreaza unul la fiecare 200.000 de pacienti, ceea ce inseamna ca se intampla foarte rar", explica dr. Christopher Troianos.

Pentru siguranta ta, medicii anestezisti folosesc un pulsoximetru cu ajutorul caruia se asigura ca primesti suficient oxigen in timpul interventiei chirurgicale. Dispozitivul ajuta medicii sa se asigure ca tubul de respiratie folosit in anestezia generala intra in trahee si nu in esofag, fapt care in trecut era dificil de stabilit. In plus, medicii anestezisti au grija constant sa nu apara hipertermia maligna - o reactie rara la medicamentele anestezice, care provoaca febra mare si care poate duce la complicatii serioase, inclusiv deces. 

3. Efectele secundare ale anesteziei sunt relativ minore

Adesea, cand te trezesti din anestezie poti simti:

  • Senzatie de greata
  • Durere in gat, din cauza tubului de intubat folosit pentru anestezia generala
  • Durere minora in zona in care ti-a fost injectat anestezicul (pentru anestezie locala sau regionala)

Desi substanta anestezica este eliminata din organism destul de repede, s-ar putea sa te simti inca ametit sau confuz in primele 24 de ore dupa realizarea interventiei chirurgicale. Prin urmare, in acest interval de timp, medicii recomanda sa nu conduci, sa nu folosesti anumite utilaje si sa nu iei decizii majore.

4. Riscul de paralizie este foarte mic in cazul anesteziei epidurale

In trecut, persoanele care doreau o anestezie epidurala sau o anestezie la nivelul canalului rahidian aveau risc de paralizie. “In acele vremuri, anestezicul era pus in recipiente de sticla, pe care personalul medical le dezinfecta folosind o solutie pe baza de alcool. Alcoolul scurs din sticle poate provoca leziuni la nivelul nervilor, crescand riscul de paralizie", explica dr. Troianos.

In prezent, recipientele de sticla nu mai sunt sterilizate in acest fel si, prin urmare, riscul de paralizie in cazul anesteziei neuraxiale este foarte mic.

5. Nu trebuie sa te temi ca te vei trezi in timpul operatiei

Unele persoane se tem ca se vor trezi in timpul anesteziei generale si ca vor paraliza. Acest lucru este, insa, extrem de rar, iar medicii anestezisti folosesc numeroase strategii pentru ca pacientii sa nu se trezeasca. 

Daca o persoana este extrem de bolnava sau a fost implicata intr-un accident grav, semnele vitale sunt mai putin fiabile. In plus, persoanele care abuzeaza de consumul de droguri si de alcool sunt, uneori, mai putin afectate de anestezie. In aceste cazuri, medicii anestezisti monitorizeaza cu atentie undele cerebrale pentru a se asigura ca pacientul ramane adormit pe parcursul operatiei. 

Surse:
www.health.clevelandclinic.org
www.health.harvard.edu