Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre gonartroza

Gonartroza reprezinta osteoartrita genunchiului. Altfel spus, se estimeaza ca in categoria de varsta 65-75 de ani, la aproximativ 4 din 10 femei si la 2 din 10 barbati ar exista leziuni osteoartritice care ar putea sa fie identificate daca s-ar efectua radiografii ale genunchiului.

Afla de mai jos 10 lucruri pe care este bine sa le cunosti despre gornatroza, de la factorii care favorizeaza aparitia sa pana la optiunile de tratament de care ai putea sa beneficiezi daca est afectat de aceasta boala.

  1. De ce apare? Osteoartrita genunchiului este o consecinta a presiunii exercitate asupra cartilajului incheieturii (articulatiei) , fie ca aceste este sanatos sau deja slabit.
  1. Principalul factor de risc in aparitia gonartrozei este greutatea in exces – un IMC (indice de masa corporala) de peste 27 creste de trei ori riscul de a dezvolta boala. Un alt factor de risc important este practicarea sportului de performanta, in special a sporturilor care expun genunchiul la traumatisme severe ale ligamentelor. Indepartarea partiala sau totala a meniscului, precum si deformarile genunchiului reprezinta alti factori de risc. Diformitatea genunchiului din nastere sau dobandita “ asa zisi genunchi de fotbalist sau calaret” (genu varum sau valgus) reprezinta o alta cauza posibila a gonartrozei.
  1. Principalele simptome sunt reprezentate de durerea articulatiei in timpul mersului, deformarea acesteia si pierderea mobilitatii genunchiului. In cazuri avansate, pacientul remarca modificarea formei genunchilor care se pot curba, desi  au fost drepti initial. Durerea este descrisa ca mecanica si se produce la mobilizarea sau atunci cand se pune presiune pe genunchi. Durere se amelioreaza in repaus. Pe masura ce boala avanseaza activitatile zilnice devin din ce in ce mai greoaie obligand pacientii la renuntarea efectuarii acestora sau deplasarea cu pretul durerilor ridicate. Cand gonartroza incepe sa se manifeste (durere si intepenire), imaginile radiologice vorbesc de la sine, iar medicul nu are dificultati in a stabili diagnosticul.
  1. Primul pas este sa mergi la un consult la un specialist ortoped. Medicul efectueaza examenul clinic si alte diverse teste care permit evaluarea mobilitatii si functionalitatii articulatiei. Pot fi recomandate radiografia, tomografia computerizata (TC) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN).
  1. Pot fi distinse trei tipuri diferite de gonartroza, in functie de pozitionarea modificarilor la nivelul cartilajului articular. Formele initiale se numesc unicompartimentale; ulterior, boala progreseaza si cuprinde celelalte compartimente, devenind bicompartimentala, iar, in stadiul final, globala.
  1. Tratamentul initial nu este medicamentos, ci consta in combaterea obezitatii, adaptarea stilului de viata (evitarea caratului de greutati, evitarea mersului pe suprafete denivelate), precum si prescrierea de sedinte de fizioterapie, pentru a mentine mobilitatea articulatiilor si intarirea musculaturii.
  1. Interventia chirurgicala nu este intotdeauna considerata ca ultima varianta. Aceasta depinde de gradul de durere si de nivelul de afectare a genunchiului.
  1. Persoanele care sunt afectate de forme moderat-avansate de gonatroza pot sa beneficieze de interventiile chirurgicale de corectare a axului piciorului (osteotomii) la care se pot asocia sau nu si tehnici de reconstructie a ligamentelor si cartilajului articular. In formele avansate, invalidante, cand o mare parte a cartilajului articular este distrusa, unica solutie este interventia chirurgicala de protezare articulara. In functie de gradul de afectare, vorbim fie de proteza partiala, initiala (unicompartimentala) fie de proteza totala.
  1. In prezent, in Ponderas Academic Hospital, se afla singurul robot din Europa Centrala si de Est (MAKO) cu ajutorul caruia se implanteaza protezele de genunchi si sold. Robotul Mako este destinat interventiilor chirurgicale ortopedice - acest robot premite furnizarea catre fiecare pacient a unei experiente chirurgicale personalizate in functie de nevoile sale si de anatomia specifica.
  1. Cu ajutorului bratului robotic Mako interventiile ortopedice se realizeaza minim-invaziv. Rezultatele sunt mai bune, se reduce sangerarea din timpul interventiei chirugicale, scade durata de spitalizare si recuperarea este mult mai rapida.

 

Afla mai multe despre tratamentul gonartrozei: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/totul-despre-gonartroza-cauze-stadii-tipuri-diagnostic-si-tratament

Surse de informatie:

www.arthrolink.com

www.reginamaria.ro/articole-medicale/totul-despre-gonartroza-cauze-stadii-tipuri-diagnostic-si-tratament

Consultant: Sef Lucrari dr. Vlad Petrescu, medic primar Ortopedie şi Traumatologie si Doctor in Stiinţe Medicale, este Coordonatorul Sectiei de Ortopedie si Traumatologie sportiva din Ponderas Academic Hospital. Medicul are la activ 800 de intervenții chirurgicale ortopedice pe an:

  • 350 artroscopii de genunghi si ligamentoplastii
  • 30 artroscopii alte articulatii
  • 250 artroplastii totale de sold si genunchi
  • 20 revizii de sold si genunchi
  • 30 reconstructii de cartilaj si infiltratii de plasma proaspata (PRP) pentru regenerarea cartilajului
  • 50 osteosinteze fracturi membru inferior si superior

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.