Ziua Drepturilor Omului este aniversata in fiecare an pe 10 decembrie – Organizatia Natiunilor Unite a adoptat, in 1948, Declaratia Universala a Drepturilor Omului, un document-reper prin care sunt proclamate drepturile inalienabile pe care fiecare om le are ca fiinta umana, indiferent de rasa, culoare, religie, sex, limba, apartenenta politica sau de alta natura, origine sau statut social. Disponibil in peste 500 de limbi, acest document este cel mai tradus din lume.
Tema din 2019
Anul acesta, tema este: Tinerii sustin drepturile omului, in ideea ca nu esti niciodata prea tanar pentru a schimba lumea (vezi posterul campaniei mondiale). Dupa un an marcat de cea de-a 30-a aniversare a Conventiei asupra Drepturilor Copilului, care a culminat in data de 20 noiembrie 2019, planul propus de ONU este sa capitalizeze elanul entuziast si sa evidentieze rolul de lideri al tinerilor care participa la miscari colective, acestea reprezentand o sursa de inspiratie pentru un viitor mai bun.
Sub sloganul generic “Sustine drepturile omului”, aceasta Zi isi propune sa sarbatoreasca potentialul tinerilor ca agenti ziditori de sansa, aplificandu-le vocea si angajand astfel audienta globala diversa in promovarea si protejarea drepturilor omului. Tinerii pot sa sustina aceste drepturi luptand impotriva rasismului, urii,agresiunilor de orice natura, discriminarii, schimbarilor climatice etc..
De ce tinerii?
Implicarea tinerilor este esentiala pentru dezvoltarea sustenabila a tuturor oamenilor. Participarea la viata publica este un principiu fundamental al drepturilor omului. Tinerii care se implica in toate deciziile au un impact direct si indirect asupra starii lor de bine. Ei au nevoie sa fie auziti pentru a influenta astfel factorii de decizie si a contribui in acest mod la dezvoltarea tuturor oamenilor.
- Tinerii pot avea un rol important in schimbarile pozitive. Tineri au fost dintotdeauna “motorul” transformarilor politice, economice si sociale. Ei vin cu idei proaspete si solutii pentru o lume mai buna.
- Incurajarea tinerilor sa cunoasca si sa isi sustina drepturile va genera beneficii la nivel global. Din pricina varstei, tinerii sunt frecvent marginalizati si intampina dificultati in a se bucura de drepturile lor. Sustinerea lor sa isi ceara drepturile este un beneficiu pentru intreaga planeta.
Surse de informatie: