Dictionar de analize

Lizozim seric

Descriere

Lizozimul este o enzima bacteriolitica cu capacitatea de a distruge peretele celular al bacteriilor Gram-pozitive, prin hidrolizarea legaturii glicozidice β-1,4 dintre acidul N-acetilmuramic si N-acetilglucozamina.

Se gaseste in cantitate mare in albusul de ou, dar si in secretii (lacrimi, saliva, mucus), precum si in citoplasma neutrofileleor polimorfonucleare.

Lizozimul seric provine din distructia celulelor liniei granulocitare si monocitare, care contin aceasta enzima in lizozomi. Concentratia serica creste proportional cu gradul de reinnoire celulara, fapt care demonstreaza cresterea constanta a nivelului in sindroamele mieloproliferative si in anumite sindroame mielodisplazice care au o componenta monocitara.

Activitatea lizozomala este crescuta si in: tuberculoza, anemie megaloblastica, infectie bacteriana acuta, colita ulcerativa, boala Crohn, insuficienta renala severa, reject de grefa renala, infectii de tract urinar, pielonefrita, glomerulonefrita si nefroza.

Indicatii

Analiza nu se efectueaza de sine statatoare in anumite afectiuni. Se poate face pe langa altele specifice anumitor boli.

Interpretari

Un nivel scazut al lizozimului se regaseste in:

  • Neutropenii de origine centrala
  • Leucemii acute limfoblastice