Dictionar de analize

Crioproteine

Descriere

Crioglobulinele sunt imunoglobuline unice sau mixte care sufera precipitare reversibila la temperaturi scazute produse prin tulburari limfoproliferative cu celule B. Ca urmare a acestei precipitari, crioglobulinele care contin complexe imune formeaza si declanseza un raspuns inflamator sistemic.

Crioglobulinele afecteaza rinichii si pielea, rinichii fiind organe vitale in mentinerea hemostaziei clorurii - cel mai important electrolit care controleaza marimea si viteza de formare a crioprecipitatului.

Indicatii

Crioglobulinemia este cea mai importanta manifestare extrahepatica a infectiei cu virus hepatitic C. Pacientii cu simptome de hipervascozitate si tromboza necesita prelucrarea crioglobulinemiei tipul I pentru evaluarea cauzelor secundare ale crioglobulinemiei.

Pacientii cu manifestari ale bolii renale complexe immune, glomerulonefritei membranoproliferative, vasculitei cutanate si neuropatiei periferice necesita prelucrarea crioglobulinemiei de tip II si III. Triada Meltzer (purpura, artralgii sau dureri articulare slabiciune) este intalnita la 25-30% din pacientii cu crioglobulinemie tipurile II si III. Acesti pacienti pot dezvolta insuficienta renala progresiva daca nu sunt tratati.

Limite

  • Poate sa apara un rezultat fals negativ daca proba nu a fost transportata la 37 grade Celsius sau dupa refrigerarea accidentala a unei probe
  • Rezultatele fals pozitive pot aparea la pacientii tratati cu heparina
  • Lipemia (cantitatea totala de grasimi din plasma) produce turbiditatea serului care interfera cu identificarea corecta a crioglobulinelor

Interpretari

Determinarea imunofenotipului crioglobulinelor este importanta in diferentierea posibilelor diagnostice. Acest lucru este posibil prin analizarea crioprecipitatului solubil la 37 grade C, prin procesele de imunodifuzie si imunofixare care folosesc anticorpi care se leaga de imunoglobulinele G, A, M.

Crioglobulinemia este clasificata pe baza compozitiei crioglobulinelor conform clasificarii Brouet:

  • Tipul I, cu urmatoarele afectiuni asociate: mielom multiplu, leucemie limfatica cronica, macroglobulinemia Waldestrom, limfomul angioimunoblastic
  • Tipul II, cu urmatoarele afectiuni asociate: infectia cu virusul hepatitic C, crioglobulinemia esentiala, sindromul Sjogren, artrita reumatoida, leucemia limfocitara cronica
  • Tipul III, cu urmatoarele afectiuni asociate: crioglobulinemia esentiala, sindromul Sjogren, lupus eritematos sistemic, infectii virale, endocardite, ciroza biliara.