Dictionar de analize

Cortizol seric

108.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Cortizolul este un hormon ce face parte din clasa glucocorticoizilor. Acesta mai este cunoscut si ca hormonul stresului si este secretat de glandele suprarenale, aflate deasupra rinichilor. Sinteza sa este reglata de factori specifici, ce actioneaza asupra axei hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenaliene. Hipotalamusul produce hormonul de eliberare a corticotropinei (CRH), care actioneaza asupra hipofizei, ce sintetizeaza la randul sau hormonul adrenocorticotrop (ACTH). Actiunea principala a ACTH este la nivelul suprarenalei, stimuland secretia de cortizol.

In sange, cortizolul se afla in mare parte legat de proteine, precum proteina de legare a corticosteroizilor sau de albumina. Cortizolul actioneaza in cadrul mai multor procese, precum cele ale metabolismului lipidic, proteic, glucidic, dar si ale sistemului imunitar.
 

Indicatii

Analiza pentru dozarea cortizolului seric sau a cortizolului plasmatic este indicata cand sunt prezente semne si simptome ale deficitului sau excesului de cortizol. Deficitul de cortizol prezinta urmatoarele caracteristici:

  • hipotensiune arteriala;
  • stare de ameteala;
  • stare accentuata de oboseala;
  • pierdere in greutate.

In ceea ce priveste excesul de cortizol, acesta se poate manifesta prin:

  • hipertensiune arteriala;
  • crestere in greutate;
  • obezitate;
  • hiperglicemie;
  • vergeturi;
  • depunere caracteristica a tesutului adipos (regiunea abdomenului, zona posterioara a gatului);
  • tulburari ale ciclului menstrual.

Alte indicatii ale acestei analize sunt reprezentate de:

  • evaluarea starii de sanatate in timpul perioadelor de stres intens;
  • monitorizarea performantei sportivilor;
  • diagnosticarea sindromului Cushing sau a bolii Addison.
     

Pregatirea pentru analiza cortizol seric

Recoltarea se realizeaza à jeun, adica inainte de consumul alimentelor sau al lichidelor. De cele mai multe ori, se prefera prelevarea a doua probe de sange, ca urmare a faptului ca nivelul de cortizol variaza pe parcursul zilei. Astfel, recoltarea se efectueaza la ora 08:00 dimineata si la ora 23:00 noaptea. Daca recoltarea nu se poate realiza noaptea, se opteaza pentru intervalul orar 16:00 - 19:00. Vorbeste cu medicul si afla care este cea mai potrivita metoda pentru tine. De asemenea, precizeaza-i care sunt tratamentele pe care le urmezi, deoarece unele din acestea pot afecta rezultatul analizei.

Evita activitatile fizice intense inainte de efectuarea acestei analize. Un efort crescut poate conduce la cresterea concentratiei de cortizol in sange, generand un rezultat fals pozitiv.
 

Mod de recoltare

Recoltarea probei necesare pentru realizarea acestei analize se face prin punctie venoasa. Aceasta metoda consta in obtinerea unui volum mic de sange, ce este ulterior prelucrat prin tehnici speciale in laboratorul de analize medicale. 

Prelevarea este realizata de catre asistentul medical, care iti explica pe durata intregului proces care sunt pasii ce sunt urmati. Asadar, pentru o mai buna evidentierea a venelor de la nivelul plicii cotului, se aplica un garou la nivelul bratului. Tegumentul este curatat cu un tampon cu alcool sanitar, pentru a reduce riscul de infectii si se folosesc instrumente de recoltare sterile. Ulterior, este utilizat un ac fin, prin intermediul caruia se colecteaza un mic volum de sange venos intr-un tub special. La finalul procedurii, acul este scos, iar garoul indepartat, iar la nivelul zonei de tegument se aplica un pansament, ce are rolul de a proteja zona de patogenii din mediu.
 

Interpretare

O valoare normala a cortizolului dintr-o proba prelevata la ora 08:00 dimineata se afla in intervalul 5 - 25 mg/dl (micrograme pe decilitru). O interpretare corecta a rezultatelor se face de catre medic, dupa o atenta analiza a valorilor obtinute, a starii clinice si a istoricului medical. 

Valori scazute - cortizol mic

O concentratie redusa de cortizol este asociata cu boala Addison, insuficienta corticosuprarenaliana. Intreruperea brusca a tratamentului cu corticosteroizi dupa o perioada mai lunga de administrare poate conduce la o sinteza redusa de cortizol.

Valori crescute - cortizol marit

Cel mai adesea, concentratia de cortizol crescuta este specifica sindromului Cushing, insa, pot exista si alte cauze:

  • tumori hipotalamice, hipofizare, suprarenaliene;
  • tratament pe baza de corticosteroizi.

Prin intermediul acestei analize, afli care este nivelul de cortizol din sange, iar impreuna cu medicul poti implementa diferite strategii pentru imbunatatirea starii tale de sanatate. Respecta indicatiile acestuia si efectueaza analizele recomandate, pentru a-ti monitoriza corespunzator starea de sanatate. Mergi periodic la control si ai grija de sanatatea ta. 

Sursa:

  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22417-cortisol-test, accesat la data 20.07.2024;
  • medlineplus.gov, https://medlineplus.gov/lab-tests/cortisol-test/, accesat la data 20.07.2024;
  • www.ucsfhealth.org, https://www.ucsfhealth.org/medical-tests/cortisol-blood-test, accesat la data 20.07.2024.
     

Preturile afişate pe site sunt cele standard. În funcţie de gradul profesional şi experienţa fiecărui medic, de situaţia medicală concretă a pacientului şi de politica comercială companiei, acestea pot varia şi pot suferi modificări. Vă rugăm să verificaţi corectitudinea acestora în call center: 021.9268