Uneori, copiii sunt prea mici sau prea bolnavi pentru a manca sau pentru a lua medicamente pe gura (pe cale orala). Alteori, chiar daca se pot hrani normal, liniile intravenoase sunt necesare pentru administrarea antibioticelor sau altor medicamente. In astfel de cazuri, fluidele nutritive si medicamentele sunt adesea administrate direct in venele si arterele copilului, situatie in care se folosesc tuburi (catere) care sunt inserate pe o perioda de timp cat este nevoie de acest tip de tratament. Acestea pot fi utilizate, de asemenea, pentru prelevarea sangelui, fara a mai fi nevoie de o noua intepatura.
Linie venoasa periferica (cateterism periferic)
O branula sau un cateter periferic este folosit pentru a mentine o linie periferica plasata intr-o vena din brat, mana, picior, laba piciorului sau scalp. Pentru a plasa o branula, un ac mic este introdus intr-o vena care este aproape de suprafata pielii. Odata ce este asezat in locul potrivit, acul este indepartat si un cateter (tub mic flexibil) ramane in locul lui. Cateterul va fi asigurat cu o banda adeziva astfel incat copilul sa nu-l poata scoate. Daca branula este plasata in brat sau picior, aceasta poate fi fixata cu un suport - o atela mica ce ajuta la impiedicarea extragerii accidentale. Branula se mentine o perioada intre 24 si 96 de ore si permite administrarea facila de fluide si medicamente intravenoase.
Linie venoasa centrala (cateterism central)
Spre deosebire de liniile periferice - care sunt introduse intr-o vena de suprafata in brat, mana, picior, laba piciorului sau scalp - o linie centrala este introdusa intr-un vas de sange care duce direct la inima. O linie centrala trebuie montata de un medic sau de o asistenta special pregatita in astfel de proceduri. Copilul poate primi medicamente pentru durere inainte ca acel cateter sa fie introdus, pentru a-l face sa se simta mai confortabil.
Un tip comun de linie centrala este un cateter central inserat periferic - adica un cateter central care este introdus prin piele intr-o vena periferica. Apoi este ghidat intr-o vena mai mare. Este facuta o radiografie pentru a asigura pozitionarea corecta a cateterului. Complicatiile care pot aparea includ: infectia, bataile neregulate ale inimii, sangerarea si ruperea sau deconectarea cateterului. Este posibil sa fie necesara eliminarea liniei daca apare oricare dintre acestea.
O linie centrala are avantaje fata de linia periferica:
- Permite administrarea unor concentratii mai mari de nutrienti si medicamente, cu o mai mica iritatie a venelor
- Atunci cand este nevoie de o terapie iv pentru o lunga perioada de timp, linia centrala elimina nevoia de incercari multiple de a introduce o branula pentru hranire, lichide sau medicamente
Pompa iv
Cateterul intravenos (iv) poate fi cuplat la o pompa iv care este un aparat care permite asistentelor sa programeze cantitatea exacta de nutrienti sau alte lichide oferite copilului. Poate fi setata o alarma care sa se porneasca la intervale regulate pentru a reaminti asistentei sa verifice daca totul functioneaza corect.
Cateter ombilical
Cateterul ombilical este introdus prin capatul cordonului ombilical al bebelusului fie intr-o artera – cateter in artera ombilicala, fie intr-o vena - cateter in vena ombilicala. Desi cordonul ombilical al copilului este taiat la nastere, cicatricea acestuia este in continuare conectata cu sangele si sistemul circulator al copilului. Cateterul ombilical este fixat pe abdomenul copilului cu banda adeziva. Dupa instalarea cateterului ombilical, de regula, se verifica locul acestuia cu ajutorul radiografiei.
Cateterul ombilical are cateva avantaje:
- Se poate recolta sange pentru testele de laborator fara durere, direct din oricare tip de cateter ombilical. Acest lucru elimina necesitatea ca bebelusul sa fie intepat de fiecare data cand este nevoie de o proba de sange
- Cateterul din artera ombilicala permite monitorizarea constanta a tensiunii arteriale