Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

Diclofenac

diclofenac1

Diclofenac face parte din clasa de medicamente denumite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) care reduc inflamatia si amelioreaza durerea. Diclofenac este folosit in special pentru a trata durerea usoara-moderata si ajuta la ameliorarea simptomelor artritei, cum ar fi inflamatia, umflarea, rigiditatea si durerile articulare.

Diclofenac se gaseste sub forma de comprimate, capsule, drajeuri, inclusiv preparate cu eliberare prelungita si gastrorezistente, precum si sub forma de supozitoare, solutii injectabile sau perfuzabile, solutie pentru spalaturi bucale si solutie oftalmica. Aceste produse sunt eliberate doar pe baza de prescriptie medicala. De asemenea, diclofenac este disponibil si sub forma de gel, unguent sau crema care pot fi cumparate fara reteta de la farmacie si sunt aplicate direct pe piele pentru a ajuta la ameliorarea durerilor musculare si articulare.

Indicatii

Diclofenac este un medicament care reduce inflamatia si amelioreaza durerea. Diclofenac poate fi recomandat pentru tratamentul urmatoarelor afectiuni:

  • Dureri articulare reumatice din artrite, ca de exemplu osteoartrita, artrita reumatoida si spondilita anchilozanta
  • Luxatii, entorse
  • Dureri de spate
  • Crize de guta
  • Durere si tumefactie dupa interventie chirurgicala
  • Afectiuni inflamatorii dureroase in sfera ginecologica, cum ar fi sindromul premenstrual sau dismenoreea
  • Infectii ale urechii, nasului si gatului
  • Durere de dinti
  • Migrena

Cum actioneaza

Diclofenac face parte din clasa de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) care amelioreaza durerea, scad febra si reduc inflamatia. Pe langa diclofenac, alte medicamentele AINS utilizate pe scara larga sunt ibuprofen si naproxen.

Diclofenac actioneaza prin blocarea efectului unor substante chimice naturale denumite ciclo-oxigenaze (COX). Ciclo-oxigenazele sunt enzime care ajuta la producerea altor substante chimice denumite prostaglandine.

Prostaglandine sunt produse in organism la locul unde sunt necesare si fac parte din procesul prin care corpul incearca sa vindece ranile sau infectia.

Prostaglandinele determina inflamatie, cu  durere, tumefactie si febra, ca parte a procesului de vindecare. Diclofenac blocheaza efectul enzimelor COX ceea ce scade producerea de prostaglandine, cu ameliorarea inflamatiei.

Diclofenac este un AINS neselectiv deoarece blocheaza atat enzimele COX-2 (implicate in transmiterea catre creier a semnalelor de durere si inflamatie), cat si enzimele COX-1 (asociate cu un efect protector asupra mucoasei stomacului). Acest lucru il face eficient in ameliorarea durerii si reducerea inflamatiei, pe de o parte, insa pe de alta parte, exista riscul de reactii adverse la nivelul stomacului (durere, sangerare).

Inainte de a lua diclofenac

Anumite medicamente nu sunt adecvate pentru persoanele care au anumite afectiuni si, uneori, acest medicament poate fi folosit numai daca se iau masuri de precautie suplimentare. De aceea, inainte de a incepe sa iei diclofenac, este important sa discuti cu medicul, stomatologul sau farmacistul, astfel incat acestia sa stie:

  • Daca ai avut vreodata ulcer gastric sau duodenal sau daca ai o boala inflamatorie intestinala, cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasa.
  • Daca ai astm sau orice alta boala alergica.
  • Daca ai avut vreodata o reactie alergica la oricare alt AINS (cum ar fi aspirina, naproxen, ibuprofen sau indometacin) sau la oricare alt medicament.
  • Daca esti insarcinata, incercerci sa obtii o sarcina sau alaptezi.
  • Daca ai boli cronice de ficat sau de rinichi.
  • Daca ai boala arteriala coronariana, insuficienta cardiaca sau afectiuni la nivelul vaselor de sange.  
  • Daca ai hipertensiune arteriala (tensiune arteriala crescuta).
  • Daca ai tulburari de coagulare a sangelui.
  • Daca ai lupus eritematos diseminat.
  • Daca ai un nivel crescut  al zaharului in sange (diabet zaharat) sau al colesterolului.

Precautii

Nu trebuie sa iei diclofenac daca esti alergic la acesta sau daca ai avut vreodata o exacerbare de astm sau o reactie alergica severa (anafilaxie) dupa ce ai luat aspirina sau un alt AINS. De asemenea, discuta cu medicul ginecolog inainte de a utiliza acest medicament daca esti gravida sau alaptezi.

Intreba medicul sau farmacistul daca acest medicament este sigur sa-l iei daca ai fost diagnosticat cu:

Risc de infarct miocardic acut si accident vascular cerebral

Exista un risc usor crescut de infarct miocardic acut sau de accident vascular cerebral la pacientii care iau diclofenac in mod regulat, in special in doze mari (150 mg pe zi) si pentru perioade indelungate. Daca 1 000 de pacienti care prezinta risc moderat ar lua diclofenac timp de un an, in randul acestora ar exista un numar de 3 cazuri suplimentare de infarct miocardic, in comparatie cu pacientii care nu iau diclofenac.

Riscul de boli cardiovasculare asociat cu diclofenacul este cu atat mai mare daca deja ai un risc crescut, astfel ca medicamentul nu mai este recomandat daca ai avut deja un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral sau daca suferi de insuficienta cardiaca, boala arteriala coronariana sau obstructia arterelor care duc la creier sau daca ai avut o operatie in scopul indepartarii sau bypassului unor astfel de obstructii sau daca ai probleme de circulatie care limiteaza circulatia sanguina la nivelul membrelor.

De asemenea, daca ai si alti factori de risc cardiovasculari, cum ar fi tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala), nivel ridicat al colesterolului in sange, diabet sau daca fumezi, medicul va trebui sa evalueze daca este sigur sa iei diclofenac. Daca urmezi un tratament de lunga durata cu diclofenac va trebui sa ti se evalueze tratamentul pentru a se asigura ca acesta este in continuare corespunzator in contextul afectiunilor asociate.

Suna de urgenta la 112 daca ai oricare dintre urmatoarele simptome care reprezinta semne de alarma pentru infarct de miocard acut, respectiv accident vascular cerebral, cum ar fi: durere in piept, dificultate in respiratie, slabiciune pe o parte a corpului sau vorbire neclara.

Risc de hemoragie digestiva

Diclofenac poate cauza sangerare la nivelul stomacului sau intestinelor.

Aceste complicatii pot sa apara fara semne de avertizare. Acest lucru este cu atat mai probabil daca iei diclofenac de mai mult timp, ai avut in trecut ulcer gastric, daca fumezi sau consumi alcool in mod regulat, daca ai peste 60 de ani, daca ai o stare de sanatate precara sau daca folosesti alte medicamente, cum sunt steroizii sau anticoagulantele. Daca ai oricare din urmatoarele simptome, intrerupe  diclofenacul si mergi cat mai repede la medic sau la camera de garda: durere de stomac, varsaturi care contin sange sau in zat de cafea, sange la nivelul scaunului sau scaune negre, ca pacura.

Risc de afectiuni cutanate severe

Diclofenacul poate uneori cauza reactii severe la nivelul pielii, cum ar fi dermatita exfoliativa, sindromul Stevens-Johnson si necroliza epidermica toxica, care pot fi fatale. Intrerupe administrarea medicamentului la primul semn de reactii cutanate grave. Mergi imediat la medic daca ai oricare dintre urmatoarele semne si simptome cutanate severe in timp ce iei diclofenac: vezicule, leziuni rosii sau piele care se descuameaza, mancarime, frisoane, febra, tuse, diaree, dureri articulare sau musculare, durere in gat, ulcere sau pete albe in cavitatea bucala sau pe buze, oboseala sau slabiciune neobisnuita.

Risc de reactie alergica severa (anafilaxie)

Diclofenacul poate cauza un tip sever de reactie alergica denumita anafilaxie. Desi este rara, aceasta complicatie poate sa apara in special la pacientii care sunt alergici la aspirina sau la alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Anafilaxia este o urgenta medicala care necesita tratament imediat. Semnele severe care indica o reactie anafilactica sunt: dificultate in respiratie, respiratia rapida si neregulata, respiratie suieratoare si lesin. Alte semne pot include modificari ale culorii fetei, ritm cardiac sau puls foarte rapid si neregulat, urticarie si umflare a pleoapelor sau in jurul ochilor. Daca apar aceste semne, solicita imediat ajutor medical.

Riscul in sarcina

In general, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) de tipul aspirina, ibuprofen, naproxen sau diclofenac nu sunt recomandate in timpul sarcinii pentru ameliorarea durerii sau scaderea febrei. In special in a doua jumatate a sarcinii aceste medicamente sunt contraindicate. AINS trebuie evitate in timpul sarcinii incepand cu saptamana 20 de sarcina, deoarece pot determina un nivel scazut de lichid amniotic (oligohidramnios), precum si alte complicatii pentru fat, inclusiv probleme cardiace si renale.

Daca medicul decide ca trebuie sa folosesti acest medicament intre saptamanile 20-30 de sarcina, utilizeaza cea mai mica doza eficienta pentru cel mai scurt timp posibil. Nu trebuie sa iei diclofenac dupa saptamana 30 de sarcina.

Daca ai nevoie in sarcina de un medicament pentru durere, intreaba medicul obstetrician ce optiuni ai. Ocazional, poti lua acetaminofen (paracetamol) in doza cat mai mica si pe o durata de timp cat mai redusa.

Riscul la femeia care alapteaza

Diclofenacul trece in laptele matern. Desi nu exista rapoarte ca diclofenacul administrat mamei care alapteaza ar fi daunat copilului, nu exista studii care sa fie efectuate adecvat la femei pentru a determina riscul pentru sugari atunci cand se utilizeaza acest medicament in timpul alaptarii. Daca alaptezi, inainte de a lua acest medicament, este important ca impreuna cu medicul tau sa cantariti beneficiile fata de riscurile potentiale.

Riscul la persoanele in varsta

Studiile efectuate pana in prezent nu au demonstrat probleme specifice in cazul persoanelor in varsta care sa limiteze folosirea diclofenacului la varstnici. Totusi, adultii in varsta pot prezenta un risc mai mare de sangerare la nivelul stomacului si de a avea probleme renale legate de varsta, ceea ce necesita utlizarea cu precautie la acestia.

Alte precautii:

  • Daca urmeaza sa ai o interventie chirurgicala, inclusiv o interventie chirurgicala dentara, spune-i medicului sau stomatologului ca iei diclofenac.
  • Diclofenacul aplicat pe piele creste sensibilitatea la soare. Limiteaza timpul de expunere la soare. Evita cabinele de bronzat si lampile solare (aceasta este o recomandare in general). Foloseste protectie solara si poarta imbracaminte de protectie cand stai in aer liber. Spune-i imediat medicului daca ai suferit o arsura solara si ai roseata sau vezicule la nivelul pielii.
  • Diclofenacul poate provoca o intarziere a ovulatiei la femei si le poate afecta capacitatea de a obtine o sarcina.

Cum se administreaza

Utilizeaza intotdeauna acest medicament exact asa cum a fost prescris de medic. Inainte de a incepe sa iei diclofenac, ca de altfel orice medicament, citeste prospectul medicamentului din interiorul ambalajului. Iti va oferi mai multe informatii despre diclofenac si o lista completa a efectelor secundare pe care le poti experimenta ca urmare a administrarii acestuia, precum si a interactiunii cu alte medicamente.


Ce trebuie evitat in timpul tratamentului cu diclofenac:

  • Evita consumul de alcool. Alcoolul in combinatie cu diclofenacul poate creste riscul de sangerare la nivelul stomacului.
  • Evita sa iei aspirina sau alte AINS impreuna cu diclofenac, deoarece isi insumeaza reactiile adverse.

Ce trebuie sa faci daca ai luat o supradoza:

  • Daca victima este cazuta sau are dificultate in respiratie, suna imediat la 112!

Semnele si simptomele unei supradoze de diclofenac sunt:

  • Durere severa de stomac
  • Varsaturi care arata ca zatul de cafea sau scaun negru ca pacura
  • Somnolenta extrema
  • Respiratie lenta/superficiala
  • Convulsii
  • Ameteala
  • Cefalee
  • Zgomote in urechi (tinnitus)

Reactii adverse

Alaturi de efectele utile, majoritatea medicamentelor pot cauza efecte secundare nedorite (reactii adverse), desi acestea nu trebuie sa apara obligatoriu la toate persoanele.

Lista de mai jos contine o parte din reactiile adverse asociate cu administrarea de diclofenac. Insa, o lista completa a efectelor secundare o vei gasi in prospectul de informatii tiparit al producatorului, furnizat impreuna cu medicamentul, pe care il gasesti in cutia acestuia.

Reactii adverse comune:

  • Indigestie
  • Arsuri la stomac (pirozis)
  • Durere de stomac
  • Greata
  • Varsaturi
  • Diaree, constipatie
  • Flatulenta
  • Durere de cap
  • Ameteala

Ia medicamentul cu alimente sau lapte. Bea lichide suficiente de-a lungul zilei. Daca simptomele persista, mergi la medic.

Acest medicament poate creste tensiunea arteriala. Masoara-ti regulat tensiunea arteriala si spune-i medicului daca valorile sunt mari (>/= 140/90 mmHg).

Reactii adverse serioase care necesita sa opresti imediat administrarea de diclofenac si sa mergi de urgenta la medic sau sa suni la 112:

  • Zgomote in urechi (tinnitus)
  • Tulburari mentale sau de dispozitie
  • Semne sau simptome de ulcer, gastrita sau inflamatie intestinala: indigestie, durere de stomac sau arsura retrosternala severe, diaree si varsaturi severe
  • Semne sau simptome de insuficienta cardiaca: umflarea gleznelor/picioarelor, oboseala neobisnuita, crestere subita in greutate.
  • Semne sau simptome de infarct miocardic acut: durere in piept, dificultate in respiratie, senzatie de slabiciune sau ameteala si un sentiment coplesitor de anxietate.
  • Semne sau simptome de accident vascular cerebral: slabiciune pe o parte a corpului, dificultate in vorbire sau gandire, pierderea echilibrului sau vedere incetosata.
  • Semne sau simptome de afectare renala: scaderea cantitatii de urina, sange in urina, urinare cu frecventa redusa.
  • Semne sau simptome de afectare hepatica: urina inchisa la culoare, greata/varsaturi persistente, pierderea poftei de mancare, durere de stomac/abdominala, ingalbenirea ochilor sau a pielii.
  • Semne sau simptome de hiperpotasemie (nivel crescut de potasiu in sange): durere de stomac, confuzie, dificultate in respiratie, batai neregulate ale inimii, greata si varsaturi, nervozitate, amorteala sau furnicaturi la nivelul mainilor, picioarelor sau buzelor, senzatia de slabiciune si greutate la nivelul picioarelor.
  • Reactie alergica severa (anafilaxie): eruptie si mancarime a pielii, umflare (in special a fetei/limbii/gatului), dificultate in respiratie, ameteala.

Raportarea reactiilor adverse

  • Poti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare de pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania la rubrica Raporteaza o reactie adversa.

Interactiuni medicamentoase

Interactiunile dintre 2 sau mai multe medicamente administrate simultan pot schimba modul in care functioneaza medicamentele sau pot creste riscul de reactii adverse grave. Acest articol nu face referire la toate interactiunile medicamentoase posibile. Citeste cu atentie prospectul si informeaza medicul despre toate produsele pe care le iei (medicamentele eliberate pe baza de reteta/ si fara prescriptie medicala si produsele pe baza de plante).

Nu incepe, opri sau modifica doza niciunui medicament fara aprobarea medicului curant.

Exemple de medicamente care pot interactiona cu diclofenac sunt:

  • Antibiotice, cum ar fi ciprofloxacina, levofloxacina, moxifloxacina, acidul nalidixic, norfloxacina sau ofloxacina
  • Medicamente pentru insuficienta cardiaca, cum ar fi digoxina si medicamente pentru hipertensiune arteriala cum ar fi inhibitori de enzima de conversie (captopril, lisinopril) sau  blocanti ai receptorilor angiotensinei II (valsartan, losartan)
  • Medicamente pentru scaderea colesterolului, cum sunt colestipolul si colestiramina
  • Medicamente pentru tratarea convulsiilor, cum ar fi fenitoina
  • Medicamente care reduc activitatea sistemului imunitar (imunosupresive), cum ar fi ciclosporina sau tacrolimus
  • Antidepresive de tipul inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), precum citalopramul sau sertralina
  • Corticosteroizi, cum ar fi hidrocortizon sau prednison
  • Diuretice, cum ar fi furosemid sau bumetanida
  • Litiu, care este utilizat pentru tratarea anumitor tulburari mintale
  • Metotrexat, care este utilizat pentru a trata unele boli inflamatorii si cancere
  • Mifepristona, care este utilizata pentru intreruperea unei sarcini (avort)
  • Zidovudina, care este utilizata pentru tratarea HIV

De asemenea, diclofenac poate creste riscul de sangerare atunci cand este administrat impreuna cu alte medicamente care pot provoca, de asemenea, sangerare. Exemple, fara insa sa fie o enumerare completa, sunt: medicamente antiagregante plachetare, cum ar fi clopidogrel si „diluanti ai sangelui”, cum ar fi dabigatran, enoxaparina si warfarina.

Diclofenac si alte antialgice

Poti lua diclofenac cu paracetamol sau codeina.

Nu lua diclofenac cu alte AINS. Verifica cu atentie toate etichetele medicamentelor eliberate pe baza de reteta si fara prescriptie medicala, deoarece multe medicamente contin analgezice si antipiretice (care reduc febra), cum ar fi aspirina, celecoxib, ibuprofen sau naproxen. Aceste medicamente sunt similare cu diclofenacul si pot creste riscul de reactii adverse daca sunt administrate impreuna.

Totusi, daca medicul cardiolog ti-a recomandat sa iei aspirina in doza mica pentru a preveni infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral (de obicei 81-162 miligrame pe zi), trebuie sa continui sa iei aspirina, daca medicul nu modifica recomandarea. Discuta cu medicul tau curant pentru mai multe detalii.

Beneficiaza la maxim de tratament

  • Medicul va incerca sa-ti prescrie cea mai mica doza pentru cel mai scurt timp, pentru a reduce riscul de reactii adverse. Daca trebuie sa iei diclofenac pentru o perioada lunga de timp, medicul iti poate prescrie un alt medicament impreuna cu diclofenac pentru a proteja stomacul.
  • Incearca sa revii la consulturile de control la medicul care a recomandat tratamentul. Consultul de control ii va permite medicului sa poata verifica evolutia sub tratament, mai ales daca trebuie sa iei diclofenac pe termen lung.
  • Daca ai astm, simptome precum respiratia suieratoare (wheezing) sau dificultatea in respiratie pot fi agravate de antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cum este diclofenacul. Daca apar astfel de manifestari, ar trebui sa opresti administrarea, sa aplici masurile de tratament in exacerbare si sa discuti cu medicul pneumolog cat mai curand posibil.
  • Daca cumperi orice alt medicament fara prescriptie medicala, verifica cu farmacistul daca este sigur sa-l iei impreuna cu un antiinflamator nesteroidian. Nu trebuie sa iei diclofenac cu alt AINS, dintre care unele sunt disponibile in produse pentru „raceala si gripa” care pot fi cumparate direct in farmacie.
  • Daca urmeaza sa ai o interventie chirurgicala sau un tratament stomatologic, spune-i medicului care efectueaza interventia ce medicamente iei.

Acest articol este cu titlu informativ si nu constituie o recomandare medicala.

 

 

Surse de informatie:

Lista cu denumirile comerciale, formele farmaceutice, concentratiile, caile de administrare ale medicamentelor, detinatorii autorizatiei de punere pe piata in statele membre www.ema.europa.eu
Noi recomandari privind siguranta pentru diclofenac www.ema.europa.eu
Diclofenac www.webmd.com
Diclofenac www.nhs.uk
Diclofenac for pain and inflammation www.patient.info

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Editor