Majoritatea interventiilor chirurgicale la nivelul sinusurilor se realizeaza endoscopic, minim-invaziv. La copii, FEES este folosita pentru drenajul sinuzitelor, cura polipozei nazale si ablatia formatiunilor tumorale endonazale. Interventia este realizata sub anestezie generala si nu implica cicatrici externe la nivelul fetei. Scopul este restaurarea ventilatiei si functiei normale a sinusurilor.
Despre
Chirurgia endoscopica functionala a sinusurilor (FESS – Functional Endoscopic Sinus Surgery) implica folosirea unor tuburi subtiri (endoscoape) care au atasat la capatul lor o sursa de lumina si o camera video miniaturala care permit vizualizarea cavitatilor sinusale si a interiorului nasului. Aceste mici endoscoape sunt folosite, alaturi de instrumentele microchirurgicale, pentru a deschide si a intra in cavitatile sinusurilor pentru a le curata.
Avantajul chirurgiei endoscopice functionale este ca permite chirurgului ORL-ist sa priveasca direct in sinusurile copilului, sa elimine puroiul si orice formatiune anormala si sa corecteze anomaliile osoase sau anatomice. In plus, se poate preleva tesut pentru examinare. Acest tip de interventie este recomandat copiilor care nu raspund la tratamentul cu antibiotice sau cu antialergice.
Interventia endoscopica inseamna pentru copil mai putina durere, absenta cicatricilor vizibile si a urmelor albastre sau negre pe fata sau sub ochi (echimoze).
Indicatii
Principalele indicatii ale FESS la copii sunt:
- Anomaliile anatomice (osoase) la nivelul nasului sau cavitatilor nazale
- Polipi nazali
- Deviatia de sept nazal
- Infectii fungice
- Tumori
- Fibroza chistica
Cat dureaza interventia?
Interventia chirurgicala endoscopica functionala a sinusurilor la copii poate dura intre 30 de minute si 4 ore, in functie de gradul de afectare a sinusurilor.
Ce riscuri implica?
La fel ca majoritatea interventiilor chirurgicale, operatia endoscopica a sinusurilor are cateva posibile riscuri asociate. Fiecare interventie are riscuri cu grade variate, in functie de particularitatile fiecarui copil.
La ce sa te astepti in timpul interventiei?
- De obicei, operatia endoscopica a sinusurilor dureaza intre 1 si 3 ore si se efectueaza in sala de operatii, cu anestezie generala.
- Cei mai multi copii mici isi petrec noaptea in spital dupa interventie, dar cei mari pot merge acasa la cateva ore dupa.
- Operatia endoscopica a sinusurilor se poate face concomitent cu: septoplastia, operatia de indepartare a amigdalelor (amidalectomie), cea de scoatere a polipilor (adenoidectomie) sau cu cea de montare a aeratoarelor transtimpanice (tub de dren)
La ce sa te astepti dupa operatie?
- Copilului i se vor administra lichide intravenoase pana veti parasi spitalul.
- Copilul se poate plange ca are sensibilitate la nivelul nasului, ca nu poate respira pe nas si ca are dificultati la inghitire.
- Pentru ameliorarea durerii, copilului i se poate administra un analgezic. Uneori, i se poate prescrie un antibiotic, pentru a preveni infectia.
- Acasa, copilul trebuie sa isi mentina pozitia capului deasupra pieptului in momentul in care este asezat in pat. Pentru acest lucru, se vor folosi mai multe perne.
- Postoperator, copilul va avea un tamponament nazal care previne sangerarea. Va fi indepartat de catre medic dupa aproximativ 1-2 saptamani. Uneori, acesta este resorbabil.
- Daca a avut loc si o septoplastie (corectia deviatiei de sept), copilul poate avea atele intranazale, care vor fi indepartate de medic in 1-2 saptamani. Acestea pot crea disconfort.
- Si tamponamentul nazal ii poate crea disconfort copilului. De aceea, copilului trebuie sa i se spuna inainte de operatie ca va avea ceva in nas cand se trezeste. Chiar si in absenta acestui tamponament, copilul va avea aceasta senzatie din cauza tumefactiei dupa interventie. Timp de 1-2 saptamani dupa interventie, i se va explica copilului ca nu trebuie sa isi sufle nasul cu putere.
- Dupa interventie, copilul poate avea o bucata mica de tifon sub nas, de obicei doar in prima zi. Secretiile nazale ale copilului pot fi cu sange, iar sputa poate avea nuante roz sau maronii.
- Multi copii pot fi agitati in primele ore dupa interventie.
- Copilul isi poate relua joaca normala dupa cateva zile si va lipsi de la scoala pana cand va fi intr-o forma buna.
- Medicul va recomanda folosirea unor unguente nazale, a apei de mare sau a unui spray cu corticosteroizi nazali. Respecta recomandarile medicului.
Dieta dupa chirurgia endoscopica functionala a sinusurilor la copii
Dupa interventie, ofera-i copilului lichide clare precum apa si sucul de mere. In prima zi dupa operatie, copilul poate manca alimente moi precum supa, piureul de cartofi si banane. Copilul va trece la alimentatia normala cand este pregatit.
Complicatii dupa interventie
Durerea dupa chirurgia endoscopica functionala a sinusurilor
Copilul poate resimti disconfort la nivelul nasului. Pentru calmarea durerii, copiilor li se pot administra acetaminofen sau ibuprofen. Adresati-va medicului daca durerea dureaza de mai bine de o saptamana sau daca medicamentele sunt ineficiente. Copilul se poate simti mai bine daca se odihneste cu capul si trunchiul ridicat pe 2-3 perne.
Sangerare dupa chirurgia endoscopica functionala a sinusurilor
Este posibil ca in primele zile dupa operatie, sa observi o sangerare din nas la copil. Se poate aplica un bandaj sub nas, care trebuie schimbat de mai multe ori pe zi. Se poate renunta la bandaj cand sangerarea se opreste. Medicul va va spune cand isi poate sufla nasul copilul.
Cand sa anunti medicul
Iata cateva dintre situatiile care impun consultul medical dupa operatie:
- Pierderea de sange rosu deschis din nas sau gura
- Durere sau presiune severa la nivelul fetei si in zona ochilor
- Vedere dubla sau neclara
- Secretii clare persistente din nas
- Varsaturi cu sange rosu aprins sau asemanator cu zatul de cafea
- Aparitia tusei latratoare sau a respiratiei suieratoare (wheezing)
- Cresterea temperaturii la peste 38.5 grade Celsius masurata rectal sau mai mare de 37,5 grade Celsius masurata oral
- Varsaturi severe
- In cazul in care copilul are semne de deshidratare aparuta dupa varsaturi sau din cauza ca nu bea suficiente lichide
Surse de informatie
- www.childrenshospital.org