Tulburarile de nutritie in primii ani de viata sunt mult mai frecvente decat se considera in trecut, conform studiilor nutritionale realizate in ultimii ani.
Alimentatia mamei inca din perioada preconceptionala influenteaza starea de sanatate a copilului. In timpul sarcinii, se recomanda sa mancati tot ce doriti , dar in cantitati convenabile. Alimentele trebuie sa fie sarate dupa gust, cu sare iodata, dar evitand excesul. Alimentele conservate prin sare se consuma cu prudenta. Dieta se controleaza prin urmarirea riguroasa a cresterii in greutate. Echilibrul intre produsele animale (carne, oua, lapte si preparate din lapte) si cele vegetale ( in special fructe si legume variate) de asemenea este important. Din a doua jumatate a sarcinii se recomanda zilnic, profilactic, 30-60mg fier si acid folic, dar pentru prevenirea malformatiilor de tub neural la bebelus profilaxia cu acid folic este avuta in vedere inca din perioada in care ne propunem sa avem un bebelus.
Ce alimente puteti consuma cand alaptati? Nu exista alimente absolut interzise mamei. Uneori sugarii dau semne de agitatie sau refuza sanul daca ati consumat usturoi, ceapa, varza, conopida, broccoli, portocale. Cafeaua, ceaiul negru si ciocolata pot produce iritabilitate si agitatie la nou nascuti. Alcoolul se secreta in lapte in proportie importanta, de aceea este contraindicat in timpul alaptarii. Fumatul matern conduce la scaderea cantitatii de vitamina C din lapte si la cresterea riscului de moarte subita a sugarului!
Alimentatia artificiala impune un program de mese: incepeti cu 8 mese pe zi si scadeti treptat numarul lor pana la 5 mese, la varsta de 5 luni, cand incepe alimentatia complementara.
Nu uitati, asigurarea alimentatiei adecvate, felul, cand si cum se ofera diferitele alimente este responsabilitatea adultilor! Sugarul este gata pentru diversificare cand isi poate controla capul, sta in sezut sprijinit, isi pierde reflexul de a scuipa ce are in gura, si-a dublat greutatea de la nastere, nu pare sa se sature cu lapte si devine curios cand va vede mancand.
Diversificarea favorizeaza dezvoltarea motorie, dar atentie: la diversificarea precoce trebuie sa tinem cont de faptul ca sistemul digestiv poate fi imatur, exista risc mai mare de reactii alergice si poate favoriza dezvoltarea unor infectii bacteriene digestive. De asemenea, diversificarea tardiva poate compromite echilibrul nutritional al organismului (Fe, Zn se gasesc in cantitati tot mai mici in laptele de mama).
O alimentatie igienica presupune sa folositi lingurita cand introduceti alimente noi si sa nu utilizati biberonul pentru alimentele solide. Alimentele noi se introduc pe rand, un singur aliment de fiecare data. La inceput oferiti copilului doar 1-2 lingurite din alimentul nou.
Nu sunt permise pana la varsta de 1 an: albusul de ou, capsunile, ciocolata, mezelurile, alimentele care contin conservanti sau coloranti artificiali si aditivi alimentari, sucurile acidulate. Adaosul de sare sau zahar la prepararea hranei pentru copil creste riscul de hipertensiune arteriala sau diabet zaharat la varsta de adult.
La varsta de 1 an se fixeaza obiceiurile alimentare pentru toata viata! De aceea este necesar sa asigurati un program regulat al meselor si sa renuntati la biberon. Evitati bauturile dulci la culcare, deoarece favorizeaza dezvoltarea cariilor dentare care pot afecta si dentitia definitiva. Consumul de lichide intre mese sau dulciuri concentrate scad apetitul. Nu fortati copilul sa manance, daca acesta nu doreste! Evitati manevrele de stimulare a acceptarii alimentelor prin oferirea de distractii in timpul mesei deoarece poate duce la un comportament nevrotic fata de alimentatie. Permiteti-i copilului sa-si selecteze alimentele. Daca refuza un aliment important din punct de vedere nutritiv, incercati administrarea lui intr-o forma modificata. Incurajati copilul sa manance singur. Daca ii oferiti posibilitatea de a se antrena, in jurul varstei de 2 ani copilul dumneavoastra va manca singur aproape corect!
Text: Dr. Lacramioara Dobrin, Medic Specialist Pediatrie