Afecțiunile sânului

Cancerul mamar poate apărea atât la femei, cât și la bărbați – însă semnificativ mai rar. Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer care afectează femeile din întreaga lume. O femeie din opt poate dezvolta cancer de sân. Cancerul mamar este mai frecvent după vârsta de 50 de ani, la femeile care au intrat la menopauză.

Cancerul de sân este, la femei, a doua cauză oncologică de deces după cancerul pulmonar, potrivit statisticilor Eurostat. Depistarea precoce a unei formațiuni suspecte (cu potențial malign) ce apare la nivel mamar crește semnificativ șansele de reușită a tratamentului și îți poate salva viața.

În unele cazuri, cancerul de sân poate apărea în lipsa unei predispoziții genetice sau chiar și în lipsa unor factori de risc ușor de identificat.  De aceea, pentru că oricine poate face cancer de sân, este foarte important să respectăm rutina autoexaminării și a controalelor medicale periodice. Deși majoritatea nodulilor descoperiți la nivelul sânilor sunt benigni, fiecare dintre aceștia trebuie investigat și diagnosticat cu multă grijă, astfel încât diagnosticul să fie corect. 

Celulele canceroase se comportă diferit de celulele normale ale sânului, formând tumori și putând metastaza la ganglionii din vecinătate sau în organe aflate la distanță, ceea ce face ca tratamentul să fie mult mai dificil de realizat și șansele de supraviețuire, mult mai mici.
 

Cancerele de tip lobular (carcinom lobular invaziv sau carcinom lobular in situ) își au originea în celulele glandulare, celulele responsabile cu producerea laptelui. Cancerele de tip ductal (carcinom ductal invaziv sau carcinom ductal in situ) își au originea în celulele care formează canalele galactofore, canalele care conduc laptele de la celulele glandulare spre mamelon. Pe lângă aceste forme mai frecvente, mai rar sunt diagnosticate și alte tipuri de cancer de sân, precum cancerul mamar inflamator, boala Paget a sânului, angiosarcoamele sânului sau tumorile phyllodes. 

Când trebuie să te prezinți la medic

Este foarte important să te adresezi cât mai curând medicului de familie sau medicului ginecolog pentru control, dacă:

  • observi schimbări de formă, consistență sau culoare la nivelul sânilor;
  • observi o iritație sau o erupție la nivelul sânului ori o modificare care face pielea să arate ca o coajă de portocală;
  • observi modificări de culoare, de consistență sau o scurgere la nivelul mamelonului ori retracția sfârcului;
  • la autopalpare, simți la nivelul sânului sau al axilei un nodul, o formațiune cu o consistență diferită de cea a țesutului normal.

Nu amâna momentul consultației, cu atât mai mult dacă știi că mama, sora sau bunica ta au fost diagnosticate cu cancer de sân.