In timpul procedurii, chirurgul ortoped face o incizie in sold, indeparteaza articulatia deteriorata a soldului si apoi o inlocuieste cu o proteza. Interventia dureaza, de obicei, intre 60 si 120 de minute si se realizeaza sub anestezie generala sau regionala. Pot exista cazuri in care sa se foloseasca rahianestezia (anestezia spinala). Tipul de anestezie se alege de catre medicul anestezist.
Operatia de inlocuirea a articulatiei soldului consta in indepartarea capului femural si inlocuirea lui cu o bila metalica sau ceramica. Cartilajul articular de la nivelul acetabulului este si el indepartat si inlocuit cu o componenta metalica hemisferica, acoperita de un plastic special (polietilena) sau ceramica. Componentele care formeaza proteza de sold pot fi sau nu atasate la os cu ajutorul unui ciment medical.
Conduita terapeutica si abordarea chirurgicala sunt stabilite de medicul chirurg ortoped in functie de statusul clinic al pacientului si de considerentele medicale. Fiecare abordare are propriile avantaje si dezavantaje unice, dar toate pot fi utilizate in siguranta si cu succes.
Protezarea de sold prin chirurgie robotica
Inlocuirea soldului prin chirurgie robotica imbunatateste precizia pozitionarii protezei. Folosind un model 3D virtual, robotul Mako permite personalizarea protezei pe anatomia fiecarui pacient.
Protezarea de sold prin chirurgie minim-invaziva
Chirurgia laparoscopica, minim-invaziva reprezinta o abordare mai putin invaziva si presupune realizarea a 1 sau 2 incizii mai mici pentru a efectua operatia.
Protezarea de sold prin chirurgie deschisa
O inlocuire traditionala a soldului implica o incizie lunga de cativa centimetri peste articulatia soldului. Evident, presupune o perioada de recuperare mai indelungata.
Pregatirea pentru operatia de inlocuire a soldului
Inainte de realizarea interventiei de inlocuire a soldului, chirurgul ortoped recomanda realizarea unui examen medical complet, inclusiv realizarea unui set complet de analize. Scopul este de a verifica daca starea de sanatate este favorabila realizarii operatiei si procesului de recuperare si de a exclude existenta oricarui tip de infectie (urinara, dentara sau tegumentara).
De asemenea, inainte de realizarea operatiei, pacientul este incuraj sa ramana cat de activ poate, deoarece intarirea muschilor din jurul soldului ajuta la recuperare. De obciei, in saptamanile si lunile dinaintea operatiei, se recomanda exercitiile usoare, cum ar fi mersul pe jos si inotul,