Artroplastia sau protezarea de sold este interventia chirurgicala obisnuita in ortopedie, care presupune inlocuirea articulatiei uzate sau deteriorate a soldului cu una artificiala, cunoscuta sub numele de implant sau proteza.
In timpul interventiei de inlocuire a soldului, medicul chirurg ortoped elimina partial sau in totalitate sectiunile deteriorate ale articulatiei soldului si le inlocuieste cu o proteza, construite de obicei din metal, ceramica si plastic foarte dur. Aceasta articulatie artificiala (proteza) ajuta la reducerea durerii si la imbunatatirea functiei motorii a pacientului.
Protezare partiala sau totala de sold?
Protezarea totala de sold presupune inlocuirea intregii articulatii a soldului si reprezinta si cea mai recomandata si utilizata interventie de inlocuire a soldului. In schimb, protezarea partiala de sold presupune, asa cum ne indica si numele, inlocuirea anumitor sectiuni deterioarate ale articulatiei soldului.
Adesea, inlocuirea partiala a soldului nu este alegerea optima, deoarece, spre deosebire de genunchi, care este format din trei compartimente distincte, articulatia soldului este alcatuita dintr-o bila (cap femural) si o mufa articulara.
Inlocuirea partiala a soldului (hemiartroplastie) presupune numai inlocuirea capului femural cu un cap femural protetic (bila metalica), care se va roti ulterior in interiorul orificiului natural osos. Priza naturala dintre cele doua este acoperita de cartilajul hialin care actioneaza ca un lubrifiant (scade frictiunea), un amortizor si ajuta la distribuirea stresului uniform in os. Bila metalica lucreaza impotriva acestui cartilaj hialin, care in timp se deterioreaza, fapt care duce la aparitia durerii. In schimb, artroplastia totala a soldului implica inlocuirea capului femural si implantarea unei cochilii protetice cu o captuseala din plastic, fapt care permite capului femural protetic sa se deplaseze intr-o priza protetica.