Structura piciorului uman este definita de: un arc longitudinal intern, un arc extern si un arc transversal. Nu exista insa un consens in ceea ce priveste valorile limita considerate normale ale acestor arcuri. Tocmai de aceea definitia clinica sau radiologica a piciorului plat nu este una riguroasa sau unanim acceptata.
Piciorul plat (pes planus) este caracterizat printr-o bolta plantara longitudinala aplatizata sau absenta si o suprafata mare de contact a plantei cu solul. Atunci cand asociaza si un valg al retropiciorului este denumit picior plat valg.
La examenul clinic al piciorului plat se constata:
- Atunci cand nu este in sprijin acesta are un aspect normal, fara prezenta nici unei diformitati fixe si cu pastrarea arcului longitudinal medial.
- In sprijin apare prabusirea arcului longitudinal intern, iar prin inspectia marginii mediale a piciorului se poate face incadrarea in cele trei grade de severitate:
- Gradul I: arc longitudinal aplatizat, dar prezent
- Gradul II: arc longitudinal absent
- Gradul III: arc longitudinal absent si marginea interna a piciorului convexa prin flexia plantara a capului astragalului
- La inspectia retropiciorului se apreciaza daca exista valg calcanean si se estimeaza pitch-ul calcanean
- La inspectia marginii externe a piciorului se pot constata concavitatea acesteia
- La inspectia marginii interne a piciorului se poate aprecia sediul prabusirii boltei
- Testul Jack (hiperextensia pasiva a halucelui cu pacientul in ortostatism) orienteaza clinic asupra sediului prabusirii boltei plantare.
- Extrem de importanta este determinarea amplitudinii miscarilor din articulatia gleznei si din cele ale tarsului
- Sunt obligatorii examinarea mersului si a eventualelor deformari angulare sau rotationale ale membrelor inferioare, in special genu valgum si torsiunea tibiala externa