Piciorul plat este considerat normal inaintea varstei de 4 ani. 96% din copii au picior plat suplu, nedureros, care se vindeca spontan, fara sa necesite vreun tratament. Totusi, daca piciorul este inca plat desi copilul a implinit varsta de 8 ani si se plange de durere sau oboseala la nivelul piciorului sau gambei se poate practica o procedura minim-invaziva (artroeresis).
“Nu vreau ca atunci cand va creste sa aiba picior plat, asa ca mine!” – este unul din motivele pentru care parintii vin cu copilul din proprie initiativa sau la recomandarea medicului de familie, pentru a vedea daca acesta are sau nu “platfus”. Desi pentru parinti piciorul plat este sinonim cu anormalitatea, 96% dintre copiii sub 4 ani au picior plat fiziologic, suplu, a carui forma se va modifica in cursul cresterii si implicit nu va necesita nici un tratament. Unul din 7 copii nu va dezvolta niciodata bolta plantara, acestea fiind formele familiale, cu transmitere genetica, a caror evolutie nu este influentata de tratament.
Picior plat flexibil sau rigid
De o mare importanta este clasificarea clinica, in picior plat flexibil sau rigid, aceasta clasificare fiind cea care da orientarea terapeutica:
- In peste 90% din cazuri se intalneste piciorul plat flexibil
- Formele de picior plat rigid (10%) sunt simptomatice si reprezinta de obicei expresia unei patologii asociate (coalitie tarsala, astragal vertical, artroze posttraumatice). In etiologia piciorului plat rigid pot fi implicate deformatii statice, deformatii articulare, deformatii de cauza neuromusculara, boli de colagen, etc.
Piciorul plat flexibil este considerat normal la copiii mici. Peste 90% dintre copiii sub 4 ani au picior plat flexibil deoarece bolta plantara se formeaza incepand cu varsta de un an pana la 6-8 ani, ca urmare a dezvoltarii oaselor piciorului si intaririi aparatului ligamentar pe masura ce copilul merge din ce in ce mai mult. Totusi, la unul din 7 copii bolta nu se va dezvolta, astfel incat 15% dinte adulti vor avea picior plat.
Cand ar trebui sa te ingrijorezi piciorul plat al copilului tau?
Cand un copil cu picior plat flexibil sta in picioare, bolta plantara se aplatizeaza sau dispare, pentru ca apoi sa reapara atunci cand sta in sezut sau pe varfuri.
Piciorul plat flexibil este frecvent nedureros si nu interfera cu mersul sau practicarea unor sporturi si ca urmare nu necesita vreun tratament.
Totusi, atunci cand piciorul este inca plat desi copilul a implinit varsta de 8 ani si se plange de durere sau oboseala la nivelul piciorului sau gambei trebuie consultat medicul ortoped pediatru pentru o examinare completa si stabilirea tratamentului. Foarte rar, cand metodele de ortezare si/sau kinetoterapie nu au dat nici un rezultat, este nevoie de o interventie chirurgicala.
Important de stiut
- Piciorul plat are transmitere genetica. Nu se vindeca spontan sau prin tratament, insa nu trebuie sa constituie un motiv de ingrijorare pentru parinti, intrucat doar 2% din purtatorii de picior plat vor avea un picior plat dureros.
- Piciorul plat se intalneste la 96% din copii sub 4 ani, in imensa majoritate este suplu, se vindeca spontan si nu necesita tratament. Nu se pune diagnosticul de picior plat inaintea varstei de 4 ani.
- Copilul trebuie sa achizitioneze (sa invete) mersul in casa descult, iar mersul afara se va face folosind o incaltaminte usoara si cu talpa flexibila pentru a da posibilitate plantei sa ruleze. In sezoanele calde este foarte benefic mersul descult pe iarba sau pe nisip.
- Sustinatoarele plantare (talonetele) nu aduc niciun beneficiu, determina un mers greoi, dificil si in acelasi timp impiedica adancirea boltii plantare, favorizand aparitia piciorului plat.
- Acelasi lucru este valabil si in cazul ghetelor ortopedice cu carambul inalt si recomandate pentru “a tine glezna”, fara o argumentaie medicala, dar care in realitate permanentizeaza laxitatea articulatiei.
- Totusi, atunci cand piciorul este inca plat desi copilul a implinit varsta de 8 ani si se plange de durere sau oboseala la nivelul piciorului sau gambei trebuie consultat medicul ortoped pediatru pentru o examinare completa si stabilirea tratamentului. Foarte rar, cand metodele de ortezare si/sau kinetoterapie nu au dat nici un rezultat, este nevoie de o interventie chirurgicala care se efectueaza minim-invaziv (artroeresis).