In fiecare an, Ziua Mondiala a astmului este marcata in intreaga lume in prima zi de marti a lunii mai. Evenimentul, organizat de catre Initiativa Globala pentru Astm (Global Initiative for Asthma – GINA), are ca obiectiv cresterea nivelului de constientizare asupra astmului si imbunatatirea gradului de ingrijire si tratament pentru aceasta boala.
Tema pentru 2019 este: STOP Astm. Acronimul din limba engleza face referire la modalitatile prin care se poate controla boala la nivelul populatiei si poate fi tradus dupa cum urmeaza: S (Evaluarea Simptomelor), T (raspunsul la Testul de control al astmului), O (Observarea), P (Potrivirea/ ajustarea permanentaa tratamentului).
Ziua Mondiala a astmului a fost marcata pentru prima data in 1998, in peste 35 de tari.
Potrivit Global Asthma Report 2018, la nivel mondial, 339 milioane de persoane sufera de astm si se estimeaza ca pana in anul 2025, 400 de milioane de persoane vor suferi de aceasta afectiune. Astmul este cauzat de alergii in peste 50% dintre cazuri la adulti si 80% la copii, se arata in raport.
Potrivit datelor publicate de Institutului National de Sanatate Publica, in Romania, incidenta astmului are tendinta ascendenta, inregistrandu-se, in fiecare an 1,5 cazuri noi de boala la 1000 de persoane. Conform statisticilor, 1 din 20 de copii de varsta scolara poate suferi de astm. La populatia generala, prevalenta astmului bronsic in Romania este estimata la 4 - 6 %, arata datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Desi nu poate fi vindecat, simptomele astmului pot fi controlate prin tratament adecvat.
Afla mai multe:
Astmul: cauze si factori declansatori
Astmul: metode de testare si diagnostic
Astmul: tratamentul medicamentos
Astmul: poti obtine controlul!
Astmul: 10 intrebari frecvente
Surse de informatie: