Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Testarea pentru infectia cu streptococ de grup B

Testarea pentru infectia cu streptococ de grup B

Streptococul de grup B sau streptococul agalactiae este o bacterie care poate fi gasita la nivelul vaginului sau rectului unei femei gravide.

Femeile la care testul este pozitiv sunt purtatoare, adica sunt colonizate cu streptococ de grup B. Rata de colonizare vaginala este de 10-30%, indiferent daca femeia este insarcinata sau nu.  Aceasta colonizare este de obicei asimptomatica sau se poate manifesta sub forma unei vaginite care dispare cu tratament.

O mama poate transmite infectia copilului in timpul nasterii. Aproximativ 1 din 200 de copii ai caror mame sunt purtatoare de streptococ de grup B si care nu sunt tratate cu antibiotic, va dezvolta la randul lui semnele si simptomele infectiei cu streptococ de grup B.

Exista un risc crescut pentru copil de a face infectia cu streptococ de grup B?

O mama are un risc crescut de a naste un copil cu infectie cu streptococ de grup B daca exista urmatorii factori favorizanti:

  • ruptura prematura a membranelor cu 18 ore sau mai mult inaintea nasterii
  • febra in timpul travaliului
  • travaliul prematur – inainte de 37 saptamani
  • infectie urinara in sarcina cu streptococ de grup B
  • nastere anterioara a unui copil cu infectie cu streptococ de grup B

In acest caz medicul obstetrician va recomanda tratamentul cu antibiotic pentru a preveni infectia la copil.

Cum va afecta copilul infectia cu streptococ de grup B?

La nou-nascut streptococul de grup B produce doua tipuri de infectii: timpurii si tardive.

  • Infectiile timpurii apar incepand de la cateva ore de la nastere pana la 7 zile, iar manifestarile sunt cele ale unei septicemii care se poate asocia cu meningita si pneumonie. Nou-nascutii cu infectii timpurii sunt tratati in acelasi mod ca mamele, cu tratament intravenos cu antibiotic.
  • Infectiile tardive apar dupa 7 zile pana la 3 luni de la nastere, mai frecvent sub forma de meningita.

Cum poate fi protejat copilul impotriva infectei cu Streptococul de grup B?

Specialistii recomanda testarea tuturor femeilor in saptamanile de sarcina 35-37 in vederea depistarii portajului vaginal si rectal de streptococ de grup B.

Daca testul este pozitiv si ai un risc crescut de a naste un copil cu infectie cu Streptococ de grup B, medicul iti va recomanda un tratament intravenos cu antibiotic imediat ce travaliul a inceput sau membranele s-au rupt. Antibioticul trebuie administrat cu cel putin doua ore inainte de nasterea copilului si la fiecare patru ore pe toata durata travaliului. 

Antibioticele administrate inainte ca travaliul sa inceapa nu sunt eficiente in a preveni transmiterea infectiei, deoarece bacteria traieste in mod natural in tractul gastrointestinal si poate sa recolonizeze vaginul odata ce tratamentul se incheie. In plus, o femeie poate avea un test pozitiv la un moment dat si negativ ulterior. De aceea este important pentru toate femeile gravide sa fie testate intre saptamanile 35-37 de sarcina, cu ocazia fiecarei noi sarcini. Studiile au aratat ca testarea cu 5 saptamani inainte de nastere este cel mai precis mod de a prezice care este statusul de infectie cu streptococ de grup B la momentul nasterii.