Vitamina B12 este esentiala pentru unele dintre cele mai importante functii ale organismului, cum ar fi formarea celulelor rosii din sange (eritrocite), sinteza ADN-ului, functionarea nervilor si mentinerea functiei cognitive. Medicii nu testeaza in mod obisnuit nivelul de vitamina B12, astfel incat deficitul de vitamina B12 poate trece neobservat. In timp, deficitul de vitamina B12 poate provoca anemie, leziuni ale nervilor si poate chiar afecta memoria si rationamentul.
Deficitul de vitamina B12 poate fi, insa, usor de evitat. Cel putin asa sustine Stacey Nelson, specialist in nutritie la Spitalul General din Massachusetts, afiliat Universitatii Harvard: "Important este sa recunosti pericolul si sa iei masurile necesare pentru a evita dezvoltarea deficitului de vitamina B12".
Cum functioneaza vitamina B12?
Vitamina B12 este o vitamina solubila in apa care se gaseste in mod natural in produsele animale. De asemenea, ea se gaseste si in anumite alimente fortificate, suplimente alimentare si medicamente.
Atunci cand consumi carne, peste, oua sau produse lactate, vitamina B12 este eliberata din proteine alimentare de acidul clorhidric si enzimele din stomac. Pe de alta parte, Vitamina B12 sintetica adaugata in alimentele imbogatite se afla deja in aceasta forma eliberata (libera). Odata eliberata, vitamina B12 se combina cu un factor intrinsec - o substanta secretata de celulele stomacului - care ii permite sa fie absorbita in intestinul subtire.
Care este cantitatea de vitamina B12 recomandata?
Doza zilnica recomandata de vitamina B12 este de 2,4 micrograme pentru majoritatea adultilor – persoanele cu varste peste 14 ani. Exista si categorii de persoane care au nevoie de o doza putin mai mare:
- Femeile insarcinate - 2,6 micrograme
- Lauzele si femeile care alapteaza - 2,8 micrograme
Simptomele deficitului de vitamina B12
Corpul uman stocheaza in ficat timp de mai multi ani vitamina B12, astfel ca nivelurile scazute sunt rare. Scaderea nivelului de vitamina B12 este mai frecventa la persoanele varstnice, persoanele infectate cu HIV si la persoanele vegane.
Daca ai unele dintre simptomele de mai jos si, mai ales, daca ai un numar scazut de eritrocite, trebuie sa consulti medicul pentru testarea nivelului de vitamina B12.
Deficitul de vitamina B12 poate ramane neobservat deoarece multe dintre simptome - oboseala, slabiciune, constipatie, pierderea poftei de mancare si scaderea in greutate – se aseamana cu simptomele unor boli minore sau afectiuni cronice.
Alte simptome ale deficientei B12, cum ar fi amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor, sunt, de asemenea, frecvente la persoanele cu diabet zaharat si hernie de disc cervicala.
Au risc crescut de deficit de vitamina B12:
Persoanele care au 50 de ani sau mai mult. Pe masura ce inaintam in varsta, celulele stomacului devin mai putin eficiente si secreta mai putin acid clorhidric, ceea ce inseamna ca absorb o cantitate mai mica de vitamina B12. Persoanele peste 50 de ani ar trebui sa obtina doza zilnica recomandata consumand alimente fortificate cu vitamina B12 sau luand un supliment de vitamina B12. Suplimentarea cu 25-100 micrograme pe zi s-a dovedit utila in mentinerea nivelurilor de vitamina B12 la persoanele in varsta, sustin expertii de a Mayo Clinic.
Persoanele care sufera de afectiuni gastrointestinale, cum ar fi boala celiaca sau boala Crohn sau care au suferit o operatie de micsorare a stomabului. Si aceste persoane pot secreta prea putin acid clorhidric sau factor intrinsic pentru a absorbi cantitatea necesara de vitamina B12.
Persoanele vegane. In cazul in care ai renuntat la toate produsele de origine animala, trebuie sa iei in considerare utilizarea cerealelor fortificate sau administrarea unui supliment de vitamina B12. Este deosebit de important ca femeile insarcinate vegane si cele care alapteaza sa discute cu medicul ginecolog despre aportul adecvat de vitamina B12 atat pentru sanatatea lor, cat si a copiilului. Bebelusii care nu primesc necesarul de vitamina B12 pot dezvolta deficienta si pot suferi leziuni neurologice permanente.
Persoanele care iau anumite medicamente. Doua tipuri de medicamente pentru ulcer si reflux gastric - inhibitori ai pompei de protoni, cum ar fi omeprazolul si lansoprazolul, si blocantii H2 precum cimetidina, famotidina si ranitidina – inhiba eliberarea cantitatii necesare de acid gastric pentru a elibera vitamina B12 din alimente.
Persoanele cu anemie pernicioasa. Aceasta afectiune autoimuna deregleaza capacitatea stomacului de a produce factor intrinsec, pentru absorbtia vitaminei B12.
Deficitul de vitamina B12 poate fi prevenit!
Daca te numeri printre categoriile de persoane aflate la risc de a dezvolta deficit de vitamina B12, poti lua in calcul urmatoarele masuri de protectie:
- Suplimente alimentare. Discuta cu medicul nutritionist despre administrarea suplimentelor de vitamina B12!
- Alimente imbogatite. Multe cereale pentru micul dejun si produse din soia sunt fortificate cu B12
- Pasta de dinti fortificata cu vitamina B12. Pasta de dinti Sante elibereaza vitamina B12 in sange prin membranele mucoase din cavitatea bucala
- Preparate injectabile. Daca ai efectuat o interventie chirurgicala la nivelul stomacului pentru reducerea greutatii sau ai anemie pernicioasa, boala celiaca sau boala Crohn, este posibil sa iti fie recomandate injectii cu vitamina B12.