Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Scanarile CT duc la aparitia cancerului?

Scanarile CT duc la aparitia cancerului?

Pentru barbatii mai in varsta, riscul cauzat de scanarile CT pentru diagnosticare este relativ scazut.

Conform unei estimari, americanilor li se fac peste 70 de milioane de scanari CT pe an. Aceasta cifra ridica un semn de intrebare: Scanarile expun oamenii la raze X, iar aceasta asa-numita radiatie ionizanta poate deteriora celulele si poate duce in cele din urma la cancer. Dar pentru barbatii in varsta, scanarea CT nu prezinta un risc mai mare comparativ cu beneficiile scanarii pentru diagnosticare.

„Riscul legate de iradiere la oricine cu varsta peste 65 de ani din cauza unei scanari CT de diagnosticare a toracelui sau abdomenului este neglijabil spre zero” afirma Dr. Dushyant V. Sahani, conferentiar universitar la Scoala Medicala Harvard si director al sectiei de imagistica CT la Spitalul General din Massachusetts. „Dozele sunt foarte mici si timpul necesar dezvoltarii cancerului poate fi de 20 de ani sau mai mult.”

Cu toate acestea, ar trebui sa faci doar scanarile necesare si sa alegi alternative care nu implica expunerea la radiatii, atunci cand este posibil.

Radiatiile CT si cancerul

Cunostintele noastre privind pericolele iradierii provin de la studiile asupra supravietuitorilor bombardamentelor atomice din Japonia. Oamenii de stiinta calculeaza riscul de cancer pe baza cantitatii de radiatii la care au fost expusi supravietuitorii si pe baza numarului de persoane care au dezvoltat ulterior cancer.

Doza de radiatii primita la fiecare scanare de diagnosticare este masurata in milisiverti (mSv). Noi suntem cu totii expusi unei anumite cantitati de radiatii naturale de la soare, de la pamant si chiar de la anumite substante chimice naturale din organism. Radiatiile de fond naturale medii din SUA sunt de 3,7 mSv pe an. O simpla radiografie toracica (doua vizualizari) expune o persoana la o medie de 0,01 mSv, sau aproximativ cantitatea de radiatii pe care o primesti intr-o zi dintr-un mediu natural.

Dozele CT sunt mai mari. Expunerea de la un CT toracic standard este de 7 mSv. Cu toate acestea, Dr. Sahani remarca, folosind utilizarea inteligenta a scanerelor moderne pentru reducerea la minimum a dozei, ca expunerea reala se poate apropia de 4 mSv. Un CT de 15 secunde, cu doza redusa, pentru verificarea cancerului pulmonar nediagnosticat, implica doar 1,5 mSv.

Cat de mult este prea mult?

Cu cat mai multe scanari faci, cu atat mai mare este expunerea pe durata vietii si, prin urmare, cu atat mai mare este riscul. Colegiul American de Radiologie recomanda limitarea expunerii la radiatii pentru diagnosticare pe durata vietii la 100 mSv. Aceasta valoare este egala cu 10.000 de radiografii toracice sau pana la 25 CT toracice.

Pe durata tratamentului pentru diferite afectiuni cronice, inclusiv cancerul, ai putea acumula suficiente CT pentru a atinge limita de 100 mSv. Aceasta deoarece ingrijirea poate necesita scanari de urmarile repetate pentru a stabili cat de bine functioneaza tratamentul si pentru a identifica recurenta cancerului. In acest caz, tratarea cancerului existent depaseste riscul implicat de scanarile CT.

Care este riscul tau?

Zonele corpului unde cancerul datorat CT este cel mai probabil sa apara sunt toracele, abdomenul si pelvisul, unde celulele cu dezvoltare rapida sunt mai vulnerabile la radiatii. Riscul pe toata durata vietii datorat unei singure scanari CT abdominale este calculat la 0.05% sau de 1 la 2.000 de a dezvolta cancer. Acum ia in calcul faptul ca riscul pe toata durata vietii de a muri de cancer, indiferent de cauza sa, este de circa 1 la 4 si creste odata cu varsta. Riscul adus in plus de CT este insignifiant, cu putin peste procentul de fond.

Motivul este ca daca iti faci CT la varsta a doua si mai tarziu, poate fi nevoie de zeci de ani pentru ca expunerea la radiatii sa aiba ca rezultat cancerul. Pe de alta parte, un copil sau adult tanar are suficienti ani de viata inainte in care radiatiile de la CT repetate sa poata duce la aparitia cancerului.

Desi beneficiile CT la barbatii adulti, in special la cei de peste 50 de ani, pot depasi riscurile, nimeni – nici macar un barbat de 70 sau 80 de ani – nu ar trebui sa faca CT fara un motiv intemeiat. „Intotdeauna trebuie sa fim precauti atunci cand este vorba de radiatiile ionizante” afirma Dr. Sahani. „Daca nu ai nevoie de mai mult, de ce sa o faci?” Fa doar scanarile de care ai nevoie, intr-o unitate imagistica de diagnosticare moderna, care foloseste doar doza necesara.

Riscul de deces pe toata durata vietii la 1.000 de persoane

 

Cauza decesului

Decese la 1.000 de persoane

Cancer care nu are legatura cu expunerea la radiatii

228

Accident de vehicul cu motor

12

Traiul alaturi de un fumator

10

Expunerea la un nivel mediu de gaz radon in casele din SUA

3

Inecul

0.9

Un scan CT abdominal

 0.5 (1 la 2,000)

 Surse frecvente de expunere la radiatii

 

Expunere

Doza

Radiografie dentara

0,005 mSv

Radiografie toracica

0,01 mSv

CT la cap

2 mSv

Expunere la radiatii de fond medie in SUA (anuala)

3,7 mSv

CT toracic

4–7 mSv

CT abdominal

8 mSv