Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Rolul tehnicianului imagist. Tot ce trebuie sa stii despre el inainte de a face RMN sau CT

Rolul tehnicianului imagist. Tot ce trebuie sa stii despre el inainte de a face RMN sau CT
Daca ai primit recomandarea de CT (Computer Tomograf) sau RMN (Rezonanta Magnetica), informatiile de mai jos sigur iti vor fi de folos. Urmeaza sa afli tot ce ai nevoie sa stii despre echipa care are grija ca investigatia sa decurga in siguranta.

Materialul ofera explicatii in detaliu despre cine este tehnicianul imagist, care este rolul lui si de ce sa ai incredere in el pentru ca, de regula, investigatiile imagistice de tip CT si RMN cad in sarcina lui, nu a medicului radiolog. Pentru raspunsuri cat mai clare, am realizat interviul cu ajutorul prof. dr. Florin Birsasteanu, medic primar Radiologie si Imagistica medicala, lider medical al diviziei de imagistica din retea.

Cine este tehnicianul imagist

Tehnicianul imagist are un rol important in echipa de imagistica si se ocupa de partea de achizitie a imaginilor. Mai exact, de investigatia propriu-zisa. El este, de altfel, prima persoana pe care o intalnesti atunci cand intri in sala cu aparatul de imagistica, dar si acea voce care iti da indicatii in timpul investigatiei. Adica este alaturi de tine pe toata perioada procedurii. Medicul radiolog intervine doar atunci cand cazul este mai complex sau daca tehnicianul are nevoie de ajutor.

Astfel, tehnicianul imagist:

  • Preia pacientii.
  • Urmareste cu precizie recomandarile medicului cu privire la ce zone ale corpului trebuie investigate.
  • Pregateste pacientii si le ofera toate informatiile si toate raspunsurile de care acestia au nevoie astfel incat sa fie relaxati in timpul investigatiei.
  • Ajuta pacientii sa se aseze in apparat, se asigura ca sunt pozitionati corect si ca zonele care nu trebuie investigate sunt protejate.
  • Le ofera pacientilor casti, care au un microfon atasat, pentru a putea comunica in permanenta. In plus, castile protejeaza urechile de sunetul pe care aparatul il produce atunci cand functioneaza.
  • Vorbeste cu pacientii in timpul investigatiilor atunci cand este cazul.
  • Manevreaza consola si se asigura ca achizitiile sunt facute corespunzator.
  • Colaboreaza cu radiologii care interpreteaza imaginile pentru a stabili daca este nevoie de imagini suplimentare.

Tehnicianul imagist este, practic, interfata retelei noastre imagistice cu pacientii. Este omul care preia pacientii și ii pregateste pentru investigatie. De cele mai multe ori, tehnicianul imagist este si cel care administreaza substanta de contrast.”, spune prof.dr. Florin Birsasteanu.

Din punct de vedere profesional, tehnicianul imagist este foarte bine pregatit si trebuie sa se asigure ca imaginile achizitionate sunt suficient de clare si corecte astfel incat medicul radiolog sa le poata interpreta. Deci are un rol extrem de important.

„Este acea persoana inalt instruita care are abilitatea profesionala de a lucra cu aceste aparate de inalta performanta, in general CT si RMN. Tehnicianul imagist parcurge o etapa destul de lunga de formare si ajunge sa cunoasca foarte bine principiile fizice de formare a imaginii, cunoaste foarte bine sistemele de operare a aparatelor, cunoaste totul despre aparat in asa fel incat, sub indrumarea medicului, sa le poata folosi cu un randament maxim in a genera o investigatie de calitate.”, completeaza prof. dr. Birsasteanu.

Interpretarea imaginilor și rolul diagnosticului imagistic

Sigur ramane totusi intrebarea: „Dar de ce nu este acolo si medicul radiolog?”  

Raspunsul este unul cat se poate de simplu si de clar: in cadrul unui CT sau RMN, interactiunea dintre pacient si medicul radiolog este minima sau chiar inexistenta uneori. Tehnicianul imagist este responsabil de obtinerea imaginilor, in timp ce rolul medicului este acela de a studia apoi in amanunt aceste imagini, de a analiza cu atentie eventualele modificari si de a realiza o interpretare ce se va regasi ulterior in rezultatul pe care pacientul il primeste. Programul medicului radiolog nu se suprapune intotdeauna cu orarul investigatiilor pe aparatele respective. In plus, specialistul are nevoie de anumite conditii pentru o interpretare corespunzatoare, dar și de timp pe care sa il dedice analizarii imaginilor. Uneori, acest lucru inseamna multe ore de interpretare si asta pentru ca sunt mii de poze care trebuie vizualizate.

In cele din urma, medicul radiolog pune un diagnostic imagistic, deci o interpretare a datelor oferite de tehnicianul imagist. Asa cum ii spune numele, diagnosticul imagistic inseamna o concluzie a imaginilor vazute si interpretate, pe care pacientul o primeste in aplicatia de pe site, pe mail sau o poate ridica de la receptie, daca asa isi doreste.

Atentie, acesta nu este diagnosticul final. Foarte multi pacienti nu inteleg de ce ar trebui sa mai mearga la medicul care i-a trimis dupa ce au facut investigatia. Este important de retinut ca diagnosticul final il pune doar medicul clinician care a recomandat CT-ul sau RMN-ul respectiv in urma acestor investigatii, a anamnezei si a altor analize recomandate. Abia apoi poate da tratamentul potrivit.

 

 

Surse de informare:
Clevelandclinic.org
Uclahealth.org
Medlineplus.gov
Text: Monica Radulescu, Senior Medical Editor

Cere o progamare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.