Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Recuperarea respiratorie a pacientilor dupa infectia COVID-19

Odata ce un pacient se recupereaza de COVID-19, continua calatoria pentru redobandirea sanatatii plamanilor. Cercetarile realizate pana la ora actuala arata ca majoritatea pacientilor vindecati isi recapata aproape in totalitate functia pulmonara, insa exista si cazuri in care aceasta functie este redobandita partial. In aproape toate cazurile, insa, este recomandat un program complet si complex de recuperare, bazat pe miscare si practicarea de exercitii usoare de intarire a musculaturii, odihna suficienta, alimentatie echilibrata.

Virusul COVID-19, ca si alte virusuri respiratorii inrudite, are ca poarta de acces in organism calea aeriana. Astfel, aparatul respirator este si cel mai expus. Vorbim de o afectare la toate nivele, atat la nivelul cailor respiratorii inalte (cai nazale, faringe, laringe, trahee) – cel putin la inceput, in perioada de infectare si de raspandire a virului in organism, cat si la nivelul cailor respiratorii joase (bronhii, bronhiole, plamani) – unde virusurile se multiplica si produc cele mai grave afectari, implicit complicatii.

Consecintele acestei viroze se exprima la nivelul organelor care sunt si cele mai afectate - in prima faza, plamanii si caile respiratorii joase, unde virusul se multiplica. Ulterior, intervine afectarea tuturor organelor, in special a celor mai dependente de oxigenul din sangele arterial – creier, muschi si organele interne. Acest lucru se intampla ca urmare a afectarii functiei respiratorii si scaderii capacitatii de difuziune a oxigenului din aerul inspirat, dar si a scaderii continutului de oxigen din sange (saturatia de oxigen). Asa se explica, pe de-o parte simptomatologia pacientilor in perioada dezvoltarii virozei si, pe de alta parte, consecintele/efectele pe termen lung dupa infectia COVID-19.

Cele mai comune simptome resimtite dupa infectia COVID-19

Cei mai multi pacienti care au trecut prin infectie COVID-19 se plang de mialgii – dureri musculare difuze, cu afectarea functionala variabila a articulatiilor, asociata sau nu de amorteli/furnicaturi (parestezii), oboseala musculara si astenie. Un numar semnificativ de persoane vindecate acuza simptome ca: dureri de cap (cefalee), ameteli (vertij), depresie, anxietate etc.  

Persoanele care au avut forme mai grave de boala si care au necesitat spitalizare cu/fara sustinere respiratorie, cu afectarea variabila a functiei ventilatorii, acuza adesea post-infectie COVID scaderea capacitatii respiratorii, dificultati de adaptare la efort fizic mic si mediu, dificultati functionale diverse care implica oboseala instalata rapid.

Toti acesti pacienti trebuie sustinuti si ajutati sa-si recupereze complet sanatatea, adica sa-si recupereze integral capacitatea functionala, prin programe personalizate de recuperare. Pe langa recastigarea integrala a functiei respiratorii, aceste programe urmaresc si recastigarea integrala a capacitatii de efort, astfe incat sa permita reinsertia completa in viata de zi cu zi. Aceste programe de reabilitare respiratorie reduc dificultatile de respiratie, amelioreaza simptomele, usureaza anxietatea si depresia si scad incidenta complicatiilor. Reabilitarea respiratorie este disponibila in Centrul de recuperare medicala din cadrul Policlinicii Sun Plaza din Bucuresti.

Reabilitarea respiratorie ofera numeroase beneficii

Persoanele cu probleme pulmonare deseori tusesc si produc mai multa sputa decat de obicei. Este important ca aceasta sputa sa fie indepartata din plamani pentru a imbunatati respiratia, pentru a preveni infectiile toracice si pentru a reduce atacurile de tuse. Prezenta sputei in plamani poate agrava simptomele respiratorii. Excercitiile si tehnicile de respiratie reprezinta o modalitate de a elimina sputa aceasta sputa.

Controlul respiratiei poate ajuta, de asemenea, atunci cand persoana simte ca ramane fara aer, sentiment care adesea, este insotit de frica, anxietate si panica. In aceste moment, este esential ca pacientul sa isi pastreze, pe cat posibil, calmul pentru a-si putea gestiona cat mai eficient respiratia.

 „Practica respiratiei profunde simple nu trebuie subestimata. Majoritatea oamenilor folosesc doar o mica parte din capacitatea pulmonara. Prin cresterea lungimii inhalarilor si expiratiilor, se poate creste capacitatea pulmonara si se poata intari respiratia, ceea ce imbunatateste schimbul de oxigen si dioxid de carbon, imbunatatind in cele din urma capacitatea pulmonara”, explica kinetoterapeutul Ciprian Gospodin.

Evaluarea - primul pas al programul de reabilitare respiratorie

Evaluarea fiecarui pacient care a trecut prin infectie COVID-19 se face de catre medicul specialist recuperationist, care ia in calcul urmatorii indicatori: sechelele functionale post-Covid-19, simptomatologia clinica si bolile asociate - pe care pacientul le avea anterior sau care s-au reactivat/agravat pe parcursul infectiei.

Pasul 2 al programul de reabilitare respiratorie consta in punerea in practica a programul recuperator si presupune imbinareatuturor mijloacelor terapeutice de care dispune specialitatea de fiziokinetoterapie si recuperare medicala:

  • Oxigenoterapia hiperbara –imbunatateste incarcarea cu oxigen a aerului inspirat si, implicit, saturatia cu oxigen a sangelui arterial, ameliorand nivelul de oxigenare al tuturor organelor, inclusiv creier si muschi
  • Programe kinetice adaptate si personalizate - urmaresc sa anterneze si sa imbunatateasca in primul rand functia respiratorie, devoltand elasticitatea cutiei toracice, intarind muschii respiratori – mai ales diafragma si peretele abdominal, generand modele noi de respiratie – adaptate particularitatilor fiecarui pacient – care sa-i puna in valoare integral resursele anatomo-functionale
  • Proceduri electroterapice cu efect antialgic, antiinflamator la nivel local si regional, ca si efect reflex la distanta si general

Totodata, in Centrul de recuperare medicala din Policlinica Sun Plaza, pacientii sunt reevaluati periodic si programul recuperator se adapteaza permanent in functie de evolutia fiecarei persoane,

Consultanti:
Prof .univ. dr. Elena Luminita Sidenco, medic primar Recuperare, medicina fizica si balneologie
Ciprian Gospodin, kinetoperapeut
Alice Gospodin,  kinetoterapeut

Surse:
www.cedars-sinai.org
www.hopkinsmedicine.org
www.enderley.nhs.uk
www.firstpost.com
www.verywellhealth.com