Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Protejarea pielii

Protejarea pielii

Singurul si cel mai important lucru pe care il poti face pentru a-ti proteja pielea este sa reduci gradul de expunere la soare. Asta inseamna sa folosesti crema de protectie solara, sa porti imbracaminte protectoare si sa limitezi timpul petrecut in aer liber, atunci cand soarele este foarte puternic. In plus, exista masuri pe care le poti lua pentru a gestiona problemele legate de imbatranirea pielii care variaza de la uscaciune pana la riduri. Pentru a pastra aspectul pielii cat mai frumos, poarta-te delicat cu pielea,  hidrateaz-o si mergi imediat la medic daca observi vreo schimbare la nivelul pielii.

Desi razele ultraviolete (UV) ale soarelui sunt de departe factorul cel mai important care determina deteriorarea pielii, exista si alti factori care pot contribui la asta. Iata o trecere in revista a pericolelor cheie (incepand cu razele de soare) si ce putem face in privinta acestora.

Deteriorarea pielii produsa de soare

Deteriorarea pielii produsa de soare este responsabila de fotoimbatranire, principala cauza a deteriorarii pielii pe masura ce inaintezi in varsta.  Pentru amatorii de stat in aer liber, protectia impotriva razelor de soare nu este o sarcina usoara. Alegerea atenta a cremei de protectie solara si aplicarea adecvata a acesteia pot ajuta foarte mult  la prevenirea deteriorarii viitoare a pielii. De asemenea, este important sa porti palarie de soare si alte articole de imbracaminte, atunci cand stai in aer liber la soare. Alege o palarie cu boruri largi, de aproximativ cinci pana la sapte centimetri, care sa faca umbra la nivelul gatului, nasului si urechilor (o sapca de baseball nu este de ajuns). De asemenea, poarta haine cu tesatura deasa, cu maneci lungi si pantaloni lungi. Cauta firme care produc imbracaminte speciala pentru protectie solara.

Chiar si cea mai stricta utilizare a unei creme de protectie solara si purtarea unor haine protectoare nu sunt la fel de eficace ca minimizarea in primul rand a expunerii la razele UV periculoase. Razele soarelui sunt foarte puternice intre orele 10.00 si 14.00, asa ca daca doresti sa petreci timp in aer liber, fa asta dimineata devreme sau dupa-amiaza tarziu. Stai la umbra atunci cand ai ocazia si ai grija ca razele de soare sunt reflectate si de apa, nisip si zapada (in timpul iernii).

De asemenea, ai grija si de protectia copiilor sau nepotilor tai. Cele mai multe leziuni provocate de expunerea la soare care cauzeaza in final cancer de piele, apar timpuriu in viata.

Evita sa stai la soare intre orele 10.00 si 14.00, atunci cand razele soarelui sunt foarte puternice.

Medicamente

Daca iei anumite medicamente, expunerea la soare poate provoca daune suplimentare pielii. Astfel de medicamente, denumite fotosensibilizante, cresc sensibilitatea la radiatiile UV. Reactiile includ: piele extrem de  rosie, urticarie, inflamatie si piele descuamata, cu senzatia de mancarime. De asemenea, pot aparea cataracta, deteriorarea vaselor de sange si scaderea imunitatii.

Unele dintre aceste medicamente, cum ar fi medicamentele de inima, sunt mai frecvent folosite de oameni pe masura ce inainteaza in varsta. Este important sa discuti cu medicul tau pentru a vedea daca vreunul dintre medicamentele pe care le iei  ar putea provoca fotosensibilitate.

Medicamente care provoaca fotosensibilitate:

  • Medicamentele pentru acnee: acitretinul (Soriatane), isotretinoin (Accutane)
  • Antibioticele: ciprofloxacina (Cipro, Proquin), doxiciclina (Oracea, Vibramycin), sulfametoxazol (Gantanol), sulfametoxazol si trimetoprim (Bactrim, Septra), tetraciclina (Achromycin)
  • Antihistaminicele: difenhidramina (Benadryl)
  • Medicamentele pentru chimioterapie: 5- fluorouracil (Carac, Efudex, Fluoroplex), dacarbazina (DTIC-Dome)
  • Medicamentele pentru diabet zaharat: clorpropamida (Diabinese), gliburida (Diabeta, Glynase, Micronase)
  • Diureticele: furosemid (Lasix), hidroclorotiazida (Hydrodiuril)
  • Medicamentele pentru inima: amiodarona (Cordarone), diltiazem (Cardizem, Dilacor, Tiazac), nifedipina (Procardia)
  • Calmantele: naproxen (Aleve, Naprosyn), piroxicam (Feldene)
  • Medicamentele psihiatrice: clorpromazina (Thorazine), desipramina (Norpramin), imipramina (Tofranil)

Radiatii infrarosii

O cauza mai putin intalnita a deteriorarii pielii o reprezinta expunerea la radiatiile infrarosii (caldura). Nu este o cauza majora a deteriorarii pielii, dar cercetatorii considera ca s-ar putea adauga la efectele razelor UV. Unele expuneri pot aparea la locul de munca, cum ar fi cazul unui bucatar care preia comenzi rapide si care sta toata ziua in apropierea unei sobe fierbinti sau in fata lampilor de caldura cu radiatii infrarosii. De asemenea, aceste tipuri de lampi sunt folosite pentru tratamentul unor leziuni musculare sau pentru a calma durerea si rigiditatea articulatiei cauzate de artroza.

Fumat

Fumatul este recunoscut de mult timp drept cauza a ridurilor. Expunerea la fumul de tigara scade fluxul sanguin din  vasele mici, putand deteriora tesutul conjunctiv, care este esential pentru aspectul  neted al pielii. Fumatul este de asemenea asociat cu pierderea elasticitatii pielii. In plus, fumul de tigara este fototoxic – asta inseamna ca devine mai nociv in prezenta razelor UV si provoaca mai multe leziuni celulelor pielii decat ar provoca separat fumul de tigara sau razele UV. Cel mai rau lucru pe care il poti face pentru piele este sa fumezi la plaja!

Ridurile cauzate de fumat pot sa nu apara timp de un deceniu, dupa primul fum, dar daunele apar cu fiecare tigara fumata.

Un studiu realizat in 2013 pe 79 de perechi de gemeni identici, dintre care doar unul dintre gemeni fuma (sau a fumat cel putin cu cinci ani mai mult decat celalalt), a relevat diferente izbitoare la nivelul fetelor lor. Un grup de evaluatori care nu stiau care dintre gemeni era  fumator au dat cele mai mici punctaje gemenilor fumatori in ceea ce priveste cearcanele, cutele nasolabiale, gusa si ridurile buzei superioare.  Avand in vedere cat de daunator este fumatul, nu doar pentru piele, cat si pentru restul corpului, cea mai sanatoasa alegere este sa nu mai fumezi. Daca vrei sa renunti la fumat,  grupurile de sprijin, guma si plasturii cu nicotina si medicamentele de tipul bupropionul (Zyban) si vareniclinei (Champix) pot fi instrumente importante pentru a reusi.

Substante iritante

Pe masura ce inaintezi in varsta, pielea  devine mai subtire si nu se mai vindeca la fel de usor, asa ca ai grija cum folosesti sau lucrezi cu substantele iritante. Substantele care sunt foarte acide sau alcaline pot deteriora stratul superior al pielii facandu-l susceptibil la infectii. Poti intra in contact cu acestea la locul de munca, in mediile industriale unde se folosesc solventi sau agenti de diluare. Praful si fumul, precum cel provocat de tutun, lemn si gaze, cum ar fi gazul lacrimogen, pot de asemenea  deteriora pielea. Daca te ingrijoreaza tipul de iritatie cauzat de exfolierea viguroasa a pielii, poti sta linistita. In general, exfolierea nu deterioreaza pielea si nu provoca riduri. Daca pielea ta este iritata de produsele chimice puternice, aplica un corticosteroid topic eliberat fara prescriptie medicala si apoi o crema hidratanta neiritanta, pentru a ajuta pielea sa se vindece.Daca infectia s-a instalat, poate fi nevoie de antibiotice.

Expresiile faciale

Rasul poate fi cel mai bun medicament, dar nu exista nici o indoiala legata de faptul ca expresiile faciale care il insotesc pot ajuta la formarea cutelor si liniilor care apar de-a lungul timpului. Expresiile faciale sunt o componenta importanta a comunicarii. Cu toate acestea, de fiecare data cand zambesti, strangi din ochi, sau te incrunti, muschii faciali se incordeaza si cauzeaza formarea cutelor de tip acordeon. Pielea tanara revine la loc, dar pielea care imbatraneste isi pierde elasticitatea si fermitatea si aceste linii tind sa ramana gravate in piele. Chiar si dormitul cu fata presata de perna poate duce la aparitia in timp a unor linii. Nu te indeamna nimeni sa pastrezi o expresie impietrita toata ziua pentru a rezolva aceasta problema. Daca vrei sa eviti asta, mentinerea unei expresii faciale placute, relaxate in locul uneia incruntate, este o strategie buna. Poti dormi intr-o pozitie care nu iti preseaza fata de perna. Si pentru cei care aleg sa ia masuri suplimentare, exista o varietate de optiuni cosmetice disponibile.

Bronzarea artificiala

Este bine sa eviti in totalitate solarul care te expune la radiatii UV. Aceasta radiatie UV poate fi de 10 pana la 15 ori mai puternica decat soarele de la miezul zilei. Oamenii care frecventeaza saloanele de bronzat pot ajunge sa fie expusi la o doza de  1.2-4.7 ori mai mare decat cea rezultata din expunerea normala la soare intr-un an. Iar asta se adauga la orice alta expunere la soare obisnuita. Mersul regulat la solar creste riscul de melanom cu 59%.

In cazul in care te intrebi daca primesti o cantitate adecvata de vitamina D, mersul la solar sau expunerea indelungata la soare nu sunt solutia.

O perioada foarte scurta de expunere la soare – probabil cinci minute pe zi, trei zile pe saptamana, la nivelul bratelor si picioarelor – este suficienta. Vitamina D obtinuta printr-o alimentatie sanatoasa si din suplimentele alimentare ofera aceleasi beneficii ca vitamina D obtinuta de la lumina soarelui, fara a exista pericolul cancerului de piele.

Daca mergi la un salon de "bronzare artificiala", care aplica astfel de produse, FDA recomanda sa pui aceste 3 intrebari personalului de la salon, pentru a te asigura ca esti  protejata:

  • Ochii si zona din jur vor fi protejate?
  • Nasul, gura si urechile vor fi protejate?
  • Voi fi protejata astfel incat sa nu inhalez pe nas sau gura spray-ul de bronzare?

In cazul in care raspunsul la oricare dintre aceste intrebari este "nu", mergi la un alt salon. Nu folosi pastilele de bronzare, care nu sunt sigure si pot cauza grave probleme de sanatate.

Text: www.health.harvard.edu