Hormonul luteinizant (LH) este un hormon produs de glanda pituitara (hipofiza), un organ in forma unei boabe de mazare, situat la baza creierului. Controlul productiei de LH este un sistem complex care implica hipotalamusul de la nivel cerebral, glanda pituitara si hormonii produsi de catre ovare sau testicule.
Testul hormonului luteinizant (LH), hormonul asociat cu reproducerea si stimularea eliberarii ovocitului de catre ovar (ovulatie) la femei si asociat cu productia de testosteron la barbati, masoara cantitatea de hormon luteinizant din sange sau urina.
Legatura intre HL si FSH
Daca esti femeie, LH reprezinta o componenta importanta a ciclului menstrual. Acesta functioneaza impreuna cu hormonul de stimulare foliculara (FSH), care reprezinta o alta gonadotropina produsa de glanda pituitara. FSH stimuleaza foliculii ovarieni, determinand dezvoltarea ovocitelor. De asemenea, FSH sustine productia de estrogen la nivelul foliculului. Cresterea estrogenului transmite glandei pituitare sa opreasca productia de FSH si sa inceapa sa produca mai mult LH. Cresterea producerii de LH determina eliberarea ovocitului din ovar, procesul purtand denumirea de ovulatie. In foliculul gol, celulele prolifereaza, transformandu-se in corpul luteal (corpul galben) – aceasta structura elibereaza progesteronul, un hormon care pregateste mucoasa pentru implantarea ovulului fecundat, necesar pentru pastrarea sarcinii. Daca sarcina nu se produce, nivelurile progesteronului scad si ciclul se reia.
Cand este necesara aceasta analiza?
Testarea LH este necesara pentru evaluarea problemelor de fertilitate, a functiei organelor reproducatoare (ovare sau testicule) sau pentru depistarea eliberarii ovocitului unui ovul din ovar (ovulatie) pentru evaluarea glandei pituitare.
La adulti, atat la barbati, cat si la femei, LH este frecvent folosit impreuna cu alte teste (FSH, testosteron, estradiol si progesteron), care fac parte din profilul hormonal complet, si pot fi recomandate cand:
- Femeia are dificultati in a ramane insarcinata sau are tulburari ale ciclului menstrual (cicluri menstruale neregulate sau absente, inclusiv sangerare anovulatorie).
- Medicul doreste stabilirea unui diagnostic al afectiunilor asociate cu disfunctia ovarelor sau testiculelor.
- Cand se suspicioneaza ca femeia a intrat la menopauza, iar ciclul menstrual s-a oprit sau este neregulat.
- Cand partenera nu poate ramane insarcinata, iar barbatul are un nivel scazut al testosteronului sau, de exemplu, cand barbatul are masa musculara scazuta sau libido scazut.
- In caz ca femeia are lactatie, desi nu este insarcinata sau nu alapteaza.
- In caz ca barbatul sufera de impotenta.
- Cand medicul suspicioneaza ca exista o disfunctie a hipotalamusului sau a glandei pituitare; o disfunctie de glandei pituitare poate influenta productia de anumiti hormoni si, in consecinta, pot sa apara semne si simptome, pe langa infertilitate, care pot fi, intre altele: oboseala, slabiciune, pierdere inexplicabila in greutate si apetit alimentar scazut.
La copii, LH si FSH pot fi recomandate cand baiatul sau fata nu par sa ajunga la pubertate la varsta potrivita (se intampla prea tarziu- pubertate intarziata sau tardiva, sau prea devreme- pubertate precoce). Semnele pubertatii pot fi:
- Marirea in volum a sanilor la fete
- Cresterea parului pubian
- Cresterea testiculelor si penisului la baieti
- Debutul menstruatiei la fete
Ce presupune recoltarea?
Se recolteaza sange cu ajutorul unui ac de la nivelul venei bratului;.
Poate fi folosita si o mostra de urina, recoltata indiferent de momentul zilei. Poate fi insa recomandata colectarea urinei pe 24 h, daca specialistul are in vedere masurarea nivelurilor de LH produse de-a lungul a 24 h. LH este eliberat intermitent de-a lungul zilei; prin urmare, o mostra recoltata intr-un moment oarecare poate sa nu reflecte o citire acurata/reala. Prin urmare, urina pe 24 h poate elimina aceasta variatie. In cazul in care medicul intentioneaza evaluarea nivelurilor LH in timpul ciclului menstrual, va recomanda in acest scop mai multe teste LH de urina.
Daca esti barbat, medicul poate recomanda ca masurarea nivelului LH sa se faca dupa injectarea unui hormon care elibereaza gonadotropina (in lb. engl., Gonadotropin-releasing hormone, prescurtat GnRH) – masurarea LH dupa primirea acestui hormon poate transmite medicului daca ai o problema cu glanda pituitara sau cu o alta parte a corpului.
Pregatirea preliminara
Nu este necesara o pregatire preliminara, insa in cazul femeilor, mostra ar trebui colectata in anumite perioade ale ciclului menstrual.
Ce anume ar mai trebui sa stiu inainte de analiza?
Unele medicamente pot creste nivelurile LH. Acestea sunt anticonvulsivantele (antiepilepticele), medicamentele pentru infertilitate (clomifenul), antagonist-opioidele (naloxon), in timp ce altele reduc nivelurile LH – acestea sunt unele medicamente folosite in tratatamentul afectiunilor cardiovasculare (digoxina), contraceptivele orale si tratamentele hormonale. Intreaba medicul in legatura cu alte medicaamente sau proceduri care pot influenta rezultatele testului LH.
Riscurile asociate cu testarea LH
Nu exista riscuri asociate cu recoltarea sangelui. Zona unde este introdus acul se poate invineti dupa intepatura, insa daca pui presiune pe ea cu ajutorul unui plasture, reduci acest posibil efect.
Se mai poate produce flebita, desi in situatii foarte rare. Aceasta inseamna inflamarea unui vas de sange dupa recoltare. In aceasta situatie, asistentul medical iti va recomanda sa aplica o compresa calda intreaga zi. Daca ai o tulburare a sangelui, asigura-te ca vei comunica acest aspect personalului medical, pentru a evita eventualele complicatii aparute in urma recoltarii.
Ce inseamna rezultatele?
- La femei: Nivelurile peste valorile de referinta din perioada neovulatorie a ciclului menstrual poate sa arate ca esti la menopauza. De asemenea, pot insemna ca ai o disfunctie a glandei pituitare sau sindromul ovarelor polichistice. Nivelurile scazute ale LH pot inseamna ca ai o disfunctie a glandei pituitare, suferi de anorexie, malnutritie sau esti intr-o perioada stresanta.
- La barbati: Nivelurile LH peste valorile de referinta impreuna cu nivelurile scazute ale testosteronului pot insemna ca testiculele nu raspund la semnalul LH de a produce mai mult testosteron. Nivelurile scazute ale LH pot insemna ca glanda pituitara nu produce suficient LH, ceea ce poate determina o productie scazuta de testosteron.
- La copii: Nivelurile LH sunt de obicei scazute in copilarie. La copiii mici, nivelurile ridicate de LH si FSH impreuna cu dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare la o varsta neobisnuit de mica sunt indicatori de pubertate precoce, care este mai frecventa la fete decat la baieti. In pubertatea intarziata, nivelurile LH si FSH pot fi normale sau sub valorile considerate normale pentru varsta. Nivelurile reduse ale LH pot fi o consecinta a faptului ca glanda pituitara nu produce suficient hormon (hipopituitarism).
Care sunt alte analize de care am nevoie daca nu pot sa raman insarcinata?
Analizele de baza pentru infertilitate includ de obicei masurarea nivelurilor LH si FSH. Medicul iti poate recomanda sa iti monitorizezi temperatura corporala, care creste usor in timpul ovulatiei. In caz de infertilitate, mai poate fi recomandata o histerosalpingografie, pentru explorarea interiorului cavitatii uterine. Totodata, partenerului i se poate recomanda spermograma.
Consultant: Dr. Alina Voicu, Medic Sef Laborator, Divizia Laboratoare Clinice
Surse de informatie:
Afla mai multe despre:
Testosteronul-ce este si ce rol are
Ce inseamna deficitul de progesteron
Ce inseamna estrogenul crescut