Caz pozitiv
Virusologul American Joseph Fair a ridicat aceasta problema cand s-a infectat cu COVID-19. De pe patul de spital din orasul sau natal, New Orleans, el a explicat pentru NBC ca a zburat intr-un avion aglomerat, iar stewardesa nu purta masca; in schimb, el purta masca si manusi, insa nu avea ochii protejati. “Consider ca a intrat in organism pe cale oculara si este necesara protectia ochilor in acest caz,” explica Fair.
Ce spun cercetatorii
In timp ce Fair este convins ca protectia oculara ajuta, alti experti nu sunt atat de siguri, existand foarte multe necunoscute in privinta noului coronavirus; totusi, acestia incearca sa cerceteze daca exista aceasta posibilitate de transmitere oculara.
“Nu cred ca putem raspunde la aceasta intrebare cu o precizie de 100%,” spune H. Nida Sen, medic si director al Uveitis Clinic din cadrul National Eye Institute, Bethesda, care cerceteaza efectele COVID-19 asupra ochilor. Medicul spune insa ca este biologic plauzibil ca virusul sa se transmita si pe cale oculara.
Un alt cercetator, medicul Elia Duh, MD, profesor in oftalmologie la Johns Hopkins School of Medicine din Baltimore, afirma ca tesutul clar care acopera albul ochiului, cunoscut sub numele de conjunctiva, poate fi infectat de alte virusuri, precum adenovirusurile asociate cu raceala comuna si cu virusul herpetic, ceea ce, in opinia sa, poate face posibila si infectarea cu SARS-CoV 2. “Daca exista stropi produsi de persoanele infectate prin tuse, stranut si chiar prin vorbit, atunci ochii sunt expusi la fel cum este expus si nasul. In plus, oamenii se scarpina si isi ating ochii frecvent, aspect care creeaza deja o vulnerabilitate,” explica medicul. Impreuna cu echipa sa, Duh a efectuat o cercetare asupra ochilor a 10 persoane care au decedat, dar care nu aveau coronavirus, urmarind sa vada daca celulele de la suprafata ochilor produc receptorul-cheie pentru coronavirus – receptorul ACE2. “Pentru ca virusul sa intre in celula, celula trebuie sa aiba ACE2 la suprafata sa, astfel incat virusul sa poata patrunda. Au descoperit ca ACE2 era prezent la toate persoanele cercetate. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca celulele de la suprafata ochilor mai produc si TMPRSS2, o enzima care ajuta virusul sa intre in celule. “Toate aceste dovezi laolalta par sa sugereze ca exista posibilitatea ca celulele ochiului sa fie susceptibile la noul coronavirus. Daca se intampla astfel, virusul poate fi transmis prin ductele lacrimale care leaga ochii de cavitatea nazala si, astfel, poate infecta celulele respiratorii,” explica specialistul. Potrivit acestuia, virusul a fost depistat in lacrimile si in tesutul conjunctiv al unor persoane cu COVID-19. Prin urmare, daca cineva se freaca la ochi si pe urma atinge pe altcineva sau atinge o suprafata, acest tip de mecanism de transmitere se poate produce. “Ochii si lacrimile pot fi o sursa de infectie pentru ceilalti pe timp indelungat,” mai spune cercetatorul, mentionand cazul unei femei infectate cu COVID-19 si care avea conjunctivita, in cazul careia s-a depistat virusul in ochi la 3 saptamani de la debutul simptomelor. Sfatul sau este renuntarea la lentilele de contact si purtarea ochelarilor pentru a evita, astfel atingerea ochilor, ochelarii actionand ca o bariera mecanica pentru maini.
Pareri impartite
Edward E. Manche, medic si profesor in oftalmologie in cadrul Stanford University Medical School, sustine ca cea mai frecventa modalitate de transmitere a virusului este prin cavitatea bucala si cea nazala, fara sa excluda insa posibilitatea de transmitere prin ochi.
Desi CDC nu a transmis recomandari publice internationale in acest sens, personalul din sanatate este sfatuit sa se protejeze integral – nas, gura, ochi. “Prin urmare, pentru o protectie completa, poti face acelasi lucru daca ingrijesti la domiciliu o persoana infectata cu COVID-19, pentru a reduce sansa de transmitere,” mai spune Manche.
De asemenea, raman importante spalarea frecventa a mainilor, curatarea scaunelor si a mesei si sa nu iti atingi fata si ochii cu mainile nespalate.
Coronavirusul si conjunctivita
Conjunctivita, denumita si ochi rosii, ar putea fi un simptom al COVID-19, spun unii experti oftalmologi. Desi conjunctivita nu este un simptom frecvent al coronavirusului, specialistii recomanda ca persoanele care sufera de conjuctivita sa se testeze. Conjunctivita se manifesta prin inrosirea ochilor, mancarime, lacrimare, scurgere oculara si senzatia de uscaciune a ochilor. Un raport publicat de British Journal of Ophthalmology descrie cazul unui barbat de 30 de ani, confirmat cu COVID-19 si conjunctivita bilaterala acuta. Mostrele de conjunctiva s-au mentinut pozitive cu SARS-CoV-2 la 14-17 zile de la debutul simptomelor. SARS-CoV-2 poate determina complicatii oculare precum conjunctivita virala in etapa de mijloc a bolii. Totusi, autorii afirma ca mostrele de conjunctiva nu pot fi utile pentru un diagnostic precoce de COVID-19 deoarece virusul poate sa nu apara initial la nivelul conjunctivei.
Surse:
https://reference.medscape.com