Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pandemia COVID-19, vacanta prelungita si greutatea copiilor

Multi copii se ingrasa in timpul vacantei de vara, cand nu mai merg la scoala si nu mai respecta un program fix cand vine vorba de mancare, activitate fizica si somn. Cel putin asa arata o serie de studii in domeniu, care au analizat efectele lungilor luni de vara asupra greutatii copiilor si au descoperit ca foarte putini copii reusesc sa urmeze o dieta sanatoasa in perioada vacantei. Motivele sunt numeroase si destul de usor de intuit: copiii sunt mai putin activi, petrec mai multe ore la televizor si consuma mai multe dulciuri cand stau acasa pentru ca au acces mai usor la diferite gustari.

Rezultatele unui studiu american desfasurat pe o perioada de 6 ani, au aratat ca in timpul saptamanii copiii primeau mai multe fructe si mai putine bauturi indulcite cu zahar, in timp ce in zilele de weekend situatia era complet inversata – copiii consumau mai multe bauturi indulcite cu zahar si mai putine fructe. Cercetarea a constat in evaluarea dietei a 218 copii, in perioada 2011 – 2017 si a fost publicata in Jurnalul Academiei de Nutritie si Dietetica.

Un alt studiu longitudinal desfasurat pe o perioada de cinci ani si publicat in 2013 a aratat ca schimbarea  brusca a rutinei copiiilor odata cu incheierea anului scolar contribuie la o tendinta crescatoare a indexului de masa corporala (IMC) al copiiilor pe perioada verii. La aceeasi concluzie au ajuns si oamenii de stiinta americani care au publicat tot in 2013 rezultatele unei ample analize referitoare la diferentele in greutatea copiilor din timpul anului scolar si pe parcursul vacantei de vara.

Kilogramele se aduna vara dupa vara

Foarte important este ca toate cele trei cercetari de mai sus sugereaza ca surplusul de kilograme dobandit de copii in timpul verii nu este eliminat apoi, in timpul anului scolar. De cele mai multe ori, acest surplus ponderal este mentinut, pentru ca in vara urmatoare sa fie amplificat.

Studiile de mai sus au fost reanalizate la inceputul acestui an, dupa ce medicul epidemiolog Andrew G. Rundle, profesor asociat la Scoala de Sanatate Publica Mailman, Columbia, a publicat un studiu la sfarsitul lunii martie, intitulat „COVID ‐ 19 – Inchiderea scolilor si riscul cresterii in greutate in randul copiilor”. Potrivit epidemiologul american, inchiderea scolilor pe o perioada indelungata poate agrava epidemia de obezitate inregistrata in randul copiilor. Concret, pandemia COVID-19 agraveaza toti factorii de risc pentru cresterea in greutate in randul copiilor, asociata cu perioada vacantei de vara.

Copiii supraponderali devin adulti suprapoderali

Avand in vedere “vacanta” prelungita din cauza pandemiei COVID-19, expertii sustin ca este extrem de important sa avem in vedere efectele pe termen lung asupra sanatatii copiilor. Copiii supraponderali pot si cel mai adesea devin adulti supraponderali, cu un risc crescut de cancer, boli de inima sau diabet zaharat de tip 2. Cresterea in greutate nesanatoasa in copilarie reprezinta un motiv de ingrijorare pe termen lung, intrucat studii multiple arata ca obezitatea experimentata in copilarie este asociata cu o greutate mai mare la varsta adulta. Spre exemplu, obezitatea la copii cu varste mai mici de 5 ani s-a dovedit a fi asociata cu IMC semnificativ mai mare pana la varsta de 50 de ani si cu o masa mai mare de grasime la 50 de ani.

Iar cea mai buna aparare continua sa fie preventia – concret, adoptarea unei alimentatii sanatoase, bazata pe consumul de alimente integrale si multa miscare. De asemenea, parintii trebuie sa acorde o atentie sporita rutinei si programului  de somn al copilului.

Cred ca cea mai mare provocare pentru parinti este sa mentina un program fix pentru mese. Este recomandat sa oferim copiilor cele trei mese principale si doua gustari intre acestea, insa este foarte important sa respectam un program bine pus la punct, astfel incat cei mici sa stie la ce sa se astepte, inclusiv la faptul ca nu pot manca orice doresc oricand doresc”, explica dr. Jennifer Hyland, din cadrul Departamentului de gastroenterologie pediatrica, hepatologie si nutritie de la Cleveland Clinic.

Evident, masurile de distantare sociala si restrictiile de deplasare reduc posibilitatile de activitate fizica in randul copiilor, in special pentru copiii din zonele urbane care locuiesc in apartamente mici. Expertii se asteapta ca activitatile sedentare si timpul petrecut in fata ecranelor sa se extinda in contextul nevoii de a mentine masurile de distantare sociala. Datele disponibile la finalul lunii martie aratau o crestere a numarului persoanelor care utilizau jocuri video online. Timpul indelungat petrecut in fata televizorului, tabletei si telefonului este asociat cu un exces de greutate / obezitate in copilarie, probabil din cauza problemelor duale ale timpului sedentar si asocierii dintre timpul petrecut in fata ecranelor si consumul de gustari.

6 sfaturi pentru a mentine copiii activi si sanatosi cand stau acasa

1. Asigurati-va ca dorm suficient.
Copiii tind sa se culce mai tarziu in timpul verii. Acest lucru poate duce la un somn insuficient, ceea ce poate afecta echilibrul hormonal, nivelul de energie si chiar pofta de mancare. Incercati sa stabiliti si sa respectati aceleasi ore de somn si de trezire.   

2. Fiti consistenti in privinta orelor de masa.
Atunci cand parintii nu mai respecta un program consistent de masa, copiii tind sa manance toata ziua, adesea alimente nesanatoase, cu un aport caloric mai mare decat al meselor obisnuite. Pe cat posibil, stabiliti orele pentru mesele principale si pentru gustarile dintre mese si permiteti copiilor sa manance numai la orele stabilite.

3. Mentineti alimentele sanatoase la indemana.
Copiii consuma adesea alimente nesanatoase cand parintii sunt la serviciu sau cand acestia nu ii pot supraveghea indeaproape. Solutia este aprovizionarea corecta: in loc sa pastrati in camara chipsuri, fursecuri, bauturi carbogazoase si alte alimente bogate in calorii, cu un continut nutritional scazut, optati pentru alternative sanatoase precum iaurt cu un continut scazut de zahar, branza cu un continut scazut de grasimi, hummus, fructe si legume.

4. Limitati timpul petrecut in fata ecranelor.
La fel ca adultii, copiii care stau in fata televizorului, tabletei sau telefonului, nu sunt activi. Este important sa stabiliti limite privind timpul pe care cei mici il pot petrece in fata ecranelor.  Recomandarile generale sunt de cel mult doua ore pe zi.

5. Oferiti copiilor oportunitati de a deveni activi.
Incurajati copiii sa faca diferite activitati care ii intereseaza - orice pot face in afara casei, inclusiv o plimbare. Printre activitatile de interior, se numara diferite jocuri de grup, precum Twister, concursurile de dans, bowling de apartament, etc.

6. Mentineti copiii ocupati dandu-le sarcini.
Sarcinile gospodaresti cum ar fi maturatul, datul cu aspiratorul, stersul prafului, spalatul rufelor si al vaselor ofera copiilor o modalitate excelenta nu numai de a invata cum sa contribuie la treburile casei, dar si de a consuma energie.

Surse:
www.newsroom.clevelandclinic.org
www.insidehook.com
www.onlinelibrary.wiley.com
www.childrenscolorado.org
www.jandonline.org