Diagnosticul care a schimbat totul
S.A. are 68 de ani și a avut întotdeauna un stil de viață echilibrat. Deși nu a avut niciun simptom care să îi indice că ar suferi de vreo afecțiune, femeia a aflat întâmplător că are o tumoră pe rinichiul stâng. Totul a început pe 23 iulie 2024 la ecografia cardiologică de rutină. După ce i-a confirmat că inima este în regulă, medicul a verificat rinichii și i-a recomandat lui S.A. o ecografie amănunțită de urgență pentru că avea ceva pe rinichiul stâng. Investigația a confirmat suspiciunea primului specialist: acel ceva era o tumoră renală.
„Nu am avut niciodată probleme medicale până atunci”, povestește femeia, o persoană plină de energie, cu o viață activă și o atitudine pozitivă. Cu sprijinul copiilor săi, s-a programat imediat pentru alte investigații. Tomografia a reconfirmat diagnosticul și dimensiunea tumorii: 4,5 cm. Vestea a fost copleșitoare pentru întreaga familie. „Cu toții am fost foarte panicați. Nu știam ce înseamnă, nu mai trecusem prin așa ceva,” povestește S.A. Imediat, copiii au început să caute soluții pentru mama lor.
Opiniile medicilor: soluții limitate și o realitate descurajantă
Primul impuls a fost să consulte cât mai mulți specialiști. Au fost cinci la număr. Din păcate, fiecare urolog i-a spus același lucru: tumora părea imposibil de îndepărtat fără sacrificarea întregului rinichi stâng. „Toți mi-au spus că trebuie să îmi scoată rinichiul. Nu exista altă variantă.”, povestește pacienta.
În ciuda fricii și a recomandărilor primite, S.A. a refuzat să renunțe și a mai căutat o opinie.
„Cineva de sus mă iubește. Am descoperit la timp medicul care mi-a oferit cea mai bună soluție.”
Recomandarea a venit de la niște prieteni și, după ce au citit pe site-ul reginamaria.ro despre doctorul Andrei Nadu, au decis să vorbească cu el. Doctorul Nadu este expert în urologie și pionier în chirurgia robotică urologicǎ în România. Abordarea sa diferită și renumele câștigat prin profesionalism și empatie au făcut-o pe S.A. să creadă că ar putea exista și o altă soluție și a avut dreptate. Doctorul i-a propus o opțiune pe care niciun alt medic nu i-o dăduse până atunci: nefrectomie robotică parțială, adică păstrarea rinichiului și îndepărtarea tumorii.
„Domnul doctor Nadu mi-a spus că, dacă aș fi avut 85 de ani, mi-ar fi recomandat și el îndepărtarea completă a rinichiului, dar că, având doar 68 de ani, trebuie să facem tot ce putem pentru a păstra funcționalitatea rinichiului.” povestește S.A. Toată familia a simțit că doctorul Andrei Nadu este medicul în care pot avea încredere și au luat decizia să meargă pe mâinile lui. „Am simțit că cineva de acolo de sus mă iubește. Am descoperit la timp medicul care mi-a oferit cea mai bună soluție.”, spune cu emoție femeia.
„Eu am discutat mai mult cu băiatul dânsei, care și-a dorit de la mine o a doua opinie și era sigur că va fi aceeași opinie. A fost foarte mirat când i-am propus această procedură de conservare a rinichiului. Nimeni nu i-a amintit de această variantă. Din nou, nefrectomia era o soluție corectă, deci nu i s-a oferit ceva absurd. Perfect corectă, dar nu optimală, după părerea mea.”, povestește doctorul Andrei Nadu.
Chirurgia robotică: soluția salvatoare
Pe 22 august, după două săptămâni de așteptare, a venit ziua operației. „Nu am avut niciun fel de emoție. Știam că asta este soluția pentru mine. M-am dus foarte deschisă și cu mare încredere în medicul meu.”, își amintește femeia. „Am fost inginer de meserie, deci am înțeles ușor ce înseamnă chirurgia robotică. Am fost foarte optimistă și față de copii, și față de soț. Nu mi-a fost deloc teamă, deși nu făcusem nicio operație în toată viața mea până atunci. Pe copii i-am născut pe cale naturală, deci nu fusesem operată niciodată.”, mai spune S.A.
Ce este chirurgia robotică
Chirurgia robotică este cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă și permite efectuarea unor operații complexe fără să fie nevoie de incizii mari. Iar beneficiile pentru medic și pacient sunt multiple.
„Chirurgia robotică îți oferă avantajul de a păstra sănătatea pacientului pe termen lung. Îți permite să vezi totul cu o claritate maximă și să acționezi cu precizie. Practic, în loc să deschizi abdomenul și să expui organismul la stresul unei intervenții clasice, aici avem de-a face cu o procedură minim invazivă, care protejează organismul.”, explică dr. Nadu.
Este important să știm că robotul nu operează singur. Chirurgul este la consolă, iar mișcările mâinilor sale sunt transformate în mișcările instrumentelor introduse în corpul pacientului prin câteva incizii de dimensiuni minime. De altfel, imaginea intraoperatorie, adică ceea ce vede medicul, este mărită de până la 10 ori. Asta nu se poate întâmpla în chirurgia laparoscopică sau clasică. „Robotul nu este cu adevărat robot. Este acționat total de chirurg. Este un instrument chirurgical perfecționat, dar care are o cameră care este ochii chirurgului, deci sunt ochii tăi în operație. Are două brațe în care sunt mâna dreaptă și mâna stângă a chirurgului, în care sunt instrumente chirurgicale clasice, acționate în totalitate de chirurg și mai are un braț folosit pentru diverse scopuri. Practic, ai trei mâini și doi ochi pe care le acționezi tu singur. Ai control total al operației. Deci dacă tu nu miști, el nu mișcă. Nu este cu adevărat un robot – adică îi dai drumul prin casă și el curăță. Arată ca un robot pentru că are aceste brațe și stă deasupra pacientului.”, explică medicul.
După intervenție, S.A. a fost transferată într-o cameră de recuperare, unde a fost supravegheată cu atenție. Marea ei surpriză a fost să constate că recuperarea a fost fix așa cum știa de la medic. „Când am plecat, după cinci zile, mă puteam duce singură la baie. Nu mai aveam nevoie de niciun ajutor. Mă descurcam singură și asta a fost pentru mine o mare bucurie pentru că sunt o femeie activă. Acum am doar mici dureri când se schimbă vremea, dar asta este tot. Am trei luni de la operație și mă simt foarte bine.”, spune ea.
Doctorul Nadu a explicat că, în cazul tumorilor renale, recuperarea este adesea o parte crucială a procesului de vindecare. „Recuperarea în cazul chirurgiei robotice este de 3-5 săptămâni. Ceea ce este important nu este doar să elimini tumorile, ci și să asiguri o recuperare cât mai ușoară și mai rapidă. Chirurgia robotică ne permite să realizăm acest lucru, minimizând daunele și maximizând recuperarea,” spune urologul. De asemenea, „este important să spun că tumora renală descoperită cât mai devreme, extirpată complet cu margini sănătoase, înseamnă și o vindecare aproape completă fără să mai fie nevoie să recomandăm alte tratamente oncologice: chimioterapie sau imunoterapie.”, mai completează medicul.
Doctorul Andrei Nadu și viziunea sa asupra chirurgiei robotice
Pentru doctorul Andrei Nadu, cazul acestei paciente este unul care subliniază importanța tehnologiei în medicină. „În cazul tumorilor renale în stadii incipiente, problema majoră este să păstrezi funcția rinichiului, nu doar să scapi de tumorǎ. Chirurgia robotică ne permite să abordăm aceste cazuri cu maximă precizie, să minimizăm impactul asupra organismului și să asigurăm o recuperare rapidă.”, explică specialistul.
Procedura robotică este una dintre cele mai moderne abordări în chirurgia renală, cu o precizie de neegalat. Imaginea detaliată a câmpului operator, iluminarea optimă și capacitatea de a mișca brațele robotului cu exactitatea necesară fac această intervenție să fie mult mai puțin traumatizantă pentru pacient. „Țin minte că în rezidențiat, ni se spunea: chirurg mare, incizie mare. Acum, cu ajutorul chirurgiei robotice, vedem cum ne putem apropia de rinichi fără a invada alte zone, fără a face mari incizii și fără a expune organismul la complicații suplimentare. Deci s-a schimbat mult felul în care gândim intervențiile chirurgicale. Suntem mereu cu gândul la pacienți și vrem să le oferim soluții cât mai bune.”, completează specialistul.
De asemenea, doctorul Nadu susține educația continuă pentru toți medicii. „Este esențial ca medicii să fie la curent cu cele mai recente tehnologii și tehnici chirurgicale. Fiecare pacient merită cea mai bună îngrijire posibilă, iar pentru a oferi aceasta, trebuie să ne îmbunătățim constant cunoștințele și abilitățile.” adaugă el.
Acum, pacienta așteaptă cu optimism urmǎtorul control, fiind încrezătoare că va primi vești bune. Experiența prin care a trecut i-a schimbat perspectiva asupra vieții și i-a arătat că speranța poate veni și în momentele cele mai dificile. „Am învățat că nu trebuie să te oprești, chiar dacă primești vești grele. Și, mai ales, am învățat că tehnologia și dedicarea medicilor pot face minuni. Și sunt recunoscătoare pentru asta.”