Manevra Epley sau repozitionarea este o manevra utilizata pentru a trata vertijul pozitional paroxistic benign (VPPB). Aceasta procedura de tratament actioneaza permitand otoconiilor, particulelor plutitoare din canalul semicircular afectat de la nivelul urechii interne, sa fie relocate, folosindu-se gravitatia.
Manevra este adesea efectuata de catre un medic ORL dupa confirmarea unui diagnostic de VPPB folosind testul Dix - Hallpike si are o rata de succes de 90-95%.
Aceasta manevra a fost dezvoltata de Dr. John Epley si a fost descrisa pentru prima data in 1980.
Cum se realizeaza manevra Epley?
Manevra Epley se realizeaza in cabinetul de ORL si dureaza aproximativ 15 minute:
- Pacientul sta in pat cu picioarele intinse si cu corpul la 90 de grade
- Medicul va roti capul de partea urechii afectate si il va intinde pe pat, mentinandu-i capul cu bratele la 45 de grade fata de planul patului; veti ramane in aceasta pozitie 2 minute
- Mentinand aceeasi pozitie a corpului, veti intoarce capul la 180 de grade. Este posibil ca la aceste manevre sa apara senzatia de vertij, uneori chiar si cu senzatie de greata. Pozitia se mentine 2 minute
- Va veti intoarce cu tot corpul si veti intoarce si capul astfel incat sa priviti podeaua, ramanand asa 2 minute
- Ultima etapa consta in ridicarea corpului la 90 de grade, mentinand aceasta pozitie tot 2 minute.
- Medicul observa ochii pacientului pentru nistagmus
- Intreaga procedura poate fi repetata de inca doua ori.
In timpul fiecare pas al acestei proceduri, pacientul se poate confrunta cu senzatia de ameteala. In urma tratamentului, medicul ii va recomanda pacientului un guler moale, de multe ori purtat pentru restul zilei, pentru a evita mentinerea capului in orice pozitie. Pacientul poate fi instruit sa fie precaut cu anumite miscari. Gulerul moale este indepartat inainte de culcare.
Este inca incert daca restrictiile de activitate ca urmare a tratamentului imbunatatesc eficienta manevrei. Pacientii care nu au fost instruiti in privinta restrictiilor de activitate necesita una sau doua sesiuni suplimentare de tratament.
Text: Asist Univ. Dr. Cristina-Maria Goanta, Medic specialist ORL, Doctor in Stiinte Medicale