Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Mamografie digitala - avantaje

Articol de Dr. Oana Cristina Moise Medic primar Radiologie - imagistica medicala
Mamografie digitala - avantaje

Cancerul mamar reprezinta principala cauza de deces la femeile peste 40 de ani. Totusi, controlul regulat cu ajutorul mamografiei este cea mai buna metoda de a descoperi cancerul de san inainte sa apara semne sau simptome evidente. Acest lucru reduce mult mortalitatea si pemite prin mijloace terapeutice optime vindecarea bolii.” – afirma Dr. Oana Moise, medic primar radiologie si imagistica medicala cu competenta in senologie imagistica care efectueaza in Centrul de Imagistica Baneasa mamografie digitala.

Mamografia anuala este cea mai buna metoda de a descoperi si trata cancerul de san in stadiul incipient

Mamografia este examenul de electie  - “gold-standard” - in detectia cancerului de san. Este indicata tuturor femeilor peste 40 de ani fara factori de risc, chiar daca acestea nu prezinta simptome mamare si celor peste 35 de ani care au factori de risc (in special rude de grad I cu cancer de san, ovar sau endometru uterin). O mamografie anuala este cea mai buna metoda de a descoperi si trata cancerul de san in stadiul incipient.

Mamografie digitala - avantaje

O examinare cu mamograful digital nu dureaza mai mult de 20 de minute.

Spre deosebire de mamograful analog, in care imaginile sunt printate pe film, mamograful digital permite radiologului sa capteze si sa manipuleze imaginile astfel incat anomaliile sa fie vizualizate cat mai bine.

Astfel, dupa efectuarea investigatiei, imaginile sunt trimise imediat in camera medicilor care incep interpretarea.” – ne spune Dr. Moise. “Medicul radiolog vizualizeaza imaginile sanului, utilizand monitoare de inalta rezolutie. Imaginea in zonele de interes se poate mari mult, se poate ajusta luminozitatea si schimba contrastul. Imaginile astfel obtinute sunt impecabile, iar pe film sunt trecute inclusiv dozele de iradiere la care pacientele au fost expuse. Aceasta doza este foarte mica comparativ cu cea utilizata de un mamograf analog, fiind cu 40% mai mica, insa in acelasi timp se obtine o imagine de calitate net superioara.”

Deoarece mamografiile digitale sunt electronice, rezultatul si imaginile pot fi transmise rapid catre medicul trimitator din cadrul retelei. Imaginile digitale pot fi, de asemenea, stocate cu usurinta - copiate pe suport optic (CD) - fara a se pierde informatia, eliminand conditionarea de un singur set de filme originale.

Mamografia se efectueaza bilateral, in 2 planuri diferite pentru fiecare san in parte, realizandu-se in final 4 imagini ceea ce ofera  o vedere in spatiu a structurilor sanului. Uneori sunt necesare efectuarea unor incidente suplimentare pentru o mai buna evidentiere a diferitelor structuri mamare care se suprapun sau a anumitor patologii. Aceste incidente vor fi recomandate de catre medicul radiolog in cursul acelei examinari.

La ce sa te astepti in timpul mamografiei

Efectuarea mamografiei implica aplicarea unei compresiuni moderate a sanului. Compresiunea poate crea un discomfort temporar, diferit perceput de fiecare femeie in parte, dar trebuie stiut ca aceasta compresiune nu este periculoasa si nu produce modificari interne ale sanului. Unul din avantajul major al mamografiei digitate este acela ca se adreseaza si pacientelor cu implant mamar, compresia, in acest caz fiind redusa, utilizandu-se tehnici speciale care nu afecteaza implantul. Pentru a putea suporta usor aceasta compresiune, este indicat ca examinarea mamografica sa se efectueze in ziua 7-10 de la aparitia menstruatiei.

Efectuarea mamografiei necesita dezbracarea pacientei de la brau in sus si deseori indepartarea bijuteriilor de la nivelul gatului care pot apare in imagine. Folosirea deodorantelor, atat solide cat si tip spray, utilizate frecvent pentru regiunea axilara  pot genera artefacte vizibile pe imagine datorita anumitor compusi opaci, determinand erori de diagnostic. De aceea este imperios necesara toaleta atenta a zonelor axilare anterior mamografiei sau evitarea folosirii acestor produse in ziua  examinarii.

Daca exista examinari anterioare mamografice, ecografice sau IRM de san, este indicat ca acestea sa fie aduse astfel incat medicul radiolog sa poata efectua o comparare a aspectelor imaginilor, extrem de utila in evaluarea evolutiei sanului sau a unor modificari depistate anterior.

Limitele mamografiei

Exista si limite ale acestei metode - mamografia nu are eficacitate de 100% in detectarea tuturor tipurilor de cancer mamar!  Imaginea mamografica a sanului este constituita din zone albe date de tesutul glandular si de cel de sustinere, alaturi de zone inchise la culoare date de tesutul grasos. Datorita compozitiei diferite a sanului, imaginea difera de la o femeie la alta si de la un grup de varsta la altul. De multe ori examinarea mamografica este asociata cu  ecografia mamara  – cele doua metode nu se exclud una pe cealalta, ci se completeaza. Mamografia este insa unica metoda de detectie a eventualelor focare de microcalcificari – acestea putand fi singura expresie a unui cancer mamar.

Poate fi efectuata mamografia in sarcina?

Mamografia poate fi realizata in situatii extreme si pacientelor insarcinate.Trebuie stiut ca radiatiile X sunt potential daunatoare fatului chiar daca dozele sunt foarte mici sau aproape neglijabile. Din acest motiv pacienta trebuie sa specifice daca seste insarcinata sau daca exista vreo posibilitate sa fie insarcinata. Medicul radiolog va hotari in acest caz daca examinarea este absolut necesara, in caz contrar se va alege o alta metoda neiradianta de explorare.

Daca nu ti-ai facut screeningul mamografic anual pentru cancerul de san, fa-ti acum o programare pentru mamografie digitala. Afla informatii aici.