Diagnosticul de hipertensiune arteriala (HTA) se stabileste pe baza rezultatelor masuratorilor tensiunii arteriale (TA). De asemenea, cand ai fost deja diagnosticat cu HTA, medicul iti va recomanda sa-ti masori regulat TA acasa.
Este bine sa intelegi ca valorile tensiunii arteriale variaza de la un moment la altul si sunt influentate de pozitia corpului, respiratie, starea emotionala, practicarea miscarii fizice si somn. Tensiunea arteriala are cel mai mic nivel atunci cand dormi si creste cand esti agitat, stresat sau cand faci miscare. Aceste cresteri temporare ale tensiunii arteriale sunt normale si nu reprezinta motiv de ingrijorare, insa pot afecta acuratetea rezultatului masuratorilor.
Pasi pentru o masurare cat mai corecta a tensiunii arteriale
Atunci cand iti masori singur tensiunea arteriala, modul in care te pregatesti pentru test, pozitia bratului si alti factori pot influenta rezultatul masuratorilor in proportie de 10% sau chiar mai mult, sustin expertii de la Harvard Medical School. Aceasta modificare a rezultatului este importanta intrucat poate duce la erori de diagnostic si, prin urmare, si de tratament.
Tensiunea arteriala este compusa din doua numere, afisate unul sub altul. Primul numar reprezinta tensiunea sistolica, adica nivelul presiunii in artere atunci cand inima se contracta si pompeaza sange. Cel de-al doilea numar este tensiunea distolica si reprezinta nivelul presiunii in artere atunci cand inima se relaxeaza si primeste o noua cantitate de sange.
Cand iti masori tensiunea arteriala, este extrem de important sa inveti tehnica potrivita de la medicul de familie sau medicul cardiolog care te monitorizeaza. De asemenea, roaga medicul sa te ajute sa alegi un tensiometru potrivit si sigur, astfel incat rezultatele sa fie cat mai corecte si relevante.
Reguli pentru masurarea corecta a tensiunii arteriale:
• Nu consuma o bautura care contine cafeina si nu fuma cu 30 de minute inainte de testare
• Stai linistit timp de cinci minute inainte de inceperea testului
• In timpul masuratorii, stai asezat pe scaun cu picioarele pe podea si bratul sprijinit pe o masa, astfel incat cotul sa fie aproximativ la nivelul inimii
• Partea gonflabila a mansetei tensiometrului ar trebui sa acopere complet cel putin 80% din brat, iar manseta trebuie sa fie pusa pe pielea goala, nu peste un tricou. Pozitioneaza manseta la 2 cm deasupra plicii cotului
• Nu vorbi in timpul masuratorii si nu misca bratul
• Masoara tensiunea arteriala de doua ori, cu o scurta pauza (1 minut) intre masuratori. In cazul in care exista o diferenta de 5 milimetri coloana de mercur (mm Hg) sau mai mult intre cele doua rezultate, fa o a treia masuratoare.
Exista si situatii in care poti adapta regulile de mai sus. De exemplu, daca te simti ametita cand te trezesti dimineata sau atunci cand te ridici brusc, ar trebui sa faci doua masuratori: una cat timp stai intinsa in pat si a doua, imediat ce te-ai ridicat, stand in picioare, pentru a vedea daca valorile se schimba la trecerea de la o pozitie la alta. Afla de la cu medic cum sa faci aceste masuratori si care este valoarea TA care semnifica ceva in neregula.
Diagnosticul de hipertensiune arteriala (HTA) se stabileste pe baza mai multor masuratori
Daca ai o tensiune arteriala peste 140/90 mm Hg inseamna ca ai hipertensiunea arteriala, o afectiune care, netratata, poate conduce la complicatii serioase, precum infarct de miocard, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, boala renala sau moarte subita.
Avand in vedere fluctuatiile tensiunii arteriale pe parcursul zilei, medicul rareori stabileste diagnosticul de hipertensiune arteriala pe baza unei singure masuratori. De obicei, este nevoie de cel putin doua masuratori, efectuate la un interval de cateva saptamani. Fac exceptie de la aceasta regula cazurile in care medicul observa ca tensiunea arteriala este foarte mare, peste 180/110 mm Hg. In general, o tensiune arteriala atat de ridicata necesita tratament imediat.
De asemenea, se recomanda masurarea tensiunii arteriale la ambele brate cel putin o data, deoarece valorile inregistrate intr-un singur brat (de obicei dreapta) pot fi mai mari decat in cealalt brat. Un studiu publicat in American Journal of Medicine in 2014 a evidentiat diferente considerabile, de aproximativ 5 mmHg, intre valorile tensiunii arteriale de la un brat la altul, fapt care poate conduce, asa cum am mai spus, la stabilirea unui diagnostic gresit.
In general, cand tensiometrul arata valori intre 160/100 mm Hg si 179/109 mm Hg, se recomanda o noua masuratoare dupa doua saptamani, in timp ce tensiunile intre 140/90 mm Hg si 159/99 mm Hg trebuie repetate la patru saptamani.
Persoanele cu valori intre 120/80 mm Hg si 139/89 mm Hg ar trebui sa repete masuratoarea in termen de patru pana la sase luni, iar persoanele cu valori mai mici de 120/80 mm Hg, ar trebui sa-si masoare tensiunea arteriala cel putin o data pe an.