Cand trebuie sa efectueze testele de tiroida? Medicii continua sa dezbata aceasta problema. Desi nu s-a ajuns la un consens cu privire la varsta la care sa se inceapa testarea pentru probleme tiroidiene, American Thyroid Association (ATA) recomanda ca toti adultii sa efectueze screeningul prin analiza de sange TSH incepand cu 35 de ani si, ulterior, la fiecare 5 ani.
Dar nu toti specialistii in medicina sunt de acord ca este eficient financiar sa testezi intreaga populatie si, astfel, este posibil ca screeningul de tiroida sa nu fie inclus in consultul de rutina la medicul tau de familie.
Este posibil sa nu fii testat(a) pentru o problema de tiroida nici daca te plangi ca iei in greutate, ca te simti obosit sau deprimat, deoarece acestea sunt simptome frecvente pe care majoritatea oamenilor le prezinta periodic si care ar putea trimite catre numeroase alte probleme de sanatate. De aceea, multe cazuri de afectiuni tiroidiene trec adesea neobservate.
Pentru a ajuta la depistarea afectiunilor tiroidiene nediagnosticate, intreaba medicul de familie cu privire la posibilitatea testarii tiroidei, in special daca esti trecut de 60 de ani si prezinti oricare dintre simptomele bolii tiroidiene sau daca ai sub 60 de ani si ai oricare dintre factorii de risc. De asemenea, intreaba despre testarea pe timpul sarcinii sau daca planifici sa ramai insarcinata, in special daca ai un istoric de avorturi spontane sau daca ai un istoric familial de boli tiroidiene sau alte boli autoimune. O afectiune tiroidiana nediagnosticata — chiar daca este o forma usoara — poate avea un impact major asupra sanatatii tale si a fatului.
Majoritatea persoanelor care sunt diagnosticate cu o problema tiroidiana pot fi tratate de catre medicul de familie. Totusi, in anumite situatii, Asociatia Americana a Endocrinologilor Clinicieni (AACE) recomanda trimiterea la un endocrinolog clinic, medic specializat in tratarea bolilor sistemului endocrin. Poti fi trimis chiar la un tiroidolog, un endocrinolog specializat in tulburarile glandei tiroide. Vei fi probabil trimis(a) la un specialist daca:
• esti insarcinata
• suferi de insuficienta cardiaca
• ai gusa, noduli sau alta anomalie tiroidiana structurala
• ai o afectiune co-existenta
• nu ai avut succes cu tratamentul
• ai sub 18 ani
Un test care masoara nivelurile TSH-ului din sange este cel mai bun indicator al unei probleme de tiroida. Medicul tau va dori sa faca efectueze si un examen fizic si poate solicita alte teste de sange daca valorile TSH-ului sunt anormale. Gasesti in cele ce urmeaza investigatiile la care sa te astepti la o evaluare a tiroidei.
Examenul clinic (fizic)
In timpul examinarii, doctorul palpeaza zona gatului si evalueaza marimea glandei tiroide. Specialistul va verifica orice semne fizice de hipotiroidism, precum par aspru sau caderea parului, piele uscata sau galbuie si daca ai aspect palid sau buhait. Doctorul ar putea,de asemenea, sa-ti verifice reflexele pentru a vedea daca sunt intarziate. Greutatea, nivelul colesterolului si tensiunea arteriala trebuie, de asemenea, verificate.
Analizele de sange
Cateva analize de laborator pot furniza informatii cu privire la functionarea tiroidei:
- Testul TSH (Hormon de stimulare tiroidiana). Acesta este singurul si cel mai bun test pentru a stabili daca exista o boala tiroidiana, in conditiile in care nu exista o disfunctie neobisnuita a glandei pituitare care sa interfereze cu productia normala de TSH. Daca acest test da valori normale inseamna ca nivelurile de TSH care circula in sange sunt in limite normale si starea este de eutiroidie/eutiroidism (termen medical care descrie functionarea normala a glandei tiroide). Daca nivelul este marit inseamna ca glanda pituitara trimite un mesaj puternic catre tiroida deficitara care nu produce suficienti hormoni si ca suferi de hipotiroidism. Daca nivelul de TSH este sub cel normal, ai prea multi hormoni tiroidieni si suferi de hipertiroidism. Limitele normale de TSH din fluxul sanguin sunt cuprinse intre 0,45 si 4,12 mili mIU/L.
- Tiroxina totala (T4). Hormonii tiroidieni T4 circula in doua forme. Dupa ce au fost secretati de tiroida, majoritatea hormonilor T4 sunt atasati de proteine de legare si nu sunt imediat disponibili pentru a fi utilizati de catre celule. Un procentaj foarte mic (mult sub 1%) din toti T4 aflati in circulatie nu sunt atasati de proteine, adica sunt liberi si disponibili pentru ca celulele sa ii utilizeze. Trebuie sa existe suficienti hormoni T4 liberi pentru a face fata cererii celulelor. Hormonii T4 legati actioneaza ca un rezervor circulant care este continuu reumplut de catre tiroida proportional cu hormonii T4 liberi utilizati de catre celule. Testul T4 masoara cantitatea de hormoni T4 legati si care sunt in circulatie. Deoarece hormonii T4 legati constituie majoritatea T4 din organism, un test total T4 stabileste cat de multi T4 circula prin corp. Un test al T4 liberi (FT4 – tiroxina libera), considerat mult mai important in scopuri de diagnostic, estimeaza doar totalul de T4 disponibili pentru utilizare. Valorile normale pentru T4 se situeaza intre 0,8 si 2,0 ng/dL.
In combinatie, testul TSH si testul FT4 furnizeaza o imagine precisa a functionarii glandei tiroide si ajuta la stabilirea cauzei problemei. De exemplu, daca ai un TSH ridicat si un nivel scazut de FT4, se considera ca ai hipotiroidism primar, termenul folosit atunci cand problema este la nivelul tiroidei. Daca ai un TSH scazut si un nivel scazut de FT4, problema este la nivelul glandei pituitare sau a hipotalamusului si se considera ca ai hipotiroidism central sau secundar, ceea ce inseamna ca problema este in afara tiroidei. Niveluri ridicate de TSH si niveluri normale de FT4 indica un hipotiroidism usor (subclinic), care poate da sau nu simptome. Exista dezbateri importante cu privire la necesitatea tratarii hipotiroidismului usor.
Uneori sunt utilizate metode traditionale de testare a functionarii tiroidei, in combinatie, pentru a calcula cantitatea de FT4 , dar aceste teste, desi la fel de sigure, nu sunt folosite la fel de frecvent din cauza timpului si cheltuielilor. Un test de captare pe rasina a T3 masoara cantitatea proteinelor care leaga hormoni tiroidieni din sangele. Acest rezultat este combinat cu un test al T4 total pentru a calcula indicele de FT4, care este o estimare a FT4.
- Teste pentru anticorpi tiroidieni. Daca TSH si FT4 arata hipotiroidism, medicul va dori sa testeze prezenta anticorpilor anti-TPO, care indica tiroidita Hashimoto. Daca suferi de hipotiroidism usor, acest test este uneori folosit pentru a stabili daca ai un risc mai mare de a dezvolta hipotiroidism propriu- zis si ar putea influenta decizia medicului de a prescrie sau nu tratament. Acest test este, de asemenea, recomandat daca planifici sa ramai insarcinata si ai un istoric de infertilitate sau avorturi spontane, ambele putand fi cauzate de afectiuni tiroidiene usoare.
Surse de informatie:
www.health.harvard.edu (Harvard Medical School Special Health Report, Thyroid Disease, Understanding hypothyroidism and hyperthyroidism)