Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hepatita A: tot ce trebuie sa stii

Tot ce trebuie sa stii despre hepatita A

Hepatita inseamna inflamatia ficatului. Cand ficatul este inflamat sau distrus, functia acestuia poate fi afectata. Consumul excesiv de alcool, toxinele, unele medicamente sau anumite afectiuni pot sa provoace hepatita. Totusi, hepatita este frecvent provocata de un virus – virusul hepatitei A, virusul hepatitei B sau virusul hepatitei C.

Diferente hepatita A-hepatita B-hepatita C

Hepatita A, hepatita B si hepatita C sunt infectii ale ficatului provocate de trei virusuri diferite.

Desi fiecare dintre aceste virusuri determina simptome similare, se raspandesc diferit si afecteaza in mod diferit ficatul.

Hepatita A este o infectie pe termen scurt, autolimitanta (simptomele dispar pe masura ce sistemul imun va elimina virusul din organism). Hepatita B si hepatita C pot debuta ca infectii pe termen scurt, insa in unele cazuri virusul ramane latent in organism si provoaca infectie cronica sau pe termen lung.

Exista vaccinuri pentru preventia hepatitei A si a hepatitei B; nu exista vaccin pentru hepatita C.

Ce este hepatita A?

Hepatita A este o infectie inalt contagioasa a ficatului provocata de virusul hepatitei A. Poate varia de la imbolnavire usoara care dureaza cateva saptamani la imbolnavire severa care dureaza cateva luni. Desi rar, hepatita A poate provoca decesul. Hepatita A se transmite de obicei cand persoana ingereaza fara sa stie virusul de pe obiecte, alimente sau din bauturi contaminate de cantitati mici, nedetectabile de scaun de la o persoana infectata.

Cat de severa este hepatita A?

Majoritatea persoanelor care se imbolnavesc de hepatita A se simt rau timp de cateva saptamani, insa de obicei se recupereaza complet fara sa sufere afectare hepatica pe termen lung. In cazuri rare, hepatita A determina insuficienta hepatica si deces – se intampla mai frecvent in cazul persoanelor peste 50 de ani care au si alte boli ale ficatului.

Transmitere

Hepatita A se transmite cand persoana ingereaza fara sa stie virusul de pe obiecte, mancare sau din bauturi contaminate de cantitati mici, nedetectabile de scaun de la persoana infectata.

Hepatita A se mai poate raspandi prin contact direct cu persoana infectata – prin act sexual sau prin ingrijirea unei persoane bolnave.

Contaminarea cu hepatita A a alimentelor (inclusiv a celor inghetate sau slab preparate termic) se poate produce in orice moment: crestere, recolta, procesare, manuite si chiar dupa preparare.

Contaminarea alimentelor sau apei este mai probabil sa se produca in state unde hepatita A este frecventa si in zonele unde conditiile sanitare si igiena personala sunt defectuoase.

Cine prezinta risc de hepatita A?

Orice persoana poate contracta virusul hepatitei A, insa exista anumite persoane cu risc crescut:

  • Persoane care au contact direct cu o persoana care are hepatita A
  • Persoane care calatoresc in tari unde hepatita A este frecventa
  • Barbati care intretin raporturi sexuale cu alti barbati
  • Persoane care consuma droguri, injectabile si neinjectabile
  • Membrii familiei sau ingrijitorii copiilor adoptati din tari unde hepatita A este frecventa
  • Persoane cu tulburari de coagulare, precum hemofilie
  • Persoane care lucreaza cu primate

Cred ca am fost expus/a la hepatita A. Ce ar trebui sa fac?

Daca ai intrebari cu privire la expunerea potentiala la hepatita A, fa-ti o programare la medic.

Daca ai fost recent expus la virusul hepatitei A si nu ai fost vaccinat impotriva hepatitei A, ai putea beneficia de injectie fie cu vaccinul anti-hepatita A, fie cu imunoglobulina. Ambele sunt eficiente doar daca sunt administrate in maximum 2 saptamani de la expunere. Specialistul va decide ce este mai bine pentru tine in baza varstei si a starii generale de sanatate.

Ce este profilaxia post-expunere (PEP)?

Se refera la incercarea de a preveni sau de a trata boala dupa expunere. Pentru hepatita A, profilaxia post-expunere este o injectie fie cu vaccinul anti-hepatita A, fie cu imunoglobulina. Ambele sunt eficiente doar daca sunt administrate in maximum 2 saptamani de la expunere.

Daca am avut in trecut hepatita A pot avea din nou?

Nu. Odata ce te-ai vindecat de hepatita A, dezvolti anticorpi care te protejeaza pe viata de virus. Un anticorp este o substanta care se gaseste in sange pe care organismul o produce ca raspuns la un virus. Anticorpii protejeaza organismul de boala atacand si distrugand virusul.

Cat timp supravietuieste virusul hepatitei A in afara organismului?

Virusul hepatitei A poate supravietui luni intregi in afara organismului. Temperaturile inalte, precum fierberea sau gatirea alimentelor pentru cel putin 1 minut la 85°C omoara virusul, insa nu si temperatura de inghet.

Simptome 

Care sunt simptomele hepatitei A?

Copiii mai mari si adultii au in mod tipic simptome. Daca acestea se dezvolta, pot sa apara abrupt si sa includa:

  • Febra
  • Oboseala
  • Scaderea apetitului alimentar
  • Greata
  • Varsaturi
  • Durere abdominala
  • Urina inchisa la culoare
  • Diaree
  • Scaune deschise la culoare
  • Durere articulara
  • Icter (ingalbenirea mucoaselor pielii si ochilor)

Majoritatea copiilor sub 6 ani nu au simptome. Cand acestea sunt prezente, copiii mici nu prezinta icter, insa majoritatea copiilor mai mari si adultii cu hepatita A prezinta icter.

La cat timp de la expunerea la virusul hepatitei A apar simptomele?

Daca apar, simptomele debuteaza la 4 saptamani de la expunere, insa pot sa apara si cel mai devreme in a doua sau cel mai tarziu in a saptea saptamana de la expunere. Simptomele se dezvolta de obicei pe o perioada de cateva zile.

Cat dureaza simptomele hepatitei A?

Simptomele dureaza de obicei sub 2 luni, desi unele persoane cu hepatita A (10-15%) pot sa aiba simptome care dureaza 6 luni.

O persoana cu hepatita A poate transmite boala in absenta simptomelor?

Da. Majoritatea persoanelor, in special copiii, nu au simptome. In plus, o persoana poate transmite virusul catre alte persoane cu pana la 2 saptamani inainte ca simptomele sa apara.

Diagnostic/tratament

Cum aflu daca am hepatita A? Cum este hepatita A diagnosticata?

Medicul poate determina daca ai hepatita A in baza simptomelor si a unei analize de sange.

Cum este tratata hepatita A?

Persoanele nevaccinate care au fost expuse recent (in ultimele 2 luni) la virusul hepatitei A ar trebui sa primeasca vaccinul antihepatita A sau o injectie cu imunoglobulina pentru a preveni imbolnavirea severa. Pentru tratarea simptomelor hepatitei A medicul de obicei recomanda odihna, alimentatie adecvata si lichide. Unele persoane necesita ingrijire medicala in spital. Pot trece cateva luni pana cand persoanele cu hepatita A incep sa se simta mai bine.

Preventie/vaccinare

Hepatita A poate fi prevenita?

Da. Cea mai buna metoda de preventie a hepatitei A este prin vaccinarea cu vaccinul anti-hepatita A.

Pentru a beneficia complet de vaccinul anti-hepatita A este nevoie de mai mult de 1 doza.

Numarul si intervalul dozelor depinde de tipul vaccinului administrat.

O buna igiena a mainilor – inclusiv spalatul mainilor dupa folosirea toaletei, dupa schimbarea scutecelor, inainte de prepararea mesei sau inainte de masa – joaca un rol important in prevenirea raspandirii hepatitei A.

Cine ar trebui sa se vaccineze impotriva hepatitei A?

  • Toti copiii la varsta de 1 an
  • Persoanele care calatoresc in state unde hepatita A este frecventa
  • Familiile si ingrijitorii copiilor adoptati din tari unde hepatita A este frecventa
  • Barbatii care intretin raporturi sexuale cu alti barbati
  • Consumatorii de droguri recreationale, injectabile sau nu
  • Persoanele cu boala de ficat cronica sau pe termen lung, inclusiv hepatita B sau hepatita C
  • Persoane cu tulburari de coagulare
  • Persoane care se afla in contact direct cu persoane care au hepatita A
  • Orice persoana care doreste sa obtina imunitate (protectie)

Cum este administrat vaccinul anti-hepatita A?

Vaccinul anti-hepatita A este sigur si eficient daca este administrat in 2 doze, la distanta de 6 luni.

Ambele doze sunt necesare pentru protectie pe termen lung.

Vaccinul impotriva hepatitei A vine de asemenea in forma combinata, care contine atat vaccinul anti-hepatita A, cat si vaccinul anti-hepatita B si poate fi administrat oricarei persoane peste 18 ani.

Acest vaccin combinat este administrat in 3 doze, pe parcursul a 6 luni. Toate cele 3 doze sunt necesare pentru protectia pe termen lung pentru hepatita A si hepatita B.

Este eficient vaccinul impotriva hepatitei A?

Da, vaccinul anti-hepatita A este inalt eficient in prevenirea infectiei cu virusul hepatitei A. A doua doza de vaccin asigura protectie pe termen lung.

Vaccinul anti-hepatita A este sigur?

Da, vaccinul anti-hepatita A este sigur. Nu au fost raportate reactii adverse severe. Inrosire la locul injectiei este cea mai frecventa reactie adversa raportata. La fel ca in cazul tuturor medicamentelor, exista intotdeauna un risc redus de producere a unei probleme severe dupa administrarea vaccinului. Totusi, riscurile potentiale asociate hepatitei A sunt mai mari decat potentialele riscuri asociate vaccinului anti-hepatita A.

Cine nu ar trebui sa primeasca vaccinul anti-hepatita A?

Persoanele care au avut o reactie alergica severa la vaccinul anti-hepatita A sau care se stiu alergice la oricare din componentele vaccinului nu ar trebui sa primeasca vaccinul. Comunica-i medicului daca ai alergii severe. De asemenea, vaccinul nu este recomandat copiilor sub 1 an.

Ce este imunoglobulina (IG)?

Imunoglobulina (IG) este o substanta produsa din plasma umana care contine anticorpi care ofera protectie fata de infectii. Imunoglobulina este un vaccin care ofera protectie pe termen scurt fata de hepatita A (pana la 2 luni de protectie, in functie de doza administrata). IG este uneori folosita inainte de calatoriile catre state unde hepatita A este frecventa. IG este de asemenea folosita pentru prevenirea infectiei dupa expunerea la virusul hepatitei A, insa, pentru cea mai buna protectie, trebuie administrata in maximum 2 saptamani de la expunere.

Vaccinul impotriva hepatitei A ma va proteja de alte forme de hepatita?

Nu, vaccinul anti-hepatita A te protejeaza doar de hepatita A. Exista un vaccin separat pentru hepatita B. Exista de asemenea un vaccin combinat impotriva hepatitei A si a hepatitei B care ofera protectie fata de ambele virusuri. Nu exista in prezent vaccin impotriva hepatitei C.

Vaccinul impotriva hepatitei A poate fi administrat persoanelor imunocompromise cum sunt pacientii hemodializati sau persoanele cu SIDA?

Da. Vaccinul anti-hepatita A este inactivat, deci poate fi administrat persoanelor imunocompromise.

Este daunator sa primesc o doza suplimentara de vaccin anti-hepatita A sau sa repet intreaga serie de vaccinuri anti-hepatita A?

Nu, o doza suplimentara de vaccin nu este daunatoare.

Ce ar trebui facut daca ultima doza de vaccin anti-hepatita A este intarziata?

Daca a doua doza de vaccin este intarziata (au trecut peste 6 luni de la administrarea primei doze), a doua sau ultima doza ar trebui administrata cat mai curand posibil. Nu este necesara repetarea primei doze.

De unde pot sa obtin vaccinul anti-hepatita A?

Medicul tau iti poate oferi mai multe informatii.

Vaccinul anti-hepatita A si calatoriile externe

Cine ar trebui sa primeasca vaccinul anti-hepatita A inainte de calatoriile in afara tarii?

Orice persoana susceptibila de contaminare cu hepatita A (nevaccinata sau care nu a avut hepatita A) care planifica sa calatoreasca in statele unde hepatita A este frecventa ar trebui sa se vaccineze cu vaccinul anti-hepatita A sau cu imunoglobulina (IG) inainte de calatorie. Risc crescut il au si cei care calatoresc in zone urbane, statiuni si hoteluri de lux din zonele unde hepatita A este frecventa. Chiar si calatorii care raporteaza ca au mentinut o buna igiena a mainilor si au fost atenti la ce au mancat sau au baut au fost infectati cand au calatorit in tari unde hepatita A este frecventa.

Cu cat timp inainte de plecarea in calatorie ar trebui sa primesc vaccinul anti-hepatita A?

Prima doza de vaccin ar trebui sa o primesti inca de cand planifici sa calatoresti intr-o tara unde hepatita A este frecventa. Ideal este cu mai mult de 2 saptamani inainte de plecare, insa vaccinarea in orice moment inainte de calatorie iti ofera oarecare protectie.

Pentru protectie optima, adultii >40 ani, persoanele imunocompromise si persoanele cu boala cronica de ficat sau alte boli cronice care planifica sa calatoreasca peste mai putin de 2 saptamani ar trebui sa primeasca prima doza de vaccin si o doza de imunoglobulina simultan (0.1 mL/kg pentru calatorii de pana la 1 luna; 0.2 mL/kg pentru calatorii de pana la 2 luni; repetarea dozei de 0.2 mL/kg la fiecare 2 luni) in locuri de injectare diferite.

Voi pleca in calatorie peste cateva zile. Pot primi vaccinul anti-hepatita A?

Specialistii sustin ca prima doza de vaccin anti-hepatita A poate fi administrata oricand inainte de plecarea in calatorie. Aceasta va oferi oarecare protectie pentru majoritatea persoanelor sanatoase.

Ce as putea sa fac in cazul in care calatoresc in afara tarii insa nu pot primi vaccinul anti-hepatita A?

Calatorii care sunt alergici la o componenta a vaccinului sau care au sub 6 luni ar trebui sa primeasca o singura doza de imunoglobulina (IG). Imunoglobulina ofera protectie eficienta la infectia cu virusul hepatitei A pentru maximum 2 luni, in functie de doza administrata. Daca intentionezi sa ramai mai mult de 2 luni, poti primi o alta doza de imunoglobulina pentru a fi protejat in continuare.

Surse de informatie:

www.cdc.gov