Vezi infograficul aici.
Gripa este o infectie respiratorie acuta cauzata de un virus. Este extrem de contagioasa si se raspandeste rapid in comunitate. Gripa este mult mai periculoasa pentru copii decat racelile obisnuite, putand duce la complicatii grave.
Copiii cu varste sub 5 ani, in special copiii mai mici de 2 ani, sunt expusi unui risc ridicat de a se imbolnavi de gripa si de a dezvolta complicatii grave ale acestei infectii, potrivit expertilor din cadrul Centrului de Prevenire si Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC – Centers for Disease Control and Prevention). Vorbim de pneumonie, deshidratare, agravarea bolilor cronice precum boli de inima sau astm bronsic, encefalopatie (inflamarea creierului), probleme ale sinusurilor si infectii ale urechii. In cazuri rare, toate aceste complicatii pot duce la decesul copilului.
Epidemiile anuale de gripa sunt asociate cu rate ridicate de morbiditate si mortalitate. Expertii de la Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control) estimeaza ca in Uniunea Europeana anual isi pierd viata din cauza complicatiilor asociate gripei pana la 40.000 de persoane.
Vaccinul antigripal – cea mai buna arma impotriva gripei
Gripa poate fi prevenita si este important sa-i explici copilului ce trebuie sa faca pentru a se feri de virusuri. Germenii pot fi tinuti la distanta cu ajutorul a doua arme, extrem de eficiente: vaccinul antigripal si igiena personala. Cu toate acestea, nu exista nicio solutie eficienta 100% impotriva gripei.
Vaccinul antigripal este cea mai buna modalitate de a preveni gripa, fiind recomandat, in fiecare an, tuturor copiilor cu varste peste 6 luni. In anumite situatii, desi vaccinat impotriva gripei, copilul poate dezvolta infectia, insa va manifesta simptome usoare ale bolii.
Vaccinarea se aseamana foarte mult cu purtarea centurii de siguranta in masina, explica dr. Bridget Boyd, de la Loyola University Health System din Chicago, Statele Unite ale Americii: “De cele mai multe ori, copilul nu va pati nimic daca nu poarta centura de siguranta. Insa, se poate intampla sa o poarte o singura data si atunci sa-i salveze viata. La fel se intampla si in cazul gripei. Majoritatea sezoanelor gripale pot fi inofensive pentru copilul tau, dar de ce ai vrea sa risti ca el sa faca o forma severa de gripa, cand poti preveni asta prin vaccinare?”
5 masuri simple si eficiente care iti protejeaza copilul de gripa:
- Fa-i vaccinul antigripal
Expertii recomanda vaccinarea antigripala in fiecare an incepand cu varsta de 6 luni.
- Obisnuieste-l sa se spele pe maini
Incurajeaza-ti copilul sa se spele bine pe maini, timp de 20 secunde, cu apa si sapun, de mai multe ori pe zi!
- Invata-l sa nu-si atinga fata cu mainile
Virusul gripal rezista pe jucarii, mobila, farfurii sau cearceafuri. Explica-i ca poate atinge o suprafata infectata si se poate imbolnavi daca apoi isi duce mana la ochi, nas sau gura.
- Asigura-te ca doarme suficient
Un somn odihnitor intareste sistemul imunitar si ajuta organismul sa lupte si sa invinga virusurile.
Necesarul de ore de somn la copii:
- 11-18 ore - sugari
- 11-14 ore - prescolari
- 10-11 ore - scolari
- 8-9 ore - adolescenti
- Da-i sa manance alimente cat mai colorate
Invata copilul sa manance alimente cat mai colorate. Acestea vor stimula imunitatea fiind bogate in antioxidanti, proteine si vitamine. Alimentele care contin multa vitamina C sunt: citrice, rosii, capsuni, ardei gras, broccoli, conopida, varza, patrunjel si papaya.
Copiii mai mici de 6 luni au cel mai mare risc de a dezvolta complicatii ale gripei
Copiii cu varste mai mici de 6 luni sunt cei mai vulnerabili in fata gripei si au cel mai mare risc de a dezvolta complicatii severe din cauza gripei, deoarece sunt prea mici pentru a fi vaccinati. Cea mai buna modalitate de a-i proteja, esti sa te asiguri ca persoanele din jurul lor sunt vaccinate.
Copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 5 ani
In fiecare an, in Statele Unite ale Americii , sunt spitalizati din cauza gripei peste 20.000 de copii cu varste sub 5 ani. In acest context, expertii CDC recomanda vaccinarea antigripala in fiecare an a tuturor copiilor cu varste peste 6 luni. Pentru o protectie si mai eficienta, se recomanda inclusiv vaccinarea parintilor, bunicilor si a altor persoane care au grija de micuti.
Adolescentii pana in 18 ani, cu probleme de sanatate cronice:
- Astm
- Boli neurologice, inclusiv tulburari ale creierului, maduvei spinarii, ale nervilor periferici si muschilor, cum ar fi paralizie cerebrala, epilepsie (crize convulsive), accident vascular cerebral, handicap intelectual (retard mintal), moderat pana la intarziere severa de dezvoltare, distrofie musculara sau leziuni ale maduvei spinarii
- Boli pulmonare cronice: fibroza chistica, astm si boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)
- Boli de inima: malformatii cardiace congenitale, insuficienta cardiaca congestiva si boli ale arterelor coronare
- Boli hematologice: siclemie (anemia cu celule in secera)
- Boli endocrine, cum ar fi diabetul zaharat
- Boli renale
- Bolii hepatice
- Tulburari metabolice, precum tulburarile metabolice ereditare si tulburarile mitocondriale
- Sistem imunitar slabit din cauza anumitor bolii (HIV/SIDA, cancer) sau a administrarii unui medicament imunosupresor
- Copiii care urmeaza o terapie cu aspirina pe termen lung
Surse:
Afla mai multe informatii in sectiunea Totul despre gripa