Gastroenterita acuta este definita ca prezenta de scaune numeroase, mai mult de 3 pe zi, de consistenta scazuta (lichide sau semilegate), insotite sau nu de varsaturi si/sau febra, cu durata mai mica de 7 zile.
Incidenta bolii este de 2-3 episoade pe an, la copiii cu varsta sub 3 ani.
Care sunt cauzele gastroenteritei acute la copil?
Cauzele cele mai frecvente sunt infectia cu rotavirus, aceasta reprezentand aproximativ 50% dintre cazuri la copiii nevaccinati, urmata de norovirus si infectiile bacteriene cu Campylobacter si Salmonella. In cazul gastroenteritei persistente peste 7 zile, cauzele pot fi infectia bacteriana cu E. coli entero-agresiv, protozoare sau paraziti (Giardia).
Care sunt factorii de risc in gastroenterita acuta?
- varsta mica a copilului, in special perioada de nou-nascut
- malnutritia sau deficitele immune
- alimentatia necorespunzatoare varstei
- status-ul socio-economic al familiei
- frecventarea colectivitatilor
In crese sau gradinite pot exista expuneri frecvente la germeni agresivi intestinali, daca nu se respecta normele de igiena.
Cand este obligatorie consultatia medicala si/sau spitalizarea copilului?
- sugar mic sub varsta de 2 luni, la care predispozitia la deshidratare este mare
- varsaturi persistente
- refuzul alimentatiei si indeosebi al lichidelor
- scaune foarte frecvente (> 8 pe zi)
- mucus abundent sau sange in scaun
- stare generala modificata reprezentata de apatie, somnolenta sau respiratie precipitata
Tratament si evolutie
Majoritatea cazurilor de gastroenterita acuta evolueaza fara complicatii, pot fi tratate la domiciliu si au o evolutie favorabila.
In prima etapa de tratament trebuie asigurata hidratarea corespunzatoare a copilului. La sugarul alimentat la san, se vor incuraja supturile frecvente si nu se va stopa administrarea laptelui de mama. La sugarul alimentat artificial, sarurile de rehidratare orala au un beneficiu important, in special la debutul bolii, cand trebuie asigurate atat necesarul de lichide, cat si de minerale, pierdute prin varsaturi si scaune.
Administrarea laptelui delactozat ramane o indicatie de realimentare. Desi anumite studii au cercetat si trecerea imediat dupa rehidratare la alimentatia initiala, rezultatele nu au fost convingatoare. Este contraindicata administrarea de antibiotic in absenta evidentei infectii bacteriene. Pot fi administrate medicamente antisecretorii intestinale, care reduc cantitatea de lichid din scaun, precum si probiotice, care micsoreaza durata simptomatologiei.
Preventie
Importanta profilaxiei bolii este foarte importanta. Masurile de igiena a mainilor, spalarea corecta a fructelor si legumelor, prepararea termica corespunzatoare a produselor animaliere si depozitarea lor in conditii termice si igienice corecte sunt factori importanti in evitarea infectiei digestive.
Izolarea membrilor familiei sau altor persoane din anturajul copilului care au simptome specifice gastroenteritei, sunt masuri importante de prevenire a bolii. De asemenea, in colectivitatile de copii, comunicarea dintre cadrele didactice si sanitare din cadrul acelei institutii, impune necesitatea informarii parintilor asupra situatiei epidemiologice existente si izolarea cazurilor aparute.
Text: Dr. Cristiana Mirica, Medic Primar Pediatru