Atunci cand au depasit cu multe kilograme greutatea lor normala, oamenii au un sentiment de vina sau rusine fata de ei insisi sau de cei dragi lor lor, fata de ceea ce au ajuns sa fie in prezent. Par mai degraba invinsi in lupta cu propriul corp, cu greutatile si stresul. Pot fi performanti in multe domeni, dar uita de sine si de propriile prioritati, se angajeaza peste masura in a duce povara altora si, intr-un tarziu, realizeaza ca duc de fapt povara propriului corp.
Si astfel, stingheri sau reticenti, curiosi sau impinsi de la spate de ceilalti, ajung sa recunoasca faptul ca au o problema Si nu este usor sa-ti recunoasti problemele, mai ales cand sunt despre tine insuti!
Pregatirea inainte de a se decide ca vor face operatia bariatrica
Apoi cer ajutor specializat si vin la investigatii medicale specializate. Cu emotie, teama sau nerabdare asteapta vesti despre interiorul lor, despre procesele corpului lor, dar si sugestii, solutii pentru problema lor. Uneori decizia e rapida, alteori procesul decizional este un demers consumator de timp, energie si nervi. Fricile intra in joc si le amana decizia, ii fac sa se razgandesca, sa se indoiasca.
Renasterea propriu-zisa
Insa odata nascuta si asumata decizia incepe si procesul renasterii propriu-zise...
Pacientul, caci deja a devenit pacient, incepe sa isi construiasca speranta de mai bine, mai frumos, uneori chiar de normalitate sau de prelungire a vietii si atunci, noi, echipa medicala, suntem investiti de fiecare in parte cu o mare responsabilitate: aceea de a nu dezamagi. Increderea cu care pacientul ne investeste ne hraneste uman si profesional si ordinea este corecta asa! Dincolo de profesionalismul si standardele de excelenta asumate, omul din noi intra in contact cu semenul si activeaza tot ce are mai bun in el pentru a ajuta si a se simti folositor.
Apoi vine ziua cea mare si cu emotii, nadejde si incredere pacientul ne pune viata in maini. Dupa realizarea interventiei de chirurgie metabolica urmeaza cateva zile in care pacientii traiesc emotiile noului inceput: au intrebari, mici disconforturi, uneori nervi. Ii intelegem si le suntem alaturi pentru ca stim ce va urma. In urmatoarea perioada, pacientul incepe sa simta efectele pozitive: pierde kilogram dupa kilogram, cum nu a reusit cu nici o alta metoda inainte, glicemia i se normalizeaza, nu mai are nevoie de medicamente.
Si treptat, fiecare in ritmul lui, omul pe care la inceput il gaseam timid, timorat sau negativist, uneori furios pe el sau pe cei din jur, incremenit in propriul corp, incepe sa se transforme. Devine mai zambaret, mai vesel, se imprieteneste cu oglinda, cantarul, vitrinele si cabinele de proba. Si mai presus de toate, se imprieteneste cu sine insusi! Si aceasta este o mare realizare! Nu degeaga auzim adesea cuvinte ca „am renascut”, „m-am nascut a doua oara”, „am avut a doua sansa la viata” - chiar asa se simt, traiesc starea de bine organica pe care corpul o recapata.
Este o vorba veche din popor care spune ca „oamenilor grasi le place viata”. Mie imi place sa o completez, spunand ca pacientilor nostri le e si mai draga viata!
Este fascinant cum la un an de la operatie, pacientii sunt complet schimbati: isi valorizeaza viata si propriul corp.
Text: Cosmina Peta, Psiholog